Home / Geneesmiddelen Blog / Vitamine B12

Vitamine B12

Vitamine B12

Vitamines zijn goed voor je. Helaas komt het nog wel eens voor dat we er een tekort aan hebben; en dat kan leiden tot ernstige gevolgen.
Vitamine B12 – een vitamine die ook bekend staat als “cobalamine” – heb je nodig om rode bloedcellen in je lichaam aan te maken, en daarnaast ook voor een goede werking van jouw zenuwstelsel. Het is in het lichaam geheel afhankelijk van een eiwit dat wordt gemaakt in je maag – Intrinsic Factor. Vitamine B12 is dan ook de enige vitamine die in water oplost en wordt opgeslagen in je lichaam.


De vitamine zit dan ook alleen in producten die gemaakt zijn van dieren. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld melk, producten gemaakt met melk, vlees en vleeswaren, eieren en vis.
Vitamine B12 wordt dus ook wel cobalamine genoemd. Mocht je beter kijken naar de natuurlijke vormen die in deze vitamine bevinden, dan zul je hydroxy-, methyl- en S-adenosylcobalamine vinden. Mocht je een vitamine B12 supplement innemen, dan worden aan deze producten hydroxycobalamine of cyanocobalamine toegevoegd. Deze vormen zijn allemaal even actief.

Gebruik jij nou bijvoorbeeld helemaal geen dierlijke producten en ben je dus een veganist, dan is de kans groot dat jij een tekort aan vitamine B12 hebt. Daarnaast lopen mensen die een tekort aan het maageiwit Intrinsic Factor en oudere mensen met de maagziekte genaamd atrofische gastritis ook het risico op een tekort aan deze vitamine.


Wanneer je erachter bent gekomen dat je inderdaad een tekort hebt aan vitamine B12, dan moet je er snel voor zorgen dat je dit oplost. Een tekort kan namelijk leiden tot een vorm van bloedarmoede, macrocytaire anemie genaamd. Daarnaast kunnen er ook neurologische gevolgen plaatsvinden. Denk daarbij aan paraestesie, coördinatiestoornissen of ataxie, tintelingen in je vingers, geheugenverlies en spierzwakte in je benen. Zorg er dus voor dat je genoeg vitamine B12 binnen krijgt.

 

 

Vitamine B12

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

16-09-2019 - Dampen is helemaal zo slecht nog niet
https://roken.nl biedt een groot assortiment e-sigaretten, e-liquids en onderdelen zoals coils (atomizers), batterijen en clearomizers.Dampen is circa 95% minder schadelijk dat reguliere tabaksigarett
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap