Home / Auto Blog / Schade aan de auto, wat nu?

Schade aan de auto, wat nu?

Het kan iedereen overkomen: een aanrijding met de auto. Is jouw auto beschadigd door de aanrijding met een ander voertuig? Lees dan snel verder, want in dit artikel lees je wat je moet doen bij schade aan de auto door een ongeval met een andere bestuurder.

Blijf rustig

Het is erg belangrijk te allen tijde rustig te blijven. Raak niet in paniek en maak geen ruzie met de andere bestuurder. Hier heb je totaal niets aan in deze situatie. Blijf daarom altijd beleefd tegen elkaar. Dreigt er toch een ruzie te ontstaan? Neem dan contact op met de politie.

Bel eventueel de politie

Je belt niet alleen de politie als er een ruzie dreigt te ontstaan tussen jou en de andere bestuurder, maar ook als een van de betrokken partijen letsel heeft. En weet je niet zo goed of het nodig is om de politie te bellen? Dan kun je dit voor de zekerheid beter wel doen. Als de politie het niet nodig vindt om ondersteuning te bieden, zullen ze snel weer vertrekken. Het is in ieder geval goed om voor de zekerheid te bellen.

Noteer de namen van getuigen

Zijn er mensen die jouw ongeval gezien hebben? Noteer dan hun namen, adressen en telefoonnummers. Ook de inzittenden van andere voertuigen in de buurt, kunnen getuigen zijn van jouw ongeval. Noteer daarom ook hun namen, adressen en telefoonnummers. Doe dit wel alleen als ze 16 jaar en ouder zijn, want een kind onder de 16 jaar kan niet optreden als getuige.

Vul het Europees aanrijdingsformulier in

Samen met de tegenpartij vul je een Europees aanrijdingsformulier in. Dit formulier bestaat uit twee delen. Iedere betrokkene heeft een eigen deel. Vul jouw deel van het formulier volledig in en controleer of de tegenpartij zijn of haar deel van het formulier ook goed heeft ingevuld. Ben je akkoord met de gegevens die de tegenpartij heeft ingevuld? Dan onderteken je de voor- en achterzijde van het formulier. De tegenpartij moet hetzelfde doen.

Het is verstandig om jouw auto naar een garage in de buurt te brengen. De monteur kan vervolgens aangeven wat de geschatte kosten van de reparatie zijn. Deze kosten zet je op het schadeformulier. Vervolgens stuur je het Europees aanrijdingsformulier op naar je verzekeraar.

Tip: kun je jouw auto niet meer zelf naar de garage brengen? Schakel dan de alarmdienst in. Het telefoonnummer van de alarmdienst vind je op de groene kaart. De alarmdienst zorgt ervoor dat jouw auto netjes weggesleept wordt.

Wacht niet te lang met de reparatie

Tot slot raden wij je aan niet te lang te wachten met de reparatie van je auto, ook niet als de schade helemaal niet zo ernstig is. Hoe langer je wacht met een reparatie, des te groter het risico wordt dat de schade verergert.

Is je autoruit bijvoorbeeld beschadigd? Dan kun je hier nog een tijdje mee rond blijven rijden, maar door de omgevingstemperatuur en andere externe factoren kan de schade in korte tijd erger worden. Kies liever voor autoruit laten repareren en je voorkomt dat een eenvoudige en goedkope reparatie en complexe en dure reparatie wordt. Hetzelfde geldt bij andere vormen van schade. Laat alle schade aan je auto snel verhelpen en je voorkomt een hoop problemen.






Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

06-02-2024 - Ga je jouw auto verkopen? Dit moet je weten!
Heb je een nieuwe auto op het oog? Je zit natuurlijk vol spanning om deze nieuwe auto te kopen, maar je zult ook afscheid moeten nemen van je oude wagen. Na al die mooie ritjes wil je natuurlijk wel d
Lees meer

17-01-2023 - De voordelen van elektrisch rijden voor woon-/werkverkeer
Nederland is een relatief klein land. In slechts enkele uurtjes kun je het hele land doorkruisen. We kunnen bijna overal in het land eenvoudig komen. Toch zijn we gewend om de meeste afstanden per aut
Lees meer

31-12-2022 - Tips om zo zuinig mogelijk te rijden
Dat de brandstofprijzen de laatste tijd behoorlijk gestegen zijn, weten we allemaal wel. Om toch zo zuinig mogelijk te rijden kun je jezelf een heel aantal gewoontes aanleren. Er zijn namelijk genoeg
Lees meer

14-09-2022 - Zakelijk auto leasen versus zakelijk auto kopen
Waar veel bedrijven ervoor kiezen om zakelijk een auto te leasen, kan het soms voordeliger zijn om een auto te kopen. In dit artikel bespreken we de voordelen ofwel je kunt een blog over auto lea
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap