Home / Arbeidsbureau Blog / Re-integratie

Re-integratie

(Vroeg) tijdige re-integratie

Het kan voorkomen dat een medewerker langdurig ziek is.Een belangrijk instrument voor vroegtijdige re-integratie is de Wet verbetering Poortwachter. Het doel van de wet is zieke medewerkers zo snel mogelijk weer aan het werk te hebben. Volgens de wet zijn verzuimende medewerkers en hun werkgevers samen verantwoordelijk voor de re-integratie. De werkgever is meer dan voorheen verplicht een actieve rol te spelen in het re-integratieproces. Ook de medewerker heeft nieuwe plichten. Beiden zijn verplicht diverse zaken samen goed te regelen.

Re-integratie eerste spoorRe-integratie eerste spoor houdt in dat er voor de zieke werknemer passende arbeid binnen de organisatie van de huidige werkgever wordt gevonden. Dit kan zijn/haar huidige functie zijn (eventueel met aanpassingen) of een totaal andere functie waarbij rekening gehouden wordt met zijn/haar mogelijkheden.

Re-integratie tweede spoorIn sommige gevallen kan het al snel duidelijk zijn dat een zieke medewerker, niet bij de huidige werkgever kan werken. Er wordt gekeken naar de functionele mogelijkheden van een zieke werknemer (FML wordt opgesteld) en er volgt een arbeidsdeskundig onderzoek. Hierna wordt er een tweede spoor traject ingezet, waarbij er naar werk wordt gezocht bij een andere werkgever. Bij het zoeken naar werk wordt er gekeken naar de mogelijkheden van de werknemer.

Wat kan Ambaum Arbeids Analyse voor u betekenen?

Beperkingen van een zieke werknemer of van een arbeidsgehandicapte hoeven (bijna) geen rol meer te spelen. Door een arbeidsgehandicapte werknemer passend werk te laten doen of door de werkplek aan te passen is het mogelijk mensen met een handicap in dienst te houden of nemen.

Eerste spoorWij verzorgen uitsluitend maatwerk: de persoon en zijn welzijn staan altijd centraal. Wij willen geen grote logge organisatie zijn, maar snel en efficiënt werken en daar ligt onze kracht. Natuurlijk is het uitgangspunt snelle terugkeer naar de werkplek (eventueel met aanpassingen) en verbetering van het welzijn.

Ook diverse opleidingen ter bevordering van het persoonlijk welzijn behoren tot de mogelijkheden, zoals assertiviteitstraining, conflicthantering of rouwverwerking. Hiervoor werken we samen met fysiotherapeuten, HBO psychologen, verzuimconsulenten, bedrijfsartsen, mediators en zelf budgetcoaches.

Tweede spoorWij vinden het belangrijk dat er aandacht is voor de persoon en dat wij hem / haar goed leren kennen. Een tweede spoor traject is voor iedereen anders en dus altijd maatwerk. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden van de zieke werknemer en gezocht naar passend werk bij een andere werkgever. Tot de mogelijkheden behoren bijvoorbeeld:

– Een drie à vier maanden durende sollicitatietraining waarbij wekelijks lessen plaatsvinden in groepsverband of individueel, afgesloten met een examen;– Ondersteuning bij actief solliciteren, ook wel Jobhunting genoemd;– Coaching (gericht op acceptatie/rouwverwerking);– Beroepskeuze onderzoek;– Bemiddeling bij stage of vrijwilligerswerk ;






Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap