Home / Software Blog / VPN: wat is het, hoe werkt het?

VPN: wat is het, hoe werkt het?

Waarom en wanneer te gebruiken?

De veiligheid en privacy van onze verbinding zou een van onze prioriteiten moeten zijn bij het surfen op het internet, en een VPN-verbinding is een van de belangrijkste hulpmiddelen die we hebben om onze prive gegevens online te beschermen. In dit artikel leggen we uit wat een VPN is en waar het voor wordt gebruikt. Kijk hier eens naar!


Wat is VPN
Het acroniem VPN staat voor "virtueel prive netwerk" en wordt gebruikt om een reeks servers aan te duiden die ontworpen zijn om het verkeer van een gebruiker doorheen om te leiden.

Deze reeks servers fungeert dan als een tussenpersoon tussen het toestel van de gebruiker en het internet, waarbij de verbinding wordt versleuteld en het IP-adres wordt verborgen. Op die manier beschermt een VPN de informatie van gebruikers en waarborgt het hun privacy.

Wanneer we een VPN-verbinding gebruiken, leiden we in wezen al ons internetverkeer om, zodat het uitsluitend via een reeks beschermde servers verloopt. Op die manier zorgen wij ervoor dat alle informatie die wij verzenden en ontvangen, prive is en ontoegankelijk voor eventuele kwaadwillende gebruikers die onze gegevens proberen te stelen.


Gebruik van een VPN
Het gebruik van een VPN is de eenvoudigste manier om veilig te surfen op het internet, maar het is ook nuttig om ons verkeer om te leiden via servers die zich in andere landen bevinden en te profiteren van de verschillende mogelijkheden die dit ons biedt. Enkele van de belangrijkste toepassingen van een VPN zijn:


Beschermt ons verkeer
Met een VPN-server wordt ons verkeer veilig versleuteld, zodat alleen wij er toegang toe hebben. Dit zal waardevolle gegevens zoals kredietkaartnummers, gebruikersnamen en paswoorden beschermen.


Verberg onze IP
Door ons IP buiten het bereik van derden te houden, kunnen we onze computers beschermen tegen mogelijke DDoS-aanvallen en anoniem blijven terwijl we op het net surfen. Een van de grote problemen van het internet is de voortdurende controle waaraan we onderworpen zijn, maar door jouw IP te veranderen met een VPN kunt je dit ongemak vermijden.


Toegang tot inhoud in andere landen
Als we naar andere landen reizen, kan het moeilijk zijn om toegang te blijven krijgen tot onze Netflix- of Amazon-accounts, om maar twee voorbeelden te noemen. Met een VPN kunnen we verbinding maken met servers in ons eigen land, waar we ons ook bevinden, en vice versa.

Het is ook nuttig om toegang te krijgen tot prenium inhoud die in ons land nog niet beschikbaar is, maar wel in andere landen, zoals Japan of de Verenigde Staten.


Krijg betere prijzen
De prijzen voor vliegtickets, hotelovernachtingen en vele onlinediensten veranderen vaak naargelang van de plaats waar we verbinding maken.

Een VPN laat ons toe te testen welke server ons de beste prijzen biedt en zo veel geld te besparen. In die zin zou je kunnen zeggen dat een VPN zichzelf financiert.


Hoe werkt een VPN-verbinding?
Wanneer je verbinding maakt met het netwerk, gaat het verkeer meestal van jouw apparaat naar jouw internetprovider en van daaruit naar de servers van de websites, apps of videospelletjes die je gebruikt.

Op die manier hebben zowel jouw internetprovider als alle websites en apps toegang tot gegevens over jouw computer en jouw locatie, zodat jouw gegevens gemakkelijk kunnen worden onderschept.

Met een VPN wordt het internetverkeer via een VPN-server geleid, van begin tot eind versleuteld en van daaruit doorgestuurd. Op die manier heeft je internetprovider geen toegang tot de informatie die je verstuurt of ontvangt -want die is versleuteld-, en hebben de websites, apps of online videogames die je gebruikt geen toegang tot jouw locatie, maar tot die van de VPN-server die je gebruikt.VPN: wat is het, hoe werkt het?VPN: wat is het, hoe werkt het?VPN: wat is het, hoe werkt het?VPN: wat is het, hoe werkt het?VPN: wat is het, hoe werkt het?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

15-11-2023 - Hoe offerte software een positief effect kan hebben op je be
Offerte software is een tool die steeds vaker wordt gebruikt door bedrijven om hun offerte proces te stroomlijnen en te verbeteren. Het biedt tal van voordelen en kan een positief effect hebben op het
Lees meer

07-10-2023 - Zakelijke toepassingen van AI
De term Artificial Intelligence (AI) is intussen al bijna zeventig jaar oud. De ontwikkeling van toepassingen is echter vooral de eerste decennia niet zo hard gegaan als eerder werd verwacht. Particul
Lees meer

18-08-2023 - Goede relatie tussen leverancier en klant essentieel bij sof
Het aantal aanbieders van onder meer software as a service (SaaS) nam de afgelopen jaren fors toe. Steeds meer bedrijven kiezen bewust voor een SaaS-oplossing boven software die men op een e
Lees meer

26-06-2023 - Veldhovens softwarebedrijf Infoland lanceert in juli nieuwe
VELDHOVEN – Softwareontwikkelaar Infoland lanceert in juli een nieuwe module binnen het kwaliteits- en risicomanagement platform Zenya: Zenya BOOST. Dit is een logische aanvulling op de modules
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap