Home / Financiele instellingen Blog / Tether- en Bitcoin Manipulatie - Wat u moet weten

Tether- en Bitcoin Manipulatie - Wat u moet weten

Tether- en Bitcoin Manipulatie - Wat u moet weten

Er is veel gesproken over Tether en Bitcoin, waarbij sommige economisten zeggen dat de eerste een potentieel risico voor de financiele stabiliteit is. Andere beleggers geloven echter dat het verloren vertrouwen in Tether een onvoorspelbare gebeurtenis zou kunnen ontketenen, die de markt ernstig zou beinvloeden. Desalniettemin hebben de manipulatie problemen met Tether en Bitcoin belangrijke implicaties voor de crypto wereld, waarbij beleggers zich zorgen maken dat het ook andere markten dan digitale valuta's zou kunnen beinvloeden.

Wat is Tether?

Tether is een crypto valuta, zoals Bitcoin. Het is 's werelds op twee na grootste crypto in termen van marktkapitalisatie. Het is echter heel anders dan Bitcoin en andere digitale munten. Tether is een stabiele munt, een digitale valuta die gebonden is aan reele activa zoals de Amerikaanse dollar om zijn waarde te behouden. Wat onderscheidt het van andere virtuele munten, met een hogere volatiliteit?

De ontwikkelaars van Tether hebben het gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, wat betekent dat de prijs gelijk is aan $1. Maar dat is niet altijd het geval voor spam beleggers. Cryptotraders gebruiken Tether vaak om cryptovaluta te kopen op uitwisselingsplatforms zoals Bitcoin Prime. Dat beschermt hen tegen financiele risico's in tijden van sterke volatiliteit vanwege de band met een stabieler activum.

De controverse rond Tether en Bitcoin

Sommige beleggers en economisten zijn bezorgd dat de uitgever van Tether niet genoeg dollars heeft om zijn band met de USD te rechtvaardigen. Tether heeft zijn stabiele munt reserves in mei 2021 opgesplitst, waarbij het bedrijf onthulde dat slechts 2,9% van zijn reserves beschikbaar waren in contanten, terwijl de rest bestond uit handelspapier. Daarmee zou Tether in de top tien van de wereld staan van houders van handelspapier.

Velen hebben Tether vergeleken met traditionele geldmarktfondsen, hoewel het niet gereguleerd is. Het heeft momenteel meer dan $60 miljard aan tokens op de markt, met meer deposito's dan de meeste Amerikaanse banken.

Financiele experts hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat tether in het verleden een belangrijke rol heeft gespeeld bij het manipuleren van Bitcoin-prijzen. Een studie beweerde dat uitgevers van tether het gebruikten om de waarde van Bitcoin op te drijven in 2017, toen de prijzen van Bitcoin een van de sterkste dalingen in de geschiedenis kenden.

Een in de VS gevestigd academisch onderzoeksbureau bracht in 2020 een rapport uit waarin het beweerde dat frauduleuze handel in Tether de Bitcoin-prijzen beinvloedde. Het bedrijf voerde aan dat de crypto beurs, Bitfinex, te termunten uit het niets heeft gecreerd en deze heeft gebruikt om Bitcoin te kopen, waardoor de prijs ervan werd opgedreven. Hoewel vele andere academici, beleggers en economisten soortgelijke beschuldigingen hebben geuit, blijven er vragen over marktmanipulatie bestaan.

Gevolgen voor de markt

De populariteit van Tether op veel crypto beurzen en zijn aanzienlijke marktkapitaal zouden de hele cryptovaluta markt aanzienlijk kunnen beinvloeden als er iets mis zou gaan. De meeste mensen blijven volhouden dat Tether Operations Ltd, het bedrijf achter Tether, niet transparant is geweest over hun bezit. Beleggers waarschuwen dat een plotseling verlies van vertrouwen in Tether ernstige liquiditeit schokken zou kunnen veroorzaken op de grotere cryptomarkt.

Aan de andere kant zijn andere investeerders bezorgd dat een plotse toename van het opnemen van tether zou kunnen leiden tot een besmetting van de markt, met negatieve gevolgen voor andere activa naast crypto. Stabiele munten zoals Tether worden steeds populairder en raken diep verankerd in de financiële markt, maar blijven ongereguleerd. Dat betekent dat de plotselinge massale terugbetaling van Tether de kredietmarkten voor de korte termijn zou kunnen destabiliseren.

De reactie van Tether op beschuldigingen over Bitcoin- en marktmanipulatie

Tether Operations Limited heeft de beschuldigingen dat het de Bitcoin Prijs en de cryptomarkt manipuleert, ten stelligste ontkend. Het bedrijf houdt vol dat het de dollarreserves heeft om alle tether munten in omloop te ondersteunen. Ze beweren dat het bedrijf zijn fondsen goed gebruikt, maar kunnen geen informatie vrijgeven over de recente hack van de Twitter-account van Bitfinex.

Het bedrijf gaf begin 2021 een verklaring uit waarin het zei dat noch Bitfinex noch Tether zich ooit heeft beziggehouden met markt- of prijsmanipulatie. Zij voegden eraan toe dat de uitgifte van tether de prijzen van Bitcoin of de waarde van andere cryptovaluta op crypto beurzen niet kan ondersteunen.

Tether- en Bitcoin Manipulatie - Wat u moet weten

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

19-01-2023 - Dit zijn de voordelen van factoring
Iedere ondernemen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Facturen die niet tijdig worden betaald, waardoor de cashflow in gevaar komt. Met name net startende bedrijven, die te maken hebben met veel inv
Lees meer

22-12-2022 - Geven alternatieve betaalmethoden vertrouwen bij de consumen
Online diensten of producten aanschaffen was nog nooit zo populair als nu. Online kunnen we natuurlijk niet pinnen of betalen met contact geld. We moeten dus gebruik maken van alternatieven. Vroeger w
Lees meer

21-12-2022 - Zo kun je beginnen met beleggen
Beleggen in aandelen kan een geweldige manier zijn om op termijn vermogen op te bouwen en er ook voor te zorgen dat je je risico’s spreidt. Helemaal wanneer je momenteel ook belegt in bijvoorbee
Lees meer

25-10-2022 - Een goede investering voor een startende onderneming?
Als onlangs startende ondernemer of ervaren ondernemer met groeipotentieel, besef je maar al te goed dat investeringen benodigd zijn. Producten, grondstoffen en diensten worden alleen maar duurde
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap