Home / Geld lenen Blog / ZZP lening

ZZP lening

7 Tips geld lenen als zzp'er

Ook als zzp’er heb je soms wat extra geld nodig voor privézaken, zoals de verbouwing van je huis of een camper voor je vakanties. Bij geld lenen als zzp’er voor privédoeleinden behandelen kredietverstrekkers je aanvraag anders dan wanneer je in loondienst bent. In dit artikel leggen we je uit welke mogelijkheden je hebt en geven we je tips over waar je op moet letten.

Zzp lening 7 Tips geld lenen als zzper

Let op! Dit artikel gaat over geld lenen voor privézaken. Wanneer je geld wilt lenen voor je eenmanszaak, moet je bij de bank een zakelijke lening aanvragen. Dit werkt weer heel anders dan dat we in dit artikel behandelen.

1. Kritische vragen bij geld lenen als zzp’er 

De meeste kredietverstrekkers zijn ingericht op klanten met een vast inkomen. Als zzp’er kan je inkomen elke maand verschillen. Dat zien kredietverstrekkers als een risico. Daarom zijn kredietverstrekkers extra kritisch als je als zelfstanding ondernemer een lening aanvraagt. Je zult dus meer vragen krijgen over je inkomen. 

2. Verzamel jaarcijfers als je een zzp lening zoekt

Tijdens je aanvraag voor een lening vraagt vrijwel elke kredietverstrekker naar de winst die je de afgelopen drie jaar hebt gemaakt met je onderneming. Dit moet je aantonen met jaarrekeningen. Zorg dus dat je die bij de hand hebt als je als zzp’er een lening aanvraagt.

3. Persoonlijke lening zzp’er zonder jaarcijfers

Als je eenmanszaak nog geen drie jaar bestaat, heb je natuurlijk ook geen jaarrekeningen over de afgelopen drie jaar. Het is heel vervelend, maar je mag dan ook geen lening voor privédoeleinden afsluiten bij de kredietverstrekkers in Nederland. Dit betekent dat een lening afsluiten als startende ZZP’er meestal niet mogelijk is.

Tip! Heb je een partner die een vast inkomen heeft? Misschien kunnen jullie dan toch samen een lening aanvragen. De kredietverstrekker neemt wel alleen het inkomen van je partner mee om te berekenen hoeveel jullie kunnen lenen. Dus je maximale leenbedrag wordt dan lager.

4. Eigen vermogen bij lening voor zzp’ers

Omdat je inkomen als zzp’er onzekerder is, vinden kredietverstrekkers het ook belangrijk dat je nog eigen vermogen in de onderneming hebt om eventuele tegenvallers te kunnen opvangen. Dit moet je dus aantonen tijdens je aanvraag. Hier lees je wat banken precies verstaan onder eigen vermogen. 

5. Bij welke kredietverstrekkers kun je een lening aanvragen als zzp’er

Niet alle banken verstrekken leningen aan zzp’ers. Door de coronacrisis is het aantal kredietverstrekkers dat wil lenen aan mensen met een eenmanszaak nog verder afgenomen. Maar er zijn nog genoeg mogelijkheden. Door op vergelijkingssites, zoals Geld.nl, bij je vergelijking aan te geven dat je een eigen bedrijf hebt, zie je enkel leningen die je als zzp’er kan aanvragen. Wel zo handig.

6. Kies de juist vorm van geld lenen als zzp’er

Heb je genoeg inkomen en vermogen? Dan kun je op zoek gaan naar de beste lening als zzp’er. Je hebt bij een lening voor privédoeleinden de keuze uit twee soorten leningen: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Wij raden je aan een persoonlijke lening af te sluiten als zzp’er. Bij een persoonlijke lening staan de rente en het maandbedrag dat je betaalt vooraf vast. Ook weet je precies hoelang je over het aflossen van de lening doet. Je hebt dus zekerheid over je maandlasten en de totale kosten van de lening. Dat is een zekerheid die als zzp’er erg prettig is.

Bij een doorlopend krediet mag je de eerste jaren afgeloste bedragen opnieuw opnemen, waardoor je misschien meer leent dan verwacht en de kosten van het krediet ook hoger worden.

7. Zzp lening met de laagste rente

Als je een persoonlijke lening voor zzp’ers gaat afsluiten, heb je de keuze uit verschillende kredietverstrekkers. Het belangrijkste verschil tussen al die partijen: de rente. Het verschil tussen de hoogste en de laagste rente is soms wel 2 procent. Dat klinkt als weinig, maar bij een persoonlijke lening van 10.000 euro bij een looptijd van 5 jaar, scheelt je dat al snel 500 euro aan rentekosten. Best belangrijk dus om even te vergelijken voor je een lening kiest. Zo voorkom je dat je onnodig te veel betaalt voor je lening als zzp’er.

Met deze tips zorg je dat je de beste en voordeligste lening vindt als zzp’er en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

ZZP lening

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

15-06-2022 - Je kunt je huis uitbreiden met een thuiskantoor
Heb je er al eens aan gedacht om dit onder je huis te doen in plaats van eraan of erop? Hoe je een kelder onder een bestaande woning bouwt en hoeveel dat kost - dat lees je hier. Je wilt graag vanu
Lees meer

02-05-2022 - Zakelijke lening of persoonlijke lening als zzp'er?
Als zzp’er zijn de financiën van je bedrijf verweven met je privéfinanciën. Dat merk je wel wanneer je de aangifte inkomstenbelasting moet invullen. Het vermogen van je bedrijf
Lees meer

23-02-2022 - Wat is het verschil tussen een persoonlijke lening en een do
Heb je interesse om geld te lenen om in je bedrijf te investeren of je te voorzien van liquide middelen om persoonlijke wensen en/of doelstellingen te realiseren? Dan kom je al snel uit op de keuze tu
Lees meer

19-01-2022 - Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen lenen en kredie
Wanneer je als ondernemer een zakelijke financiering af wilt sluiten, kun je uit verschillende opties kiezen. De meeste geldverstrekkers maken onderscheid tussen zakelijk krediet en een zakelijke leni
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap