Home / Financiele instellingen Blog / Dagvaarden

Dagvaarden

 

Dagvaarding: Voordat een zaak voor de rechtbank diend moet er eerst een dagvaarding worden opgestelt.

Hoewel de wet het niet verbied om dit zelf te doen

(Voorbeeld dagvaardingen kunnen via internet gedowload worden)

Is het raadzamer om een dagvaarding door een advocaat of een gerechtsdeurwaarder op te laten stellen, dit omdat een dagvaarding nietig verklaard kan worden als deze niet op de juiste manier is opgesteld of onvolledig is. Schrik er overigens niet van dat een dagvaarding altijd is opgesteld vanuit de ogen van de gerechtsdeurwaarder.

Een correcte dagvaarding bestaat uit drie onderdelen:

  1. formaliteiten en administratieve gegevens
  2. inhoudelijk middenstuk
  3. eis

Formaliteiten en administratieve gegevens: De dagvaarding moet tenminste de voor en achternaam en woonplaats van de gedaagde en eiser vermelden. Ook moet uit de dagvaarding duidelijk opgemaakt kunnen worden bij welke rechtbank de gedaagde zich moet melden en wat het adres hiervan is.

Inhoudelijk middenstuk: In dit deel van de dagvaarding worden de gronden van de eis vermeld. Waarom moet de rechter de vordering van jou als eiser toewijzen? Daarnaast wordt in dit deel de bewijsmiddelen opgenomen, zoals foto’s of getuigen. Tot slot wordt hier ook (als dit aan de orde is) het verweer van de gedaagde opgeschreven.

Eis:In het laatste deel van de dagvaarding wordt de eis beschreven. Hierin beschrijf jij als eiser wat je precies van de rechter wenst. Deze eis moet wel realistisch en acceptabel zijn en kan van alles zijn. Je kunt dus niet zoals in Amerika absurd hoge berdragen eisen omdat een debiteur de tussen beide partijen afspraken niet nakomt.

Afleveren dagvaarding: Nadat jouw advocaat  de dagvaarding heeft opgesteld wordt deze door een gerechtsdeurwaarder afgeleverd bij de gedaagde. Dit mag bij wet van maandag tot en met vrijdag tussen 7:00 en 20:00, met uitzondering van feestdagen.

Als er op het adres van de gedaagde niemand thuis is wordt de dagvaarding in een gesloten envelop achtergelaten. Er word dan vermeld niet in persoon overhandigd aan gedaagde maar in een gesloten envelop achtergelaten in bijvoorbeeld een brievenbus.

Het afleveren van een dagvaarding wordt in zakelijke termen ‘betekenen’ genoemd, de deurwaarder betekend de dagvaarding dus bij de gedaagde. De deurwaarder neemt de originele dagvaarding en een kopie mee en laat de kopie bij de gedaagde achter. De originele dagvaarding wordt na betekening teruggegeven aan de advocaat van de eiser.Als je niet weet waar de gedaagde woont of als deze met de noorderzon is vertrokken kan het exploot plaatsvinden door betekening aan het Parket van de Officier van Justitie. Zij hebben bijv. mogelijkheden om de persoon in kwestie op te sporen.

Weigeren: Een dagvaarding weigeren kan niet. De deurwaarder zal de dagvaarding altijd achterlaten of per post naar de gedaagde sturen. De gedaagde kan de procedure dus niet saboteren door de dagvaarding niet in ontvangst te nemen. Zodra de dagvaarding is afgegeven of per post is verzonden begint juridisch gezien de gerechtelijke procedure. Wat de gedaagde vervolgens met de dagvaarding doet is vervolgens zijn eigen verantwoordelijkheid.

Inschrijven: Zodra de eisende partij de dagvaarding retour heeft gekregen moet deze door een advocaat worden aangebracht bij de rechtbank, wat wil zeggen dat de dagvaarding moet worden ingediend. De zaak wordt hierdoor op de agenda van de rechtbank gezet, wat in jargon het ‘inschrijven op rol’ wordt genoemd. Dit aanbrengen moet maximaal één dag voor de eerste roldatum, die op de dagvaarding door de deurwaarder is vermeld, gebeuren. Tevens moeten tegelijk ook in tweevoud producties (=bewijs) worden ingediend. Als de advocaat verzuimt om de dagvaarding op tijd op rol in te schrijven, kan de procedure voor de rechter niet starten.

Kosten:Dagvaarden kost geld. Daarom is het geen overbodige luxe om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten, zowel privé als zakelijk als je ondernemer bent. Heb je geen rechtsbijstandsverzekering dan lopen de kosten voor een procedure al snel op, zeker als je uiteindelijk verliest. Binnen het Nederlands recht is het namelijk zo geregeld dat de verliezende partij alle kosten vergoed, dus ook die van de tegenpartij. Tot het voorkomen van je zaak bij de rechter moet je rekening houden met o.a. de griffie-, deurwaarders- en advocaatkosten.






Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

14-09-2023 - Bedrijfsfinanciering: zo regel je dat snel en eenvoudig
Voor je bedrijf heb je in veel gevallen financiering nodig. Om voorraden te kunnen inkopen, voor de aanschaf van gereedschap, machines of kantoorinventaris. Dit geldt voor starters maar ook als je als
Lees meer

10-05-2023 - Private bank kiezen - let op de kosten!
Als iemand het voorrecht heeft over een groter vermogen te beschikken, dan is de behoefte ook groter dat iemand meedenkt en passend advies kan geven. Daarvoor kun je dan terecht bij een private b
Lees meer

10-04-2023 - Een bedrijfshypotheek, hoe kom je hiervoor in aanmerking?
Je komt in aanmerking voor een bedrijfshypotheek wanneer je van plan bent om een bedrijfsruimte te gaan verbouwen of wanneer je een pand wilt kopen. Een bedrijfshypotheek is handig wanneer je niet vol
Lees meer

21-03-2023 - Voordelen van een online betalingssysteem
Het doel van het opzetten van een bedrijf is winst maken. En het hele idee van winst maken is alleen mogelijk als uw bedrijf zijn klanten de mogelijkheid biedt om te betalen. Met de technologische voo
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap