Home / Beleggen Blog / Waarom je best vroeg begint met beleggen

Waarom je best vroeg begint met beleggen

Waarom je best vroeg begint met beleggen

Elk jaar begeven steeds meer Nederlanders zich op de beleggingsmarkt. In totaal zijn het er ongeveer 1,6 miljoen, ongeveer 1 op 5 huishoudens.

Met een historisch lage rente op spaarboekjes en allerlei nieuwe vormen van beleggen, is dat natuurlijk niet te verwonderen. En niet alleen de oudere en meer welvarende generaties ontdekken de voordelen van hun vermogen te laten groeien via beleggen, ook meer en meer jongeren geven het een kans.

Dat is een zeer goede beslissing, want hoe vroeger je begint te beleggen hoe beter. In dit artikel leggen we uit waarom dat precies zo is.

1) Groter winstpotentieel

Laten we meteen beginnen met het allergrootste en meest belangrijke voordeel van vroeg beginnen met beleggen: je kan er simpelweg veel meer geld mee verdienen op lange termijn.

Hoe vroeger je begint te beleggen, hoe meer geld je zal verdienen in je leven. Dat klinkt logisch, want je legt in totaal meer zelf op als je vroeger begint, ten opzichte van iemand die pas later in het leven begint.

Dat is een factor, jazeker. Als je op je twintigste elke maand geld begint te investeren, zal je een grotere persoonlijke inleg hebben dan als je dat pas op je dertigste begint te doen (gesteld dat je hetzelfde bedrag per maand zou investeren).

Maar op zich is dat redelijk verwaarloosbaar, in vergelijking met het effect dat rente op rente kan hebben.

Rente op rente betekent simpelweg dat je rente krijgt op je investering, en ook op de rente die je eerder op je investering hebt gekregen.

Elk jaar dat je wacht, laat je geld op de tafel liggen. Wacht dus niet en start zo snel mogelijk met beleggen.

Bijvoorbeeld: je belegt €1000 en krijgt hier 10% rente op. Het eerste jaar zal je dus €1100 hebben. En het jaar daarna krijg je dan 10% rente op jouw nieuwe balans van €1100: €110. Je totale vermogen is dan €1210. Het jaar daarna krijg je hier ook 10% rente op, wat €121 is.

Dit principe zorgt ervoor dat je geld zich doorheen de jaren meerdere keren kan verdubbelen, en dat je dus rijker en rijker wordt aan een steeds sneller tempo.

Laten we dit nu eens concreet vergelijken bij iemand die jong begint (20 jaar oud) ten opzichte van iemand die pas later in het leven begint te beleggen (40 jaar oud).

Stel dat beide een vlakke som van €10.000 investeren aan een gemiddeld rendement van 7% per jaar, en dit laten renderen tot ze met pensioen gaan op hun 65ste.

De 40-jarige zal met deze parameters een mooie som van €54.274 hebben verdiend. En wat denk je dat de 20-jarige zou hebben, met zijn 20 extra jaren om te beleggen? Het dubbele? Driedubbele?

Maar liefst €210.024. Twintig keer zoveel als de eigen inleg, en bijna vier keer zoveel als de persoon die dezelfde som had belegd op zijn 40ste.

De kracht van rente op rente valt niet te onderschatten, en hoe sneller je begint te beleggen, hoe meer je hiervan gebruik kan maken.

2) Meer ruimte voor fouten

Hoe vroeger je begint te beleggen, hoe meer fouten je kan maken.

Als je 20 bent kan je het je immers veroorloven om eens al je geld te verliezen door een speculatieve belegging in online trading, een cryptocurrency zoals Bitcoin of een riskant aandeel. Je hebt immers nog tijd genoeg om die fout te corrigeren, en in de meeste gevallen zal al je geld geen gigantische som zijn.

Al je geld verliezen op je 60ste daarentegen zal een veel grotere impact hebben. Tegen dan zal je (in theorie) een veel imposanter vermogen hebben opgebouwd over de voorbije decennia. Daarom is het ten sterkste aangeraden om op dat punt alleen te investeren in "veiligere" beleggingen zoals obligaties, indexfondsen en vastgoed.

Je kan nog altijd een klein deel van je geld beleggen in de meer risicovolle (en doorgaans ook profijtelijkere) beleggingsinstrumenten, maar eens gek doen, experimenteren en zien wat er gebeurt is op dat moment zeker uit den boze.

Hoe jonger je dus bent, hoe meer fouten je kan maken omdat je er op lange termijn vrij eenvoudig van kan herstellen.

3) Je kan klein beginnen

Omdat je als twintiger nog zoveel tijd hebt om rente op rente je vermogen te laten opbouwen, moet je niet meteen beginnen met grote sommen te investeren.

Het is perfect doenbaar om gewoon enkele maand een paar honderd euro te investeren, of zelfs een paar tientjes, en hier op lange termijn nog steeds zeer veel winst mee te maken.

Je kan hetzelfde resultaat als hierboven beschreven (€10.000 opleggen op je 20ste en €200.000+ hebben op je 65ste) behalen door in de plaats daarvan gewoon elke maand €60 te investeren.

Een grote som in het begin geeft je een boost, maar een maandelijkse inleg zal een veel sterker effect hebben. De combinatie is ideaal natuurlijk, maar niet elke twintiger heeft zomaar €10.000 liggen.

Met een rendement van 8% en een maandelijkse inleg van €220 van je 20ste tot je 65ste ben je miljonair als je met pensioen gaat, en multimiljonair op je 75ste.

4) Jong geleerd

Omdat je zoveel meer tijd hebt om fouten te maken, heb je ook meer tijd om van die fouten te leren. Als je jong begint, kom je alle obstakels, teleurstellingen en fiasco's - die onvermijdelijk zijn bij een lange beleggingscarrière - reeds zijn tegen voor je met echt grove bedragen aan het beleggen bent.

Dat betekent dat je dus meer ervaring zal hebben opgedaan en goed weet hoe je in bepaalde situaties moet reageren, wat je wel of niet moet doen, en hoe je je rendement kan maximaliseren.

Allemaal zeer nuttige vaardigheden die je veel voordeel zullen opleveren als je die reeds hebt verworven voor je 30ste, ten opzichte van er nog van niets van weten als je 40 bent.

Je zal doorgaans ook reeds meer goede gewoontes hebben aangeleerd, zoals besparen waar je kan, prioriteit geven aan beleggen, je portfolio divers maken, herbalanceren, enzovoort.

5) Je hebt meer beschikbaar kapitaal

Als werkende twintiger heb je in de meeste gevallen niet heel veel verantwoordelijkheden.

Je moet wellicht je huur betalen (tenzij je nog op Hotel Mama gaat), wat vermijdbare onkosten hier en daar, maar daar blijft het vaak ook bij.

Naarmate je ouder wordt, komen er hier andere verplichtingen bij. Denk aan een hypotheek, kinderen en allerlei soorten belastingen.

Maar in deze korte periode in je leven zit je in een ideale situatie waarin je een degelijk inkomen hebt (mits je werkt, uiteraard), en niet heel veel hebt waaraan je dat "moet" uitgeven.

En dat leent zich uitstekend tot kapitaal vrijmaken om te beleggen.

Zoals reeds eerder getoond is het van het uiterste belang om zo snel mogelijk te beginnen, en dat je dit reeds kan met kleine bedragen.

Om het even wat je doelen zijn in je beleggingsleven, hoe jonger je begint hoe meer kans je hebt om die doelen te bereiken.

Waarom je best vroeg begint met beleggen

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

08-05-2023 - Beleggen in vastgoed
Beleggen in vastgoed kan een uitstekende manier zijn om je vermogen te laten groeien en een stabiel rendement te behalen. In dit artikel leggen we uit waarom vastgoedbeleggingen zo aantrekkelijk zijn,
Lees meer

16-04-2023 - Hoe beleggen in Vechain: risico's en mogelijkheden?
We hebben allemaal wel eens van de upcoming crypto-currency Vechain gehoord. Dit blockchain-platform staat bekend als een van de nieuwste manieren om logistieke processen te verbeteren. Vechain biedt
Lees meer

24-02-2023 - Investeren anno 2023, deze opties kende je nog niet
De laatste jaren zijn we steeds meer bekend geworden met investeren in plaats van sparen. Door de actualiteit geholpen moesten we ook wel. De spaarrentes daalden en op een gegeven momenten raakte dit
Lees meer

01-02-2023 - 6 Tips om te starten met lange termijn beleggingsstrategieen
Het is natuurlijk prettig als je financiële beleggingsstrategieën volgt die bestaan uit financieel gezonde beslissingen met het oog op het bereiken van langetermijndoelstellingen. Deze strat
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap