Home / Horeca meubilair / Horeca meubilair Rijen / Horecator | Terras Ontwerp & Realisatie / Parasols hoe zit dat?

Parasols hoe zit dat?

Een overzicht van waar parasols uit bestaan. We beginnen onderaan bij de voet van de parasol, wat overigens een onderdeel is dat door bijna alle leveranciers van parasols apart in rekening wordt gebracht.

Parasolvoet

In-ground of on-ground? Is een veel gestelde vraag door de verkoper bij het aanschaffen van parasols. Eigenlijk betekenen deze termen niets meer of minder dan een parasol voet in de grond of op de grond. Een parasol voet die in de grond zit is over het algemeen steviger en staat beter op het terras. Nadeel van deze bevestigingsmethode is wel dat de parasols niet verplaatst kunnen worden. Althans het kan wel, maar dat betekent dat het hele gedeelte in de grond moet worden verwijderd en elders opnieuw wordt geplaatst. Voor de professionele gebruikers heeft het in de grond verankeren van de parasols nog een aantal voordelen. Zowel gasten als bedienend personeel kan niet struikelen over een grote voet op het terras, gasten gaan niet eigenhandig de parasol verplaatsen, diefstal van de parasols is minder snel aan de orde en tot slot ook een belangrijke ruimtebesparing. Deze laatste behoeft misschien nog wat uitleg. Neem bijvoorbeeld een voet van 100×100 cm waar de parasol in staat, deze vierkante meter kunt u natuurlijk beter indelen met bijvoorbeeld een extra stoel die geld oplevert!

Voeten die op de grond staan zijn over het algemeen minder stabiel dan de voeten in de grond. Groot voordeel is wel dat de parasols makkelijk verplaatsbaar zijn en er is bij de meeste leveranciers een aardige keus aan soorten mobiele voeten, zoals de “op de grond” varianten vaak genoemd worden. Enkele voorbeelden kunnen zijn betonvoeten, met een gewicht van tussen de 15 en 25 kg, welke alleen geschikt zijn voor kleine parasols. Granieten voeten, waarbij hetzelfde geldt als bij de betonvoeten. Voor de grotere parasols komt u al snel uit op een stalen frame waarin tegels gelegd kunnen worden. Het frame zelf heeft in de regelen een gewicht van 15 tot 35 kg en de betontegels die gebruikt worden wegen gemiddeld 18 kilogram per stuk.

Mast, Flens en Baleinen

De mast behoeft waarschijnlijk weinig uitleg, echter zijn er wel een aantal punten waar u op kunt letten bij de aanschaf van een parasol. De mast is immers de “drager” van de gehele constructie en zeker in geval van wind heeft deze best een kracht te verwerken. Kiest u voor een houten parasol let er dan goed op dat de mast uit massief hout bestaat en dus niet hol is van binnen. Bij parasols gemaakt van aluminium is vooral de dikte van het materiaal van belang. Iets waar u misschien niet direct over nadenkt, maar het spreekt voor zich dat een mast van 1 mm dik veel minder (of eigenlijk niets) kan verdragen dan een mast van bijvoorbeeld 5 mm. Zeker iets om na te vragen bij de aanschaf van parasols!

De uitleg van de flens wordt al iets technischer. In simpele bewoordingen is dit de krans die om de mast zit en die helemaal bovenin de parasol zit. We spreken dan ook vaak van een boven- en onder flens of top- en gewone flens. De onder flens, die dus om de mast heen zit, beweegt bij “standaard” parasols naar boven en beneden bij het openen en sluiten. Bij parasols die telescopisch zijn is de onder flens gefixeerd, ofwel deze zit vast aan de mast. Bij telescopische parasols is er ook sprake van een buiten- en binnenmast. Kenmerk en groot voordeel van telescopische parasols is dat deze boven het meubilair sluiten, doordat bij het sluiten van de parasol de binnen mast verder naar buiten (omhoog) komt. Bij de standaard parasols is er geen sprake van een binnenmast, beweegt de onder flens mee, en sluit de parasol dus dicht bij de grond.

Tot slot de baleinen van de parasol. Baleinen worden ook wel de “armen” genoemd. Op de baleinen is het doek bevestigd en ook “rust” het doek op deze baleinen. In basis zijn er twee baleinen, te weten de balein en tussen balein. De balein zit gemonteerd aan de boven flens en loopt tot aan het einde van het doek. De tussen balein zit gemonteerd aan de onder flens en aan de andere zijde is deze gemonteerd aan de balein. De tussen balein wordt door zijn ondersteunende functie ook wel de steun balein genoemd. Echter bij vierkante parasols zijn niet alle baleinen van dezelfde lengte. De baleinen die naar de hoeken van het doek gaan zijn immers langer dan de baleinen die naar het midden gaan. Er wordt in deze gevallen dan gesproken over lange- en korte baleinen.

De combinatie van de mast, flensen en baleinen noemen we het frame of geraamte van de parasol.

Doek

Het doek van de parasol zullen wij binnenkort een apart artikel aan wijden, aangezien de vele uitleg die hierover te geven is. Om u toch iets mee te geven over doeken op parasols zijn er verschillende mogelijkheden. De meest gebruikte doeken zijn van polyester of van acryl. Een eigenschap van polyester is dat het goed bestand is tegen water (hoge waterkolom) en van nature kleurloos is. Dit laatste betekent dat het materiaal later is gekleurd en dit merkt u aan het verkleuren van het doek onder invloed van licht en de zon. Het kan in extreme gevallen gebeuren dat een zwart doek na enkele weken bijvoorbeeld paars is geworden. Acryl is gemaakt van garen in een kleur, de basis van het doek is dus al gekleurd en hierdoor zal er nauwelijks verkleuring optreden. In jargon wordt er gesproken over een in de massa geverfde stof. Het acryl is minder bestand tegen water (lagere waterkolom), echter een kleine bui kan een dergelijk doek makkelijk aan. Let wel dat beide doeken niet waterdicht zijn! Er zijn, bij sommige leveranciers, wel doeken (met een PVC coating) verkrijgbaar die waterdicht zijn. En er zijn zelfs doeken die brandvertragend zijn.

Zoals gezegd over de doeken later meer en wij wensen u veel wijsheid met het selecteren van de juiste parasol! Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen!



Parasols hoe zit dat?Parasols hoe zit dat?Parasols hoe zit dat?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

Gerelateerde visies in de regio

Niet meer zeulen met flessen water Niet meer zeulen met flessen water
Aqualex verdeelt systemen die leidingwater filteren, ongewenste smaken en geuren elimineren en zo voor plat of bruisend water uit de kraan zorgen. Het bedrijf is gespecialiseerd in leidingwaterkoelers...




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap