Home / Geld lenen Blog / Vijf veelvoorkomende financieringsvormen voor het mkb

Vijf veelvoorkomende financieringsvormen voor het mkb

Vijf veelvoorkomende financieringsvormen voor het mkb

Vijf veelvoorkomende financieringsvormen voor het mkb

Als ondernemer in het midden- en kleinbedrijf (mkb) zijn er momenten waarop je financiering nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je gaat starten, maar ook als je wil uitbreiden. Of wanneer je de inventaris wil aanvullen of bedrijfsmiddelen nodig hebt. Er zijn verschillende manieren om aan vers kapitaal te komen. Hieronder vind je de vijf meest voorkomende financieringsvormen voor het mkb.

Geld lenen

Bij een bank geld lenen is nog altijd de meest voorkomende vorm van bedrijfsfinanciering, ook al is het aantal bedrijfskredieten via de bank wel flink gedaald sinds de financiële crisis. Toch klopt een overgrote meerderheid van de kleine en middelgrote ondernemingen nog altijd als eerste bij een bank aan voor een krediet. Een lening krijgen is sinds de crisis echter steeds lastiger geworden. Banken stellen veel strengere eisen aan het verstrekken van een lening aan ondernemers. Zo eisen ze bepaalde garanties voordat een lening wordt toegekend. Vaak moet je financieel inzicht geven in de (toekomst van) onderneming en zeker wanneer je net bent begonnen is dat niet altijd mogelijk of concreet. De kans dat een leningaanvraag dan wordt toegewezen is niet zo groot.

Het alternatief voor een gewone banklening: het MKB-krediet
Gelukkig is er een alternatief voor startende ondernemers en mkb'ers die geen gewone banklening kunnen krijgen; het MKB-krediet van Qredits. Deze zakelijke lening van minimaal 50.000 euro en maximaal 250.000 euro is bedoeld voor zowel bestaande als startende ondernemers binnen het midden- en kleinbedrijf. De overheid staat daarbij garant en je krijgt een persoonlijke coach. Op de website van Qredits lees je meer over het MKB-krediet en hoe je hiervoor als ondernemer in aanmerking komt.

Durfkapitaal

Bedrijven die geen geld kunnen lenen, kunnen op zoek gaan naar externe investeerders. Venture capital of durfkapitaal is bedoeld voor jonge en groeiende bedrijven. Dit soort financiering vraagt om een tegenprestatie. Bijvoorbeeld door de investeerder aandelen in het bedrijf te geven of een deel van de (toekomstige) winst.

Crowdfunding

Crowdfunding heeft de laatste jaren terrein gewonnen in de zoektocht van ondernemingen naar financiering. In 2017 groeide de crowdfundingmarkt in Nederland met 36 procent volgens Crowdfundmarkt.nl en dat zal de komende jaren vermoedelijk alleen maar verder toenemen.

Geld lenen van naasten

Wanneer geld lenen van derden geen optie is, dan zijn er ook ondernemers die aankloppen bij familie, vrienden of bekenden met een dikke portemonnee. Met name startende ondernemers proberen op deze manier aan geld te komen voor hun bedrijf.

Bedrijfsmiddelen huren of leasen

Bedrijven lenen vaak geld om werkkapitaal te financieren. Een alternatief is om bedrijfsmiddelen zoals auto's, panden, computers, machines etcetera te huren of leasen. Zo hoef je als ondernemer niet in één keer een grote investering te doen of een lening af te sluiten maar heb je wel de mogelijkheid om het bedrijf te laten groeien.

Vergroot je naamsbekendheid

Als kleine of middelgrote ondernemer ben jij natuurlijk altijd op zoek naar manieren om het bedrijf in de schijnwerpers te zetten. Je kunt op onze website gratis adverteren, zo creëer je een uitgebreid online bedrijvennetwerk om al het nieuws over de onderneming snel te delen.


Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

02-05-2022 - Zakelijke lening of persoonlijke lening als zzp'er?
Als zzp’er zijn de financiën van je bedrijf verweven met je privéfinanciën. Dat merk je wel wanneer je de aangifte inkomstenbelasting moet invullen. Het vermogen van je bedrijf
Lees meer

31-03-2022 - ZZP lening
Ook als zzp’er heb je soms wat extra geld nodig voor privézaken, zoals de verbouwing van je huis of een camper voor je vakanties. Bij geld lenen als zzp’er voor priv&eacut
Lees meer

23-02-2022 - Wat is het verschil tussen een persoonlijke lening en een do
Heb je interesse om geld te lenen om in je bedrijf te investeren of je te voorzien van liquide middelen om persoonlijke wensen en/of doelstellingen te realiseren? Dan kom je al snel uit op de keuze tu
Lees meer

19-01-2022 - Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen lenen en kredie
Wanneer je als ondernemer een zakelijke financiering af wilt sluiten, kun je uit verschillende opties kiezen. De meeste geldverstrekkers maken onderscheid tussen zakelijk krediet en een zakelijke leni
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap