Home / Beleggen Blog / Handelen in opties; voor snelle beleggers

Handelen in opties; voor snelle beleggers

Handelen in opties; voor snelle beleggers

Voor slimme beleggers die graag snel resultaat willen, is handelen in opties een goede manier om te beleggen. Het is echter niet zonder risico en daarom is het belangrijk te weten wat je doet en waar je precies aan begint.

Wat is een optie eigenlijk?

Met de aankoop van een optie krijg je een recht; het recht om een bepaald aantal effecten binnen een bepaald tijdvak tegen een bepaalde prijs te kopen of verkopen. Bij 'effecten' gaat het dan meestal om aandelen en in dit artikel verwijzen we daar dan ook naar. De optie is een afgeleid product, je koopt/verkoopt niet het aandeel zelf. Wanneer je gaat handelen in opties is de waarde van de optie dus verbonden aan de waarde van het aandeel.

Twee soorten opties

Het recht om te kopen of verkopen: daarmee zijn er dus ook twee soorten opties. Het soort waarmee je het recht hebt om te kopen tegen de uitoefenprijs is de call optie. Je maakt dan winst als het aandeel gaat stijgen, want dan wordt jouw optie ook meer waard. Het soort waarmee je kunt verkopen tegen de uitoefenprijs is de put optie. Daarmee maak je winst als de koers juist daalt.

Let bij de handel in opties goed op de expiratiedatum van de optie. Dit is de 'houdbaarheidsdatum' van het contract. Voor deze datum moet je de optie uitgeoefend (ver- of gekocht) hebben, anders verloopt de optie.

Waarom handelen in opties?

Bij optiehandel zijn er twee partijen van belang: de koper en de schrijver. De koper verkrijgt het recht en schrijver gaat de verplichting aan. Wanneer je wilt starten om in opties te handelen, is het goed om dit te beseffen en om je eerst goed in te lezen. Heb je niet veel kennis, dan is het slim een account aan te maken bij een goede broker en om eventueel wat te oefenen. Met de handel in opties heb je drie grote voordelen:

  • Je beschermt je aandelenpakket tegen koersdalingen: Door putopties te combineren met je aandelen, heb je het recht je aandelen te verkopen tegen de uitoefenprijs (vooraf vastgestelde prijs) voor de expiratiedatum.
  • Hoger rendement: Als je call opties uitschrijf, maakt je extra winst in de vorm van een optiepremie.
  • Hefboomwerking: Met een relatief kleine inzet kun je grote winst behalen, dankzij de hefboomwerking van opties.

Onze tip: Verdiep je eerst in opties en zoek een goede broker. Spreid je investering om het risico zo laag mogelijk te houden!

Handelen in opties; voor snelle beleggers

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

30-08-2021 - Leer beleggen bij Brokerfind.nl
Waarom geloven wij in Blockchain? Wij geloven dat de komst van blockchain een revolutionaire ontwikkeling. Wij zijn er van overtuigd dat vrijwel iedereen hetzelfde zou denken als ze de blockchain g
Lees meer

16-08-2021 - Waarom je best vroeg begint met beleggen
Elk jaar begeven steeds meer Nederlanders zich op de beleggingsmarkt. In totaal zijn het er ongeveer 1,6 miljoen, ongeveer 1 op 5 huishoudens. Met een historisch lage rente op spaarboekjes en aller
Lees meer

16-03-2020 - Beleggen in bedrijven en 4 andere opties
Heb je als ondernemer of zzp’er een leuke winst overgehouden uit het vorige boekjaar? Dan is het tijd om eens te kijken naar de mogelijkheden. Die winst wil je immers niet op een spaarrekening l
Lees meer

16-11-2018 - Verhoog je inkomsten op de lange termijn, door een tweede wo
Zowel voor particulieren als voor ondernemingen kan het interessant zijn om voor een passief inkomen te zorgen. Er zijn verschillende mogelijkheden om zo’n passief inkomen te genereren. Denk bij
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap