Home / Financieel adviseur Blog / 4 Redenen waarom je als bedrijf een Risico Inventarisatie en Evaluatie moet hebben

4 Redenen waarom je als bedrijf een Risico Inventarisatie en Evaluatie moet hebben

4 Redenen waarom je als bedrijf een Risico Inventarisatie en Evaluatie moet hebben

In de zakenwereld worden bedrijven geconfronteerd met een breed scala aan risico's die hun operaties, werknemers en reputatie kunnen beïnvloeden. Het is daarom van essentieel belang dat bedrijven een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) uitvoeren. Deze grondige analyse van potentiële risico's stelt bedrijven in staat om proactieve maatregelen te nemen om hun werkomgeving veilig en productief te houden. In dit artikel zullen we de vier belangrijkste redenen bespreken waarom elk bedrijf een RI&E moet hebben.

Wettelijke verplichting:

Een RI&E is verplicht voor alle organisaties met meer dan 25 werknemers en voor organisaties met minder dan 25 werknemers waarbij geen gebruik wordt gemaakt van een goedgekeurd branche-specifiek en in de cao opgenomen RI&E.

De Arbowet verplicht iedere organisatie met personeel te onderzoeken of het werk gevaar kan opleveren of schade kan veroorzaken aan de gezondheid van werknemers. Dit onderzoek is een risico-inventarisatie en evaluatie. De RI&E moet samen met een plan van aanpak met verbeteringsmaatregelen schriftelijk worden vastgelegd.

Veiligheid van werknemers:

Een RI&E is een effectief instrument om de veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen. Door potentiële risico's op de werkplek te identificeren, kunnen bedrijven preventieve maatregelen nemen om ongevallen en letsels te voorkomen. Dit kan variëren van het implementeren van veiligheidsprocedures en het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen tot het trainen van werknemers over veiligheidsprotocollen. Een veilige werkomgeving zorgt niet alleen voor het welzijn van werknemers, maar vermindert ook de kans op arbeidsongevallen en de bijbehorende financiële gevolgen, zoals compensation claims en verlies van productiviteit. Het is niet alleen van belang dat de veiligheid van werknemers op de werkvloer gegarandeerd wordt, maar ook online gegevens moeten beschermd worden. Het is dan ook van belang dat werkgevers dit serieus nemen. Veel bedrijven kiezen ervoor om te investeren in informatiebeveiliging om in aanmerking te komen voor een iso 27001 certificering.

Bedrijfscontinuïteit:

Een RI&E helpt bedrijven ook bij het waarborgen van de continuïteit van hun bedrijfsactiviteiten. Door potentiële risico's te identificeren en passende maatregelen te treffen, kunnen bedrijven proactief handelen. Dit voorkomt lange termijn gezondheidsgevolgen en kan ook het verzuim verminderen. Dit is gunstig voor de bedrijfscontinuïteit. Op deze manier kan een RI&E bedrijven helpen om potentiële risico's te beheersen en de impact ervan op de bedrijfsvoering tot een minimum te beperken.

Reputatie en imago:

Het is algemeen bekend dat een slechte reputatie schadelijk kan zijn voor een bedrijf. Een RI&E opstellen helpt bedrijven om risico's die schade kunnen veroorzaken aan de gezondheid van de werknemers te identificeren. Door te anticiperen op risico’s voor werknemers en door passende maatregelen te nemen, kan een bedrijf voorkomen dat het in verband wordt gebracht met (onnodige) incidenten. Bovendien kan het tonen van betrokkenheid bij de veiligheid en gezondheid van werknemers ook een positieve invloed hebben op het imago van een bedrijf en potentiële klanten aantrekken.

4 Redenen waarom je als bedrijf een Risico Inventarisatie en Evaluatie moet hebben

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

02-02-2024 - Een gediversifieerde portefeuille opbouwen: tips en tricks
Ieder jaar zijn er weer meer Nederlanders die ervoor kiezen om te gaan beleggen. Als je dit artikel leest, dan ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in beleggen en is de kans groot dat je ook een
Lees meer

18-09-2023 - Kilometervergoeding omhoog, maar ook hogere kosten
Begin dit jaar is de belastingvrije kilometervergoeding voor werknemers met reiskosten al verhoogd van 19 cent naar 21 cent per kilometer. Per 1 januari 2024 gaat dit bedrag nog eens verder omhoog naa
Lees meer

20-04-2023 - De beste manieren om je geld te investeren: tips om slim te
Je geld investeren kan een effectieve manier zijn om je vermogen te laten groeien en financiële doelen te bereiken. Er zijn verschillende manieren om je geld te investeren, afhankelijk van de hoe
Lees meer

22-02-2023 - Zo ziet de WIA-uitkering er in 2023 uit
Niemand zit erop te wachten, maar het kan ons allemaal overkomen: je wordt langdurig ziek. De eerste twee jaar moet een werkgever het loon blijven doorbetalen, maar daarna in de meeste gevallen niet m
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap