Home / Fotografie Blog / Wanneer gebruik je een telelens en wat zijn de type soorten telelenzen?

Wanneer gebruik je een telelens en wat zijn de type soorten telelenzen?

Wanneer gebruik je een telelens en wat zijn de type soorten telelenzen?

De meest voor de hand liggende reden voor het gebruik van een telelens is de noodzaak om de actie te volgen. Je kunt dichter bij de scene komen zonder dichterbij te komen. Maar gezien de zwaardere constructie kan niet iedereen midden- tot superteleobjectieven gebruiken en betalen. Dus voordat je investeert in een telelens, moet je nagaan of het volgende overeenkomt met je fotografische doelstellingen:

  • Fotograferen vanaf de zijlijn bij sportevenementen,
  • Evenementen fotograferen waarbij je belangrijke momenten moet vastleggen zonder, het moment te verstoren of kostbare tijd te verspillen door je een weg te banen door mensenmassa's en obstakels om die perfecte opname te maken, zoals straatfotografie,
  • Professionele natuur-, reisfotografie en wildfotografie,
  • Probeer astrofotografie,
  • Leg majestueuze beelden van de maan van dichtbij vast,
  • De visuele afstand tussen je onderwerp en de achtergrond verkleinen.

Verschillende soorten telelenzen

Telelenzen hebben zeer uiteenlopende kenmerken en mogelijkheden. Ze worden voor allerlei toepassingen gebruikt, maar één ding hebben alle telelenzen gemeen: ze geven een brandpuntsafstand weer die groter is dan de werkelijke lengte. Dit wordt op twee manieren bereikt: met breking of met spiegels.

Refractielenzen bevatten meerdere interne lensgroepen, ook wel lenselementen genoemd. Zij buigen het licht af en trekken het vervolgens weer recht voordat het de sensor of film raakt om een vergroot beeld te verkrijgen.
Spiegellenzen bevatten meerdere gebogen spiegels in het lenshuis die het licht weerkaatsen, waardoor een vergroting ontstaat. Hierdoor kunnen met een veel kleinere lens langere brandpuntsafstanden worden bereikt.

Bij het kiezen van een brekend telelens versus een spiegel lens is het belangrijk om te onthouden dat spiegellenzen weliswaar duurder zijn, maar over het algemeen een veel hogere beeldkwaliteit hebben en vaker worden gebruikt.

Wat is een groothoeklens?

Zoals de naam al aangeeft, bieden groothoeklenzen een bredere beeldhoek van 64 gr tot 180 gr. Verwisselbare groothoeklenzen hebben kortere brandpuntsafstanden die als kleinere nummers zijn aangegeven. Deze zijn 34 mm en lager, waar het gezichtsveld breder begint te worden dan wat "normale" lenzen bieden.

Wanneer je met een ultra groothoek- of fisheye-objectief bij brandpuntsafstanden van meer dan 14 mm opnamen maakt, begint het beeld aan de buitenranden van het kader te vervormen. Dit type lens kan absoluut unieke beelden opleveren. Niet alle fotografen hebben echter baat bij het gebruik van een groothoeklens vanwege de vervormingen die daardoor ontstaan.

Soorten groothoeklenzen

Er zijn drie verschillende soorten lenzen in de categorie groothoeklenzen: breed, ultrabreed en fisheye. Lenzen in het 24-35 mm bereik worden beschouwd als groothoek, 18-24 mm zijn ultra-groothoeken, en alles breder dan 18 mm valt over het algemeen in de categorie fisheye-lenzen.

Voor de meeste traditionele toepassingen kun je overwegen een groothoek en een ultragroothoek te gebruiken. Deze bieden de beste balans tussen beeldhoek en visuele kwaliteit. Fisheye-lenzen staan bekend om hun gebogen lijnen en vreemde perspectief, wat stilistisch gezien nuttig kan zijn voor sommige toepassingen, maar in andere gevallen behoorlijk storend.





Wanneer gebruik je een telelens en wat zijn de type soorten telelenzen?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

18-03-2024 - Van selfie naar professionele fotoshoot
In een wereld waar de eerste indruk vaak online wordt gevormd, is het essentieel om jezelf op de best mogelijke manier te presenteren. Dat kan natuurlijk via een selfie, maar dat is vaak meer een leuk
Lees meer

11-02-2020 - Con Amore fotografie
Welkom bij "Con Amore fotografie" in Arnhem! -------------------------------------------------------------------------     Wij bieden een fotosessie bij u thuis of op locatie. U bent in
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap