Home / Administratiekantoor Blog / Administratieve bijzaken bij het starten van een onderneming: waar je op moet letten

Administratieve bijzaken bij het starten van een onderneming: waar je op moet letten

Administratieve bijzaken bij het starten van een onderneming: waar je op moet letten

Het starten van een eigen onderneming is een droom die voor veel mensen uitkomt. Het biedt de mogelijkheid om zelfstandig te zijn, je eigen werkuren te bepalen en je eigen ideeën uit te voeren. Maar bij het starten van een onderneming komen ook administratieve zaken kijken. In dit artikel behandelen we een aantal belangrijke administratieve bijzaken waar je als ondernemer rekening mee moet houden.

Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke rechtsvorm het beste bij jouw onderneming past. Kies je voor een eenmanszaak, vennootschap onder firma of een besloten vennootschap? Elke rechtsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen op het gebied van aansprakelijkheid, belastingen en administratie. Informeer jezelf daarom goed en overweeg eventueel advies in te winnen bij een specialist.

Een andere belangrijke administratieve zaak is de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK). Zonder inschrijving bij de KvK mag je geen bedrijf starten. Naast de KvK-inschrijving moet je ook zorgen voor een goede boekhouding. Hiermee krijg je inzicht in je financiën en kun je tijdig bijsturen indien nodig. Houd er rekening mee dat je als ondernemer verplicht bent om belastingaangifte te doen.

Daarnaast is het verstandig om algemene voorwaarden op te stellen en deze te laten controleren door een jurist. Zo voorkom je onduidelijkheid en discussies met klanten over bijvoorbeeld betalingstermijnen en garanties. Bovendien kun je met goede algemene voorwaarden risico's beperken en jezelf beter beschermen.

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het starten van een onderneming is het beschermen van je intellectueel eigendom. Hieronder vallen bijvoorbeeld merknamen, logo's en uitvindingen. Door je intellectueel eigendom te beschermen, voorkom je dat anderen jouw ideeën en producten zomaar kunnen kopiëren. Dit kan je onderneming veel schade toebrengen en zelfs tot faillissement leiden. Het aanvragen van een merk- of octrooirecht is echter een ingewikkeld proces en kan veel tijd en geld kosten. Het is daarom verstandig om hier tijdig aandacht aan te besteden en eventueel advies in te winnen bij een specialist. Zo kun je je ideeën en producten optimaal beschermen en ben je beter beschermd tegen concurrenten.

Tot slot willen we nog even stilstaan bij een aspect waar je liever niet mee te maken krijgt: wanbetaling door klanten. Om dit te voorkomen is het belangrijk om een goed beleid te hebben voor debiteurenbeheer. Het kan echter voorkomen dat klanten niet op tijd betalen of helemaal niet betalen. In dat geval kan je een incassobureau inschakelen of een incassobureau no cure no pay inschakelen. Dit kan nodig zijn om openstaande facturen te innen. Houd er wel rekening mee dat dit kosten met zich meebrengt en het inschakelen van een incassobureau ook niet altijd tot een oplossing leidt.

Als startende ondernemer is het dus belangrijk om je goed te informeren over de administratieve bijzaken die bij het ondernemerschap komen kijken. Door hier tijdig aandacht aan te besteden, kun je mogelijke problemen voorkomen en kun je met vertrouwen je bedrijf starten en runnen.

Administratieve bijzaken bij het starten van een onderneming: waar je op moet letten

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

05-01-2024 - Je projectmanagement op orde houden met een boekhoudprogramm
Het managen van projectfinanciën kan een uitdagende taak zijn. Bovendien doet niet iedereen het even graag. Gelukkig kan je het proces aanzienlijk vereenvoudigen met het gebruik van de juiste too
Lees meer

13-06-2023 - Factuurprogramma voor jouw bedrijf: de voordelen van online
Factureren is een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap. Het is daarom belangrijk dat het proces goed geregeld is. Veel bedrijven gebruiken nog steeds Excel of Word om hun facturen te maken en
Lees meer

06-03-2023 - De voor- en nadelen van online boekhouden als ondernemer
Als ondernemer is het bijhouden van de administratie onmisbaar, maar het is niet altijd de meest favoriete taak van de dag. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van online boekhoudprogramma's beschik
Lees meer

06-03-2023 - De voordelen van een facturatieprogramma
Een facturatieprogramma kan een bedrijf tijd en geld besparen. Een facturatieprogramma is een digitale software voor alle boekhouding van je bedrijf. De software zorgt ervoor dat je geen tijdrovende k
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap