Home / Cafe Blog / Een bar of cafe beginnen? Dit zijn de verschillen

Een bar of cafe beginnen? Dit zijn de verschillen

Een bar of cafe beginnen? Dit zijn de verschillen

Een eigen bar, kroeg of café beginnen: iedereen geeft er zo zijn eigen invulling aan, toch bestaan er verschillen. Deze verschillen zitten 'm meer in de doelgroep, sfeer en inrichting. Wat is dus het verschil tussen een bar, café en kroeg? En welke variant spreekt jou het meeste aan als eigen horecazaak?

Het verschil tussen een café en bar

Een café en kroeg kunnen in dezelfde hoek geschaard worden. De meeste mensen (klanten) hebben een specifiek beeld bij een kroeg of café en een bar.

Café op de hoek

Wat verwachten we van een café? Vooral dat deze met donker hout is ingericht en er een ontspannen sfeer hangt. Een plek om een potje dart of kaarten te spelen, maar ook de plek waar je bitterballengarnituur bestelt bij je frisdrank of biertje. De kroeg, of het café, staan voor ontspannen gezelligheid, waar je buurtgenoten tegen het lijf kunt lopen. Een plek om even overdag een kop koffie te drinken, een hapje te eten (de meeste cafés kennen een kleine lunchkaart) en te kletsen met de barman/vrouw. De kroeg staat voor gezelligheid en o.a. Nederlandstalige muziek.

Bar biedt andere sfeer en publiek

Een bar kent een andere sfeer. Deze mag (moet) modern zijn, kent een hippe inrichting en biedt talloze cocktails en speciaal-dranken. Een bar is meestal in een uitgaansgelegenheid gevestigd, waar een hip en jong publiek elkaar ontmoet en geniet van dito muziek en drank.

Locatie

De doelgroep en inrichting maakt een groot verschil uit tussen een bar en café. Wil je een van beiden zelf beginnen, dan is de locatie essentieel om succesvol te kunnen zijn. Een bar in een oude stadswijk kan verkeerd publiek aantrekken of zelfs te weinig publiek. Jouw bar moet echt centraal gelegen zijn in een uitgaansgebied, terwijl het café 'op de hoek' vrijwel overal te vinden kan zijn, maar meestal in een dorpskern of oude stadswijk.

Vergunningen

Voor het starten van een bar of café dien je te beschikken over diverse vergunningen, zoals:

  • Exploitatievergunning horecabedrijf
  • Drank- en horecavergunning
  • Omgevingsvergunning
  • Sociale hygiëne diploma
  • Terrasvergunning indien aan de orde

Horecabenodigdheden

Om een café of bar te starten heb je horeca apparatuur nodig: van spoelbak, bakapparatuur, tot koel-vriescombinaties en een horeca vaatwasser. Tip, kijk bij de leverancier HorecaGrootkeukenShop voor alle benodigde (HACCP gekwalificeerde) horeca-apparatuur. Je kunt hier namelijk ook terecht voor gedegen advies, zowel online als tijdens een bezoek aan de zaak.

Contract met leverancier

Binnen de horeca ga je meestal een contract aan met een leverancier. Neem je bepaalde merken af bij deze leverancier, dan zijn hier restricties aan verbonden. Zo mag je dan uitsluitend van bepaalde merken die in onder de leverancier vallen dranken verkopen. Dit geldt ook voor koffie-apparatuur. Het kan lucratief zijn om een contract aan te gaan met een bepaalde koffieleverancier, want vaak levert deze dan ook het (dure) koffieapparaat en bij deze leverancier bestel je voortaan jouw koffie. Daarnaast ga je meestal een contract aan met de groothandel, indien er met (verse voedingswaar) wordt gewerkt. Niet alleen bespaart dit tijd, maar ook binnen de HACCP is het van belang dat de keten van levering voedselveilig gewaarborgd is. 

Een bar of cafe beginnen? Dit zijn de verschillen

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap