Home / Cursussen Blog / In de bouw veilig werken

In de bouw veilig werken

In de bouw veilig werken

Veilig werken is dé belangrijkste regel voor werkgevers in de bouw. Werkgevers verplichten werknemers dan ook om de VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu ) certificering te halen. Door het volgen van VCA Veiligheidstrainingen en cursussen heb je de benodigde basiskennis om bij uitvoering van werkzaamheden de risico’s te onderkennen.

Veiligheidsregels gelden voor alle arbeidskrachten, ook voor flexibele, tijdelijke en ingehuurde (buitenlandse) arbeidskrachten. Op de bouw zijn veel verschillende partijen aanwezig om het project tot een goed resultaat te leiden. Alle partijen zijn verplicht samen te werken, zodat het veiligheids- en gezondheidsbeleid op de bouwplaats in orde is. De Inspectie SZW controleert of de regels worden nageleefd en treedt streng op wanneer werkgevers zich hier niet aan houden.

Verantwoordelijkheden werknemer

Hoewel de werkgever primair verantwoordelijk is voor de arbeidsomstandigheden in het bedrijf, hebben ook werknemers verplichtingen. Als zij zich daar niet aan houden, kunnen ook zij een boete krijgen van de Inspectie SZW. Een boete kan bijvoorbeeld worden opgelegd voor het willens en wetens niet dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen

Veiligheid op de werkvloer

Medewerkers zijn zich vaak onvoldoende bewust van de veiligheidsrisico’s op de werkvloer. Als werkgever of leidinggevende wil je bedrijfsongevallen natuurlijk het liefst voorkomen en in ieder geval de kans erop minimaliseren. Daarom is het belangrijk om het gedrag en de houding van medewerkers op de werkvloer te veranderen. Het behalen van een VCA-diploma draagt bij aan een goed veiligheidsbeleid. Daarmee verklein je de kans op een bedrijfsongeval aanzienlijk en weet iedereen dat veilig werken voor een firma voorop staat. Een gekwalificeerd diploma kun je behalen door het volgen van een VCA cursus.

Waar kun je veiligheidstrainingen en cursussen doen?

Iedereen mag VCA cursussen en trainingen geven. Kwaliteit van de trainingen spelen daarom een doorslaggevende rol om te slagen voor een gekwalificeerd VCA diploma. Afgegeven beoordelingen, reviews en slagingspercentages van cursisten zijn vaak de belangrijkste aspecten om te kunnen beoordelen wat voor kwaliteit trainingen een opleider biedt. Bij een onafhankelijk boekingsplatform als bij Edubookers, kun je reviews inlezen en het grootste aanbod cursussen snel en gemakkelijk vergelijken.

Vastgestelde veiligheid door werkgever

Iedere werkgever moet voldoen aan de regels uit de Arbowet. Wanneer een werkgever VCA gecertificeerd personeel inzet, zijn zij gedekt voor een aantal belangrijke wettelijke verplichtingen vanuit de Arbowet.

VCA gecertificeerde bedrijven

De meeste opdrachtgevers besteden werkzaamheden uitsluitend uit aan partijen waarvan de werknemers VCA gecertificeerd zijn. Dat wil niet zeggen dat de organisatie zelf volledig VCA gecertificeerd moet zijn.

Wanneer het bedrijf van een aannemer gecertificeerd is, dan mag de opdrachtgever erop vertrouwen dat de uitbestede werkzaamheden de veiligheid, gezondheid en het milieu (VGM) niet in gevaar brengen. VCA gecertificeerde bedrijven werken namelijk met een VGM beheersysteem dat voldoet aan de ARBO-regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

De meeste werkgevers vormen daarom een eigen arbobeleid voor werknemers. Een arbobeleid dat in lijn is met de juiste veiligheidsmaatregelen van de Arbowet. Met een goed arbobeleid creëer je een veilige en gezonde werkplek voor werknemers. Bovendien moet je voortdurend controleren of je werknemers zich aan de veiligheidsvoorschriften (blijven) houden. Het is daarom belangrijk om het arbobeleid van je bedrijf goed kenbaar te maken.

In de bouw veilig werken

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

28-04-2022 - Welke opleidingen kun je volgen als je bij de Rijksoverheid
Wil jij graag bij de overheid werken? Dan moet je hiervoor goed opgeleid worden. Van een professional bij Rijksoverheid wordt namelijk bepaalde kennis verwacht. Zo moet je goed om kunnen gaan met het
Lees meer

28-08-2021 - Zo school je jezelf om naar zorgmedewerker
Zorgmedewerker worden? Volg deze opleidingen Wil je graag zorgmedewerker worden? Een goede keuze, want werken in de zorg is het mooiste wat er is. Er zijn diverse opleidingen die je hiervoor kunt v
Lees meer

20-01-2020 - Het kappersvak, om trots op te zijn.
Het lijkt zo eenvoudig, en er wordt vaak ook wat lacherig over gedaan, het knippen van haren. Alsof iedereen het kan, een studie is overbodig en als hobby kan je het zo oppakken. No way. Er komt heel
Lees meer

04-03-2019 - Angst regeert voor het klein vaarbewijs
Angst regeert voor het klein vaarbewijs! Het examen Klein Vaarbewijs 1 en 2 gaat veranderenHet klein vaarbewijs is er voor schepen langer dan 15 meter of schepen die sneller kunnen dan 20 km per uur,
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap