Home / Gezondheidszorg / Gezondheidszorg Amersfoort / Het Consultatiehuis / Eetproblemen en eetstoornissen

Eetproblemen en eetstoornissen

Het Consultatiehuis coacht bij eetproblemen en eetstoornissen, bij mannen, vrouwen en jeugd.

Wanneer je kiest voor coaching bij Het Consultatiehuis staan jouw motivatie en vraag op de eerste plaats en werken we volgens de speerpunten van de officiële multidisciplinaire richtlijn eetstoornissen (Trimbos, 2006).

Het aanbod van Het Consultatiehuis:
Het Consultatiehuis biedt coaching en begeleiding bij alle vormen van eetproblematiek of eetstoornissen. Hierbij geldt dat wij niet vervangend zijn voor de reguliere GGz. Wij stellen ons aanvullend op met voor- en natrajecten, maar zijn ook te consulteren als de reguliere zorg uitgeput is. Wij hanteren geen gewichtsnormen of aankom en afval schema's. Wij kijken met jou wat jouw doel is en haalbaar is voor jou. Soms geldt dat je wilt stabiliseren omdat je in een onrustige fase zit. Dan kan stabilisatie al een groot doel zijn. Je moet van ons niet. Wij hebben jarenlange professionele ervaring om de juiste doelen te stellen met jou. Als we vinden dat je een gevaar loopt, dan vragen we om contact met je huisarts op te nemen. Je huisarts kunnen wij op onze beurt weer voorzien van kennis en consultatie om jou te begeleiden.

Er is verschil tussen een eetprobleem en een eetstoornis.
Eetstoornissen (onderscheiden worden: Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa, Eetstoornis Niet Anderszins Omschreven en
Eetbuistoornis) zijn psychische ziekten die leiden tot verstoorde eetpatronen die een negatief effect kunnen hebben op de gezondheid en op de kwaliteit van leven.

Een eetstoornis ontwikkelt zich een manier die er voor zorgt dat je met deze stoornis uiteindelijk op meerdere vlakken vastloopt. De stoornis heeft namelijk zeer ernstige lichamelijke, psychische en sociale gevolgen.

Bij een eetprobleem zijn de klachten milder en de symptomen voldoen niet aan de diagnostische criteria van een eetstoornis. De gevolgen voor je psychische en sociale leven zijn belemmerend en beperkend, maar niet per definitie alles ontwrichtend. De risico’s op het lichamelijk vlak kunnen net als bij eetstoornissen wel gevaarlijk zijn. Zeker als er ook sprake is van een gewichtsprobleem zoals obesitas (zwaarlijvigheid).

Welke eetstoornissen zijn er? Eetstoornissen worden in drie groepen geclassificeerd (DSM IV);

Anorexia Nervosa;
Boulimia Nervosa;
Eetstoornis NAO (niet anderszins omschreven) waaronder Eetbuienstoornis of Binge Eating Disorder (BED).

Wat houdt Anorexia Nervosa in?
Bij Anorexia Nervosa is sprake van ondergewicht en een extreme angst om dik te worden. Het lichaamsbeeld en de beleving van het lichaam zijn verstoord. Mogelijk is ook sprake van het uitblijven van de menstruatie.

Wat houdt Boulimia Nervosa in?
Bij Boulimia Nervosa is sprake van meerdere eetbuien per week. Dit gaat gepaard met een gevoel van controleverlies en compensatiegedrag zoals vasten, extreemveel bewegen, braken of laxeren. Uiterlijk en gewicht hebben een sterke invloed op het zelfbeeld.

Wat is Binge-eating disorder?
Bij Binge Eating Disorder (of Eetbuienstoornis) is sprake van meerdere eetbuien per week zonder compensatiegedrag. Het gevolg hiervan is dat mensen aankomen in gewicht. Te zwaar zijn is op zich geen eetstoornis. Mensen met overgewicht kunnen wel een eetprobleem of een eetstoornis hebben.



Eetproblemen en eetstoornissen

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

Gerelateerde diensten in de regio

Plezier in werk ontwikkelen Plezier in werk ontwikkelen
Misschien ga je dagelijks fluitend naar je werk. Doe je dingen waar je goed in bent, met leuke collega\'s en een motiverende leidinggevende. In dat geval hoef je niet verder te lezen, want dan ben je ...

Werkgerelateerde problemen Werkgerelateerde problemen
Ongeveer 40% van het ziekteverzuim ontstaat door problemen op het werk. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn: Een moeizame communicatie tussen jou en je collega’s en/of met je leidinggevende; Ge...

Managementcoaching Managementcoaching
Is er iemand in je directe omgeving die objectief en belangeloos een klankbord voor je kan zijn? Wat zijn voor jou belemmerende factoren bij het uitspreken van twijfels en onzekerheden binnen de organ...

Relatietherapie Relatietherapie
Veel mensen denken dat je alleen aan relatietherapie begint wanneer er problemen zijn, waar je samen niet meer uitkomt. En niets is minder waar. Ook als alles goed gaat verdient jullie relatie aandach...




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap