Home / Gereedschap Blog / Sleutel tot uw eigen boontjes doppen

Sleutel tot uw eigen boontjes doppen

Dopsleutels: 'must have' voor elk huishouden

Als u een professionele klusjesman inhuurt, of als u met uw auto in de garage komt, heeft u ze ongetwijfeld gezien: de zeer uitgebreide, wellicht jaloersmakende, dopsleutelsets die deze vakmensen gebruiken om hun beroep naar behoren uit te voeren. Voor bijna elke klus komt een van de dopsleutels uit de set altijd van pas. Als u zelf een dopsleutelset in huis heeft, grijpt u, net als de vakman, dus nooit mis als u aan het klussen bent

Standaard gereedschap

U staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar hoe vaak komt het voor dat u een dopsleutel of steeksleutel nodig heeft om iets los of vast te draaien? Dat is vaker dan u denkt. Eigenlijk behoort een set dopsleutels tot het standaard gereedschap dat u naast de hamer, de nijptang en de schroevendraaierset in huis moet hebben.

Uitvoeringen dopsleutels

Dopsleutels zijn er in diverse uitvoeringen. Bijna alle dopsleutels hebben moerdoppen die voorzien zijn van een zes- of een twaalfkantige holte die om een moer of boutkop sluit. Daarnaast zijn er zijn dopsleutels uit één stuk en dopsleutels die bestaan uit een handgreep met bijbehorende losse doppen. De meest voorkomende dopsleutels die in een set met handige bewaarkoffer komen, bestaan uit een handgreep met een vierkante stift die voorzien is van een snapkogeltje.

Handgreep met ratelmechanisme

De bijbehorende moerdoppen uit de set zijn aan de bovenzijde voorzien van een vierkante opening die even groot is als de stift. Het snapkogeltje voorkomt dat de dop tijdens het gebruik van de steel valt. Aan de onderzijde hebben de doppen een zes- of twaalfhoekige opening die past op een bepaalde moer of boutkop. Naast een standaard handgreep en een serie verwisselbare moerdoppen, bestaat een complete dopsleutelset uit verschillende handgrepen waaronder een met ratelmechanisme, diverse verlengstukken en een omslag.

Gereedschapskist compleet maken

Door verschillende multifunctionele dopsleutel sets, losse doppen, dopsleutel accessoires, ratels, hamers en beitels aan te schaffen, maakt u uw gereedschapskist helemaal compleet voor elke klus. Op deze manier hoeft u niemand meer in te huren om uw klusjes op te knappen. Misgrijpen is dan geen optie meer. U heeft zelf al het gereedschap ter beschikking dat u nodig heeft om bij elke klus ‘uw eigen boontjes te kunnen doppen’. En goede klus begint bij goed gereedschap!

Goed gereedschap.

Veel gereedschap is gemaakt van Chroom-vanadium staal. Bijna alle merken gebruiken het, zoals Gedore, AVIT, Bahco, Bernstein, Bosch, Brüder Mannesmann, Hazet, Knipex, Makita, Metabo, Rothenberger, Stahlwille, TOOLCRAFT, Vigor en Wera. Allen goed aangeschreven gereedschap merken. Chroom-vanadium is een benaming van een bepaalde staallegering (grof gezegd, ijzer/staalmengsel met toevoegingen). De kwaliteit van een dopsleutel hangt af van de juiste legering, vaak een compromis van stijfheid.

Dopsleutels in het bedrijfsleven.

In verschillende technische beroepen maakt men veel gebruik van dopsleutels. De dopsleutel wordt gebruikt voor het vastdraaien en losdraaien van bouten en moeren. U kunt denken aan Beroepen in de autotechniek, de civiele techniek, installatietechniek, elektrotechniek, meet- en regeltechniek, metaaltechniek, metaalbewerking en of procestechniek.

Sleutel tot uw eigen boontjes doppen

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

25-01-2024 - Waar let je op bij het aanschaffen van een goede compressor?
Bij de aanschaf van een goede compressor zijn er verschillende aspecten waar je op kunt letten. Of je nu een compressor gebruikt voor professionele doeleinden of voor persoonlijk gebruik, het is belan
Lees meer

22-09-2022 - Hoe effectief is een testtool?
Een testtool is software die automatisering mogelijk maakt voor het testen van applicaties en systemen. Deze software test de applicatie. Testtools besparen tijd en moeite, omdat ze helpen b
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap