Home / Boekhouding Blog / Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Boekhouding: zelf doen of uitbesteden?

Eigen ondernemer zijn is ontzettend gaaf. Lekker bezig zijn met eigen plannen en inspringen op nieuwe kansen in de markt. Een minder populair onderdeel van het ondernemerschap is de boekhouding en administratie. Het inhuren van een boekhouder kan een goede optie zijn, maar brengt kosten met zich mee. Wat is nu wijsheid en wat zijn de voor- en nadelen van een boekhouder?

Voordelen van een boekhouder

Het grote voordeel van het inschakelen van een boekhouder is dat uw administratie altijd op orde is. U realiseert het zich waarschijnlijk niet direct, maar uw boekhouding is het fundament van uw onderneming. Cijfers geven direct inzicht in de financiële gezondheid van een onderneming. Hiernaast moet u zich afvragen of u wel de juiste persoon bent om een complete boekhouding te verzorgen. Heeft u namelijk de financiële kennis om onderstaande aspecten goed te behandelen?

  • Opstellen van een jaarverslag;
  • Omzetbelasting verzorgen;
  • Optimaal gebruik maken van de fiscale aftrekposten;
  • Tijdig verzorgen van inkomstenbelasting;
  • Gebruik maken van handige boekhoudsoftware.

Kunt u een van bovenstaande aspecten beantwoorden met ‘nee’, dan is het verstandig om gedeeltelijk of volledig u boekhouding uit te besteden. Een ander groot voordeel is dat het uitbesteden van uw boekhouding een enorme tijdbesparing oplevert. Kostbare tijd die u in uw bedrijf kunt steken.

Nadelen van en boekhouder

Er kleeft eigenlijk een nadeel bij het volledig uitbesteden van uw boekhouding aan een erkende boekhouder. Namelijk het feit dat u geen inzicht meer heeft in uw eigen cijfers. Bent u handig met cijfers en wilt u graag volledige controle in uw financiën? Dan kunt u er natuurlijk voor kiezen om uw administratie zelf te doen.

Wat kost een boekhouder gemiddeld?

Het inschakelen van een boekhouder kost geld. Dat is een feit. Maar laat u zich daardoor niet afschrikken. Het is altijd verstandig om eerst diverse boekhouders in uw regio met elkaar te vergelijken. Gemiddeld genomen zijn de kosten voor een zzp’er € 650,- per jaar. Ondanks dat dit een fors bedrag is voor een startende ondernemer, is het verstandig om deze kosten toch maken en te zien als een waardevolle investering. Boekhouders zijn namelijk op de hoogte van alle fiscale regelwetgeving waardoor ze hun geld makkelijk terugverdienen. 

Maak zelf een afweging

Het is natuurlijk aan iedere ondernemer om zelf de afweging te maken om uw boekhouding wel of niet uit te besteden. Ook de grootte van uw onderneming en eigen financiële kennis spelen daarbij een belangrijke rol.


Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

0 van 5 sterren gebaseerd op 0 reviews

03-12-2018 - Digitale internetboekhouding ZZP
Digitaal of online boekhouden kan zzp'ers goed helpen. Er zijn verschillende ZZP boekhoudprogramma’s? die speciaal zijn ontworpen met jouw eigen zaak zonder personeel in het achterhoofd. De
Lees meer

03-06-2018 - 6 tips die je helpen om je boekhouding zelf te verzorgen
Je eigen boekhouding in handen nemen, heeft onmiskenbaar pro’s. Je hebt minder kosten. Wat meer is, je houdt zelf de touwtjes in handen. Een eigen onderneming met succes leiden, kan alleen als j
Lees meer

26-03-2018 - Den Hartog Hilversum voor administratie en advies
Veel ondernemers vooral ZZP en MKB besteden hun administratie graag uit. Dat scheelt tijd, energie, zorgen. En ook fouten met fiscale gevolgen. Den Hartog is een modern administratiekantoor met een ui
Lees meer

26-11-2017 - Hoe vind je het facturatieprogramma dat meegroeit met je bed
Tijdens de groeispurten van je bedrijf is een schaalbare back-office ideaal. Een facturatieprogramma is vaak de eerste tool die groeiende ondernemers aanschaffen. Maar hoe kies je het juiste systeem?
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap