Home / Auto Blog / Waarom een zakelijke occasion wel of niet wat voor je is

Waarom een zakelijke occasion wel of niet wat voor je is

Waarom een zakelijke occasion wel of niet wat voor je is

In een samenleving waarin het aantal bedrijven blijft stijgen én waarin duurzaamheid een ontzettend belangrijke rol speelt, is het voor ondernemers van belang om duurzame keuzes te maken. Een groter aantal bedrijven zorgt immers voor meer druk op het milieu. Om te kunnen voldoen aan de eisen van het Klimaatakkoord moet je als ondernemer dus wel iets doen met duurzaamheid.

Er zijn verschillende punten binnen je onderneming waarbij je groener kunt werken. Denk alleen al aan het zakelijke wagenpark waar je misschien gebruik van maakt. Maak ook hierin groene keuzes, zoals de keuze voor elektrisch rijden of het aanschaffen van een zakelijke occasion zoals een Audi A3 Occasion. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Occasion aanschaffen voor je bedrijf: wat is dat precies?

Als ondernemer heb je verschillende mogelijkheden wat betreft zakelijk rijden. Wil je daarbij een steentje bijdragen aan een beter milieu, dan let je op de manier hoe je rijdt en waar je mee rijdt. Zo vinden sommige ondernemers het prettig om elektrisch te rijden om zo met oog op het klimaatbeleid bij te dragen aan minder CO2-uitstoot, terwijl anderen liever kiezen voor een tweedehands bedrijfsauto, ook wel een occasion genoemd. Een zakelijke occasion betreft dus een gebruikte bedrijfswagen die wordt gekocht om gebruikt te worden voor zakelijke doeleinden. Het grootste verschil met een nieuwe bedrijfsauto is dus dat de auto al eens is gebruikt door een ander bedrijf of misschien zelfs een particulier.

Als ondernemer heb je de keuze uit talloze soorten occasions. Het is wel aan te raden om voor een nieuwer model te gaan, omdat je als ondernemer natuurlijk wel goed voor de dag wilt komen. Daarom kiezen de meeste ondernemers voor vrij jonge occasions, zoals een Audi A3 occasion. Zo’n jongere auto is nog in goede staat, ziet er gelikt uit en doet het zoals een nieuwe auto. Je kunt dit soort occasions aanschaffen bij autodealers en gespecialiseerde bedrijven, zowel online als in een fysieke winkel. Leuk weetje: zakelijke occasions worden vaak uit Duitsland gehaald, omdat de prijzen daar een stuk lager liggen. Dat is zeker interessant om te onthouden als ondernemer, want daarmee kun je een behoorlijk bedrag besparen.

Voordelen van een zakelijke occasion voor je onderneming

Er zijn diverse voordelen waar je van kunt profiteren wanneer je een zakelijke occasion aanschaft. Het grootste voordeel is natuurlijk de prijs; helemaal wanneer je de auto vanuit Duitsland laat importeren. Een nieuwe bedrijfswagen voor je bedrijf in Nederland is echt een stuk duurder. Andere voordelen zijn onder andere:

  • In tegenstelling tot het bestellen van een nieuwe auto voor je bedrijf zijn gebruikte voertuigen vaak meteen beschikbaar. Bij een nieuwe auto kopen, kan het soms zomaar weken of maanden duren voordat je de auto kunt gebruiken. Bij een occasion is dat dus niet het geval.
  • Daarnaast ben je vaak minder kosten kwijt aan de verzekeringen, omdat het voertuig al eens gebruikt is. Dat resulteert in lagere operationele kosten op de lange termijn. Let op: dit verschilt per auto. De hoogte van de premies ligt onder andere aan de staat van de auto en het merk.
  • Wat ook interessant is, is dat je bij een occasion van minder afschrijving profiteert. Een nieuw voertuig verliest snel de waarde na de aankoop ervan. De snelheid van de afschrijving vertraagt na verloop van tijd. Bij een gebruikte auto is er sprake van minder afschrijving en wordt de waarde van de auto beter behouden.

Hier moet je op letten wanneer je een zakelijke occasion wil aanschaffen

Kort samengevat zitten er veel voordelen aan het aanschaffen van een occasion voor je bedrijf. Sterker nog: er zijn weinig redenen om het niet te doen, wanneer je op zoek bent naar een goede en betrouwbare bedrijfsauto. Natuurlijk zijn er wel enkele zaken waar je op moet letten wanneer je dit wil doen. Zo is het aan te raden om vooraf aan de slag te gaan met de BPM berekenen als je een occasion uit Duitsland wil importeren. Op die manier kun je bepalen of het importeren van de auto loont of niet. Bij jong gebruikte occasions is dit over het algemeen gelukkig sowieso het geval. Bereken de BPM gewoon via internet en je hebt meteen informatie of het loont of niet.

Daarnaast is het raadzaam om naar de garantie te kijken van een occasion. Nieuwe voertuigen komen immers vaak met uitgebreide garanties van de fabrikant. Een betrouwbare dealer van zakelijke occasions beschikt ook over dergelijke voorwaarden, maar het is wel verstandig om hier extra goed op te letten. Verder is het handig om de onderhouds- en reparatiegeschiedenis van het voertuig in te zien om een idee te krijgen van het totale onderhoud van de auto. Kijk ook even naar de kilometerstand en vergelijk deze stand met het gemiddelde voor vergelijkbare modellen. Je gaat immers het liefst voor een occasion met een lage kilometerstand.

Waarom een zakelijke occasion wel of niet wat voor je is

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

06-02-2024 - Ga je jouw auto verkopen? Dit moet je weten!
Heb je een nieuwe auto op het oog? Je zit natuurlijk vol spanning om deze nieuwe auto te kopen, maar je zult ook afscheid moeten nemen van je oude wagen. Na al die mooie ritjes wil je natuurlijk wel d
Lees meer

17-01-2023 - De voordelen van elektrisch rijden voor woon-/werkverkeer
Nederland is een relatief klein land. In slechts enkele uurtjes kun je het hele land doorkruisen. We kunnen bijna overal in het land eenvoudig komen. Toch zijn we gewend om de meeste afstanden per aut
Lees meer

31-12-2022 - Tips om zo zuinig mogelijk te rijden
Dat de brandstofprijzen de laatste tijd behoorlijk gestegen zijn, weten we allemaal wel. Om toch zo zuinig mogelijk te rijden kun je jezelf een heel aantal gewoontes aanleren. Er zijn namelijk genoeg
Lees meer

14-09-2022 - Zakelijk auto leasen versus zakelijk auto kopen
Waar veel bedrijven ervoor kiezen om zakelijk een auto te leasen, kan het soms voordeliger zijn om een auto te kopen. In dit artikel bespreken we de voordelen ofwel je kunt een blog over auto lea
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap