Home / Financiele instellingen Blog / De ins en outs van cryptomunten voor Nederlandse bedrijven

De ins en outs van cryptomunten voor Nederlandse bedrijven

De ins en outs van cryptomunten voor Nederlandse bedrijven

Cryptomunten zijn niet alleen het speeltje van investeerders en van mensen die digitale kunstwerken kopen. Ook bedrijven kunnen namelijk de vruchten van cryptomunten plukken. In een recent verschenen whitepaper bespreekt Deloitte's Digital Assets Practice (US) de mogelijkheden en de uitdagingen van cryptomunten voor bedrijven. We namen de whitepaper door en leggen uit wat je hierover moet weten.

Talloze mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven

Voor bedrijven hebben cryptomunten veel te bieden. Zo kunnen ze toegang bieden tot nieuwe demografische groepen. Uit eerdere studies blijkt dat 40% van de klanten die met de munten betalen nieuwe klanten zijn. Deze mensen zijn vaak op zoek naar handige manieren om cryptomunten uit te geven en komen zo bij het bedrijf terecht. Cryptomunten aanvaarden, helpt dus om nieuwe klanten aan te trekken. Het gaat bovendien om erg interessante klanten, want volgens dezelfde studie geven deze klanten meer uit dan de gemiddelde kredietkaartgebruiker.

Verder kunnen cryptomunten bedrijven helpen om zich beter te positioneren, bijvoorbeeld als pionier in het techlandschap. Tevens bieden cryptomunten mogelijkheden die er bij fiatgeld niet zijn. Met programmeerbaar geld is het bijvoorbeeld mogelijk om automatisch aan inkomstenverdeling te doen of kan men de transparantie vergroten.

Een hands-on- of een hands-offbeleid voeren

Volgens Deloitte zijn er twee paden die bedrijven kunnen volgen: een hands-onbeleid of een hands-offbeleid. Bij een hands-offbeleid gebruikt men cryptomunten enkel om betalingen mogelijk te maken. Hierbij accepteer je wel cryptobetalingen, maar wordt het cryptogeld meteen in fiatgeld omgezet. Door te werken met een betaalpartner blijven de cryptomunten uit de boeken en hoeft men zich geen zorgen te maken over het volatiele karakter ervan.

Bij een hands-onbeleid verloopt het anders. Dan worden de cryptomunten in het bedrijfsbeleid geïntroduceerd en komen ze wel in de boeken te staan. Bedrijven kopen crypto, bedrijven aanvaarden crypto en bedrijven maken gebruik van de mogelijkheden van crypto. Dit gaat met andere woorden veel verder dan het louter aanvaarden van een nieuw betaalmiddel.

Uitdagingen voor Nederlandse bedrijven die een hands-onbeleid willen voeren

Bij Deloitte erkennen ze dat een hands-onbeleid de meeste mogelijkheden biedt, maar ze hebben het ook over de uitdagingen die daarrbij komen kijken. Zo moeten de cryptomunten ergens worden opgeslagen. De mogelijkheden gaan van hot wallets tot cold wallets, waarbij cold wallets de meeste veiligheid bieden. Daarnaast heeft Deloitte het over de prijsschommelingen die kenmerkend zijn voor de cryptomarkt. Deloitte haalt echter aan dat bedrijven ook kunnen kiezen voor de zekerheid van stablecoins. Een stablecoin is een cryptomunt die zo is ontworpen dat de waarde ervan gekoppeld is aan fiatgeld of aan een op de beurs verhandelbaar goed. Voorbeelden hiervan zijn Gemini Dollar (GUSD) en de Paxos Standard Coin (PAX).

Sommige ondernemingen kijken ook al in de richting van de digitale euro of de Central Bank Digital Currency (CBDC), een digitale variant op de euro die in de toekomst door de Europese Centrale Bank zal worden uitgegeven. Het is echter nog niet duidelijk hoe zo'n digitale euro eruit zal komen te zien. Hoewel het wellicht op de blockchaintechnologie zal zijn gebaseerd, ziet de ECB het bovendien als een aanvulling op contant geld en niet als een alternatief voor de bestaande cryptomunten. Het is in ieder geval interessant om de nieuwtjes hieromtrent op te volgen.





De ins en outs van cryptomunten voor Nederlandse bedrijven

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

14-09-2023 - Bedrijfsfinanciering: zo regel je dat snel en eenvoudig
Voor je bedrijf heb je in veel gevallen financiering nodig. Om voorraden te kunnen inkopen, voor de aanschaf van gereedschap, machines of kantoorinventaris. Dit geldt voor starters maar ook als je als
Lees meer

10-05-2023 - Private bank kiezen - let op de kosten!
Als iemand het voorrecht heeft over een groter vermogen te beschikken, dan is de behoefte ook groter dat iemand meedenkt en passend advies kan geven. Daarvoor kun je dan terecht bij een private b
Lees meer

10-04-2023 - Een bedrijfshypotheek, hoe kom je hiervoor in aanmerking?
Je komt in aanmerking voor een bedrijfshypotheek wanneer je van plan bent om een bedrijfsruimte te gaan verbouwen of wanneer je een pand wilt kopen. Een bedrijfshypotheek is handig wanneer je niet vol
Lees meer

21-03-2023 - Voordelen van een online betalingssysteem
Het doel van het opzetten van een bedrijf is winst maken. En het hele idee van winst maken is alleen mogelijk als uw bedrijf zijn klanten de mogelijkheid biedt om te betalen. Met de technologische voo
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap