Home / Financieel adviseur Blog / Negatieve rente: wat te doen?

Negatieve rente: wat te doen?

Negatieve rente: wat te doen?

Wie geld wil lenen, is tegenwoordig door de lage rentes echt spekkoper. De extreem lage rentes hebben echter ook een keerzijde. Heb je namelijk hard gewerkt, en heeft je onderneming daardoor veel kapitaal vergaard? Dan is de kans steeds groter dat je rente moet betalen over dit vermogen, in plaats van dat het rente oplevert. Deze week nog heeft wederom een bank aangekondigd de grens vanaf wanneer negatieve rente gerekend wordt, te verlagen. Bij de meeste grote banken is de spaarrente tot 100.000 euro momenteel nul procent, en over het bedrag daarboven -0,5 procent. Hoe is de negatieve rente ontstaan, en hoe kun je het als ondernemer voorkomen?

Waardoor is de negatieve rente ontstaan?

De ECB wil de inflatie op een bepaald niveau houden. Daarom stimuleren ze consumenten en producenten om geld uit te geven. Onder andere door Europese banken verplicht te stellen hun kasgeld te stallen bij de ECB, en hiervoor geld in rekening te brengen. Daarnaast is ook nog eens het Euribortarief, de rente op leningen onderling tussen Europese banken, negatief. Banken hebben lang geprobeerd te voorkomen deze extra kosten door te berekenen aan hun klanten. Tot een jaar of twee geleden lukte dit nog wel. Sinds de eerste aankondiging van een negatieve rente is echter het hek van de dam. Steeds meer banken hanteren een negatieve rente, en vanaf een steeds lager bedrag.

Gevolgen negatieve rente voor ondernemers

De banken hanteren dus een negatieve rente om spaarders te prikkelen hun spaargeld op te nemen en uit te geven. Bij ondernemers is vermogen echter een iets ander verhaal. Hun geld zit veelal in de onderneming. Er wordt enkel gespaard om bijvoorbeeld een grote toekomstige investering te kunnen doen, en als pensioensopbouw. Een negatieve rente is uiteraard in beide gevallen erg ongewenst.

Zo kun je een negatieve rente voorkomen

Steeds meer ondernemers worstelen met de vraag hoe de negatieve rente over prive- of zakelijke spaartegoeden voorkomen kunnen worden. Er zijn verschillende opties.

Allereerst is het mogelijk kapitaal te verspreiden over meerdere rekeninghouders bij dezelfde bank, of zelfs over meerdere banken. Heb je een bv? Dan kun je ook kijken naar de mogelijkheden om kapitaal te spreiden tussen meerdere bv's, of over de bv en prive. In dat geval komen er echter wel allerlei ingewikkelde fiscale aspecten om de hoek kijken.

Verder kun je ook op zoek gaan naar buitenlandse spaarrekeningen die wel rente opleveren. Houd er in dat geval wel rekening mee dat het spaartegoed buiten het Nederlandse depositogarantiestelsel valt. Tot slot kun je ook kijken of er toch geen mogelijkheden zijn om leningen af te lossen, of te investeren in bijvoorbeeld vastgoed.

In de toekomst nog eerder, en een hogere negatieve rente?

Momenteel zijn er al banken die spaarders naar andere partijen verwijzen, en sluiten ze zelfs spaarrekeningen. Zouden banken helemaal vrij spel krijgen? Dan is er met grote zekerheid te zeggen dat de drempel voor een negatieve spaarrente al snel naar 50.000 euro zal dalen. De politiek heeft eerder niet in willen grijpen met bijvoorbeeld een verbod op negatieve spaarrentes.

Komt de grens onder de 100.000 euro komen te liggen bij meerdere banken? Dan zal er toch ingegrepen gaan worden, zo heeft Wobke Hoekstra onlangs aangegeven in de Tweede Kamer. Of het echter zo ver zal moeten komen, is de afgelopen maanden onzekerder geworden. Economieen zijn behoorlijk op stoom gekomen met het einde van de coronacrisis in zicht. De inflatie is opgelopen tot zelfs boven het ideaal van de ECB, waardoor een (weliswaar minimale) afbouw van de steunmaatregelen al zijn aangekondigd.

Negatieve rente: wat te doen?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

21-07-2021 - Waar moet je aan denken bij het kiezen van een vermogensbehe
Vermogensbeheerders, voor veel beleggers een steun en toeverlaat. En terecht, een goede vermogensbeheerder kan veel voor je betekenen. Je kunt kiezen uit een enorm aanbod en allemaal hebben ze zo weer
Lees meer

22-12-2020 - Zakelijke lening aanvragen
De ondernemer wil een zakelijk krediet aanvragen, wat zijn de mogelijkheden? Tegenwoordig zijn er voor de ondernemer diverse financieringsvormen waar hij of zij uit kan kiezen. Zakelijke lening aanv
Lees meer

23-02-2017 - Urenregistratie
Alles over de urenregistratie voor ZZP’ers. Als ZZP’er is het raadzaam een urenregistratie bij te houden. Maar waarom eigenlijk? In eerste instantie doe je dit voor jezelf. Klanten zullen
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap