Home / Arbodienst Blog / Wanneer is iemand arbeidsongeschikt?

Wanneer is iemand arbeidsongeschikt?

Wanneer is iemand arbeidsongeschikt?

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kun je te maken krijgen met arbeidsongeschiktheid. Je kunt zelf arbeidsongeschikt raken, maar dit geldt ook voor jouw werknemers. Ondanks dat arbeidsongeschiktheid behoorlijk vaak voorkomt, bestaat er nog flink wat onduidelijkheid over onder ondernemers. Zo weet lang niet iedere ondernemer wanneer iemand arbeidsongeschikt is. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst leggen wij jou namelijk uit wanneer iemand arbeidsongeschikt is.

Werkzaamheden kunnen niet of minder goed uitgevoerd worden

Iemand is arbeidsongeschikt wanneer hij/zij werkzaamheden niet of minder goed uit kan voeren. Heb je jouw been gebroken? Dan denk je mogelijk dat je arbeidsongeschikt bent. Dit kan inderdaad, maar het hoeft niet. Dit hangt namelijk af van de werkzaamheden die je verricht. Als je jouw werk zittend uit kunt voeren en hier geen benen bij gebruikt, kun je de werkzaamheden waarschijnlijk nog prima uitvoeren. In dat geval word je mogelijk niet of voor een klein percentage arbeidsongeschikt verklaard.

Wie in aanmerking wil komen voor een uitkering, moet vaak voor een bepaald percentage arbeidsongeschikt verklaard worden. Bij de meeste verzekeraars is dit 25%. Dit betekent dat je geen uitkering ontvangt als je voor minder dan 25% arbeidsongeschikt bent. Andere uitzonderingen voor een uitkering zijn arbeidsongeschiktheid als gevolg van grove schuld of opzet en door alcohol- of drugsmisbruik.

Arbeidsongeschiktheid kan verschillende oorzaken hebben

Wie denkt dat arbeidsongeschiktheid altijd dezelfde oorzaak heeft, heeft het mis. Er kunnen namelijk verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Zo kan iemand bijvoorbeeld niet meer werken als gevolg van een langdurige ziekte. Ook een bedrijfsongeval kan arbeidsongeschiktheid tot gevolg hebben. Ben je gewond geraakt tijdens het sporten, op vakantie of thuis? Dan kan dit er eveneens voor zorgen dat je jouw werkzaamheden niet meer naar behoren uit kunt voeren. Een zwangerschap kan ook arbeidsongeschiktheid tot gevolg hebben.

Hierboven zetten we een aantal lichamelijke oorzaken van arbeidsongeschiktheid op een rijtje. Toch heeft arbeidsongeschiktheid niet alleen betrekking op lichamelijke klanten. Nee, want ook door psychische klachten kun je arbeidsongeschikt raken. Een burn-out is hier een voorbeeld van. Als je structureel meer gedaan hebt dan je aankunt, leidt dit op den duur mogelijk tot geestelijke klachten. Kun je hierdoor niet meer werken? Dan ben je ook arbeidsongeschikt.

Verzeker je als ondernemer voor arbeidsongeschiktheid

Werk je in loondienst? Dan moet jouw werkgever zich verzekeren voor arbeidsongeschiktheid van zijn werknemers. Als zelfstandig ondernemer moet je zelf een AOV afsluiten. Hiermee verzeker jij je van een inkomen als je arbeidsongeschikt raakt. De hoogte van de uitkering die ontvangt hangt af van een aantal factoren. Allereerst speelt het verzekerde bedrag mee. Hoe hoger dit bedrag, des te hoger jouw uitkering. Bedenk je wel dat een hoger bedrag ook een hogere premie tot gevolg heeft. Daarnaast speelt de mate van arbeidsongeschiktheid mee. Je ontvangt namelijk niet altijd het volledige verzekerde bedrag. Dit is alleen het geval als je 100% arbeidsongeschikt bent. Verklaart een arts jou 70% arbeidsongeschikt? Dan krijg je ook 'maar' 70% van het verzekerde bedrag uitgekeerd





Wanneer is iemand arbeidsongeschikt?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap