Home / Financieel adviseur Blog / Waar moet je aan denken bij het kiezen van een vermogensbeheerder

Waar moet je aan denken bij het kiezen van een vermogensbeheerder

Waar moet je aan denken bij het kiezen van een vermogensbeheerder

Vermogensbeheerders, voor veel beleggers een steun en toeverlaat. En terecht, een goede vermogensbeheerder kan veel voor je betekenen. Je kunt kiezen uit een enorm aanbod en allemaal hebben ze zo weer hun eigen werkwijze. Wat de beste vermogensbeheerder is, hangt helemaal af van je persoonlijke situatie en welke eisen en wensen je hebt. Beleggen zonder vermogensbeheerder is ook goed mogelijk. Vermogensbeheer door een vermogensbeheerder laten uitvoeren wordt namelijk pas rendabel als je meer dan 25.000 Euro te beleggen hebt. Maar hoe kies je dan een goede vermogensbeheerder? Wij hebben een aantal tips voor je, die je helpen om een goede vermogensbeheerder te selecteren.

Waar moet je aan denken bij het kiezen van een vermogensbeheerder

Eisen en wensenlijst

Stel vooraf een eisen en wensenlijst op maar benoem ook je doelstellingen. Wil je bijvoorbeeld voor je pensioen gaan beleggen, of meer voor de korte termijn. Welk risicoprofiel is op jou van toepassing. Ben je meer defensief, neutraal of juist offensief. Je legt ook vast of je voorkeuren hebt voor bepaalde beleggingsvormen en of je persoonlijk contact met je vermogensbeheerder wilt onderhouden of alleen online. Ga niet over een nacht ijs maar neem er goed de tijd voor. Hoe concreter je jouw eisen en wensenlijst maakt, des te gemakkelijker het wordt voor jou de ideale vermogensbeheerder te vinden.

Directe en indirecte kosten

Vermogensbeheerders brengen uiteraard kosten in rekening. Om een zo hoog mogelijk rendement te behalen, is het van belang dat de kosten zo laag mogelijk zijn. We maken onderscheid naar directe en indirecte kosten.

Indirecte kosten worden bijvoorbeeld verwerkt in trackers en beleggingsfondsen. Doordat deze kosten in de koers worden verwerkt, vind je ze niet direct terug op het kostenoverzicht. Dit is verraderlijk want je betaalt deze kosten uiteindelijk wel.

De directe kosten moet je zien als de vergoeding aan de vermogensbeheerder voor zijn dienstverlening. Wees kritisch en kijk bijvoorbeeld goed naar tarieven voor bewaarloon. Vaak is dit een percentage van het beheerde vermogen. Ook de beheerfee wordt meestal in een percentage berekend. Andere directe kosten zijn transactiekosten en periodieke kosten. Let ook op of ze een prestatievergoeding hanteren, bij het behalen van een bepaald rendement.

Transparantie is hierbij erg belangrijk. Een goede vermogensbeheerder geeft inzage in de directe en indirecte kosten. Op die manier kan je goed vergelijken en een weloverwogen keuze maken. Helaas ontbreekt het bij veel vermogensbeheerders hieraan. Op het internet kun je verschillende onderzoeken vinden waarin vergelijkingen worden gemaakt.

Markconformiteit

Maar hoeveel bedragen de directe en indirecte kosten dan gemiddeld in de markt? Als je kijkt naar wat marktconform is, mogen de kosten niet meer dan twee procent bedragen. Mocht dit wel het geval zijn, dan is het heel verstandig om te bekijken of deze vermogensbeheerder dan ook het zelfde rendement of liever nog beter behaalt dan andere partijen. Anders kun je misschien beter op zoek gaan naar een andere vermogensbeheerder.

Rendement en risico

Veel mensen kijken alleen naar het hoogste rendement als ze op zoek gaan naar een vermogensbeheerder. Natuurlijk is het rendement belangrijk, maar hoe hoger het rendement, des te hoger de risico's zullen zijn. De vraag is of je van de grote risico's wilt lopen. Want een flink verlies behoort dan zeker ook tot de mogelijkheden. Vergelijkingen maken is ook zeker niet gemakkelijk. Neem hier ruim de tijd voor. Bekijk de cijfers altijd over meerdere jaren en kijk hierbij ook naar hoe de vermogensbeheerder het in de mindere periodes deed. Vergelijkingen kun je onder andere maken op de IEX-website.

Waar moet je aan denken bij het kiezen van een vermogensbeheerder

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

22-12-2020 - Zakelijke lening aanvragen
De ondernemer wil een zakelijk krediet aanvragen, wat zijn de mogelijkheden? Tegenwoordig zijn er voor de ondernemer diverse financieringsvormen waar hij of zij uit kan kiezen. Zakelijke lening aanv
Lees meer

23-02-2017 - Urenregistratie
Alles over de urenregistratie voor ZZP’ers. Als ZZP’er is het raadzaam een urenregistratie bij te houden. Maar waarom eigenlijk? In eerste instantie doe je dit voor jezelf. Klanten zullen
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap