Home / Geld lenen Blog / Wel of niet zakelijk lenen?

Wel of niet zakelijk lenen?

Wel of niet zakelijk lenen?

Is zakelijk lenen anno 2018 nog verstandig? Na de wereldwijde financiële uitglijder van 2008, heeft geld lenen een slechter imago gekregen. Net als de banken overigens, de ooit zo stevig staande institutionele steunpilaren van de maatschappij, worden nu vaak ook zelf aan de hand gehouden door de overheid. Even leek de cryptogekte een plaatsvervangend alternatief, maar die kaars lijkt nu echt gedoofd. Bij wie kan je als (startende) ondernemer nu wel terecht?

Ten eerste is het duistere imago omtrent geld lenen onterecht. Geld lenen op zichzelf heeft de mensheid juist enorm vooruit geholpen. Noah Yuval Harari legt in zijn boek Homo Deus uit hoe de mensheid uit de eeuwenlange cyclische hel van quitte spelen kwam dankzij ‘de wonderen’ van het krediet. Voorheen werkten boeren zich kapot om maar hun oogst te kunnen verkopen zodat ze hun pacht konden betalen. Toen ze opeens geld konden lenen, konden ze eindelijk goed gereedschap kopen en een knecht aan nemen om een extra stuk land te bewerken. Het is dus vooral de mens zelf die geld lenen heeft gemaakt tot iets waar men de wenkbrauwen van optrekt.

Daarnaast zijn banken niet per definitie arglistig. Zij hebben er juist baat bij dat jij succes hebt! Immers, wanneer jij geen succes hebt kun je je schulden niet afbetalen en neem je niet opnieuw een lening. Dat is ook precies de reden waarom het gunstig is te luisteren naar het adviserend oordeel van ‘die snelle jongen’ die tegenover je zit bij de bank. Grote bedrijven huren dan ook geregeld financiële consultancy diensten in die – net als de bank bij een lening – hun bedrijfsplan of onderneming onder de loep nemen.

Bovendien bracht de financiële crisis van 2008 ook vernieuwing op de kredietbranche. Zo zijn er online lening verstrekkers die ondernemers en investeerders via een crowdfunding platform bij elkaar brengen. Waarbij het platform een mediërende rol vervult en de ondernemers checkt op zijn of haar financiële soliditeit. Hoewel deze bedrijven vaak snel duidelijkheid kunnen geven, is een lening vaak gelimiteerd tot een paar ton. Er zijn echter ook kruisingen tussen online lening verstrekkers en banken. Zoals New10, deze online kredietverstrekker biedt de snelheid en flexibiliteit van andere online verstrekkers en kan als dochterbedrijf van ABN AMRO een scherpe, bancaire rente garanderen bij een zakelijke lening. Bovendien krijg je de expertise en de adviserende rol van een bank mee.

Daarnaast zijn er talloze online kredietverstrekkers bijgekomen die een minilening bieden waarbij vrijwel iedereen in zeer korte tijd honderd tot een paar duizend euro kan lenen. Omdat de looptijden voor deze leningen vaak onder de drie maanden zijn, kunnen deze bedrijven zonder vergunning opereren. Let wel, bij dit soort kredietverstrekkers ontbreekt het vaak aan de mogelijkheid tot professioneel advies met betrekking tot je lening en/of investering. Anders dan de crowdfunding alternatieven waarbij investeerders vaak actief worden betrokken bij het project waar hun geld in geïnvesteerd wordt.

Dat is dan ook bij uitstek het kenmerk van crowdfunding websites; een community based service dat begon als een manier om geld te verzamelen voor culturele projecten. Zo zijn er ook nog crowdfunding platforms die producten of diensten verlenen in ruil voor hun investering. Het is ook de plaats voor Initial Coin Offering (ICO) begon. Een manier van crowdfunding waarbij die investeerder cryptogeld krijgt voor zijn of haar investering. Sommigen speculeren dat het de manier wordt voor startups om sponsoring of vermogen te creëren.

Kortom krediet kan een sterk middel zijn om uit een financiële cyclische sleur te komen en de volgende stap te zetten met je bedrijf. Omarm daarmee ook de adviserende rol van kredietverstrekkers of doe zelf goed onderzoek naar hoe jou lening jouw bedrijf verder gaat helpen.

Wel of niet zakelijk lenen


Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

0 van 5 sterren gebaseerd op 0 reviews

24-07-2018 - Vijf veelvoorkomende financieringsvormen voor het mkb
Als ondernemer in het midden- en kleinbedrijf (mkb) zijn er momenten waarop je financiering nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je gaat starten, maar ook als je wil uitbreiden. Of wanneer je de inven
Lees meer

25-09-2017 - Dure leningen oversluiten bij Beterlenen.nl
Geld lenen is simpel; u leent geld en betaalt dit in termijnen terug. Dat is de korte versie, maar het zoeken naar en vinden van de juiste lening kan u veel opleveren. Veel mensen zoeken naar de makke
Lees meer

25-06-2016 - Het verstandig lenen van geld
Heeft u een aankoop die u moet financieren? Heeft u onverwachte kosten aan bepaalde zaken in of rondom uw woning? Dan kunt u dit op een tweetal manieren doen, namelijk met uw eigen vermogen of met gel
Lees meer

08-06-2016 - Bedrijven waarbij je geld kan lenen
Bedrijven waarbij je geld kan lenen   Herkent u de situatie dat u voor de aankoop van uw nieuwe televisie of computer wat geld wilt lenen, wat u aan het eind van de maand kunt terugbetalen als
Lees meer

Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap