Home / Gezondheidszorg / Gezondheidszorg Amersfoort / Het Consultatiehuis / Stemming en angst

Stemming en angst

Angst- en stemmingsstoornissen horen bij de meest voorkomende psychische stoornissen in Nederland.

Voor behandeling van angst- en stemmingsstoornissen kan je na het stellen van de diagnose terecht in de reguliere GGz. Er wordt dan een behandelplan opgesteld en er wordt volgens vaste protocollen behandeld. Als aanvulling daarop of als voorbereiding of nazorg, kan je terecht bij Het Consultatiehuis.

Wanneer er geen sprake is van een stoornis, maar je ervaart wel last, dan kan je ook terecht voor coaching door Het Consultatiehuis. Je hebt geen verwijzing van een huisarts nodig. Onze coaches hebben ruime ervaring met stemming- en angstklachten, waaronder depressie en werken vanuit ervaring met de speerpunten uit de officiële richtlijnen (Trimbos).



Je hartslag is torenhoog, je zweet, je krijgt het benauwd, je voelt je misselijk en je wordt duizelig. Alles lijkt ineens heel onwerkelijk en je wordt bang. Een paniekaanval komt snel op, het is een heftige angst die je zomaar lijkt te overvallen. Je bent bang dat je de controle te verliest, dat je gek wordt of misschien ben je bang dat je dood te gaat.

Je hebt al meer dan twee weken achter elkaar nergens zin in, je bent de hele tijd somber, er zit steeds een knoop in je maag en je ergert je overal aan. Je hebt mogelijk een depressie, wellicht een zogenaamde stemmingsstoornis.

Iedereen kent momenten van angst of somberheid; een baaldag, een lastige periode en/of momenten waarop je bang bent. Niet iets om van op te kijken.
Paniekaanvallen zijn echter hevig en erg beangstigend. Zo angstaanjagend dat je een sterke angst voor de angst ontwikkelt, waardoor je belemmerd wordt in werk en leven. De aanleiding van deze klachten is niet altijd duidelijk en de duur van de klachten varieert van seconden tot jaren.

Stemmingen die leiden tot hinder in werk en leven zijn voor anderen vaan lastig te herkennen. Dit soort gevoelens zijn makkelijk te verbergen. Je wilt het misschien helemaal niet laten zien aan je omgeving. Je kunt stil, somber of bang worden. Afleiding zoeken in feesten, drank en drugs, onveilige seks en soms criminele activiteiten.

Wanneer je last hebt van stemming en angst gerelateerde klachten, dan heeft dat ook effect op het leven van je partner en directe naasten.



Stemming en angst

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

Gerelateerde diensten in de regio

Plezier in werk ontwikkelen Plezier in werk ontwikkelen
Misschien ga je dagelijks fluitend naar je werk. Doe je dingen waar je goed in bent, met leuke collega\'s en een motiverende leidinggevende. In dat geval hoef je niet verder te lezen, want dan ben je ...

Werkgerelateerde problemen Werkgerelateerde problemen
Ongeveer 40% van het ziekteverzuim ontstaat door problemen op het werk. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn: Een moeizame communicatie tussen jou en je collega’s en/of met je leidinggevende; Ge...

Managementcoaching Managementcoaching
Is er iemand in je directe omgeving die objectief en belangeloos een klankbord voor je kan zijn? Wat zijn voor jou belemmerende factoren bij het uitspreken van twijfels en onzekerheden binnen de organ...

Relatietherapie Relatietherapie
Veel mensen denken dat je alleen aan relatietherapie begint wanneer er problemen zijn, waar je samen niet meer uitkomt. En niets is minder waar. Ook als alles goed gaat verdient jullie relatie aandach...




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap