Home / Beleggen Blog / Handelen in opties; voor snelle beleggers

Handelen in opties; voor snelle beleggers

Handelen in opties; voor snelle beleggers

Voor slimme beleggers die graag snel resultaat willen, is handelen in opties een goede manier om te beleggen. Het is echter niet zonder risico en daarom is het belangrijk te weten wat je doet en waar je precies aan begint.

Wat is een optie eigenlijk?

Met de aankoop van een optie krijg je een recht; het recht om een bepaald aantal effecten binnen een bepaald tijdvak tegen een bepaalde prijs te kopen of verkopen. Bij 'effecten' gaat het dan meestal om aandelen en in dit artikel verwijzen we daar dan ook naar. De optie is een afgeleid product, je koopt/verkoopt niet het aandeel zelf. Wanneer je gaat handelen in opties is de waarde van de optie dus verbonden aan de waarde van het aandeel.

Twee soorten opties

Het recht om te kopen of verkopen: daarmee zijn er dus ook twee soorten opties. Het soort waarmee je het recht hebt om te kopen tegen de uitoefenprijs is de call optie. Je maakt dan winst als het aandeel gaat stijgen, want dan wordt jouw optie ook meer waard. Het soort waarmee je kunt verkopen tegen de uitoefenprijs is de put optie. Daarmee maak je winst als de koers juist daalt.

Let bij de handel in opties goed op de expiratiedatum van de optie. Dit is de 'houdbaarheidsdatum' van het contract. Voor deze datum moet je de optie uitgeoefend (ver- of gekocht) hebben, anders verloopt de optie.

Waarom handelen in opties?

Bij optiehandel zijn er twee partijen van belang: de koper en de schrijver. De koper verkrijgt het recht en schrijver gaat de verplichting aan. Wanneer je wilt starten om in opties te handelen, is het goed om dit te beseffen en om je eerst goed in te lezen. Heb je niet veel kennis, dan is het slim een account aan te maken bij een goede broker en om eventueel wat te oefenen. Met de handel in opties heb je drie grote voordelen:

  • Je beschermt je aandelenpakket tegen koersdalingen: Door putopties te combineren met je aandelen, heb je het recht je aandelen te verkopen tegen de uitoefenprijs (vooraf vastgestelde prijs) voor de expiratiedatum.
  • Hoger rendement: Als je call opties uitschrijf, maakt je extra winst in de vorm van een optiepremie.
  • Hefboomwerking: Met een relatief kleine inzet kun je grote winst behalen, dankzij de hefboomwerking van opties.

Onze tip: Verdiep je eerst in opties en zoek een goede broker. Spreid je investering om het risico zo laag mogelijk te houden!

Handelen in opties; voor snelle beleggers

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

08-05-2023 - Beleggen in vastgoed
Beleggen in vastgoed kan een uitstekende manier zijn om je vermogen te laten groeien en een stabiel rendement te behalen. In dit artikel leggen we uit waarom vastgoedbeleggingen zo aantrekkelijk zijn,
Lees meer

16-04-2023 - Hoe beleggen in Vechain: risico's en mogelijkheden?
We hebben allemaal wel eens van de upcoming crypto-currency Vechain gehoord. Dit blockchain-platform staat bekend als een van de nieuwste manieren om logistieke processen te verbeteren. Vechain biedt
Lees meer

24-02-2023 - Investeren anno 2023, deze opties kende je nog niet
De laatste jaren zijn we steeds meer bekend geworden met investeren in plaats van sparen. Door de actualiteit geholpen moesten we ook wel. De spaarrentes daalden en op een gegeven momenten raakte dit
Lees meer

01-02-2023 - 6 Tips om te starten met lange termijn beleggingsstrategieen
Het is natuurlijk prettig als je financiële beleggingsstrategieën volgt die bestaan uit financieel gezonde beslissingen met het oog op het bereiken van langetermijndoelstellingen. Deze strat
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap