Home / Kunststof Blog / Het gebruik van kunststof platen en plexiglas

Het gebruik van kunststof platen en plexiglas

Het gebruik van kunststof platen en plexiglas

Wat is plexiglas eigenlijk? Waar is het allemaal voor te gebruiken, welke kwaliteit heb je, kan je plexiglas bewerken? Allemaal vragen die je jezelf bij de aanschaf van plexiglas kan stellen. In deze blog kan je meer lezen over plexiglas wat je moet weten.

Wat is het verschil tussen Plexiglas en Acrylaat?

Plexiglas is een van de merken van Acrylaat. Acrylaat is het materiaal waar plexiglas van gemaakt is. Als je het hebt over een plexiglas plaat heb je het over een heldere transparante plaat van plastic of een ander soort kunststof. Officieel is plexiglas helemaal geen glassoort, maar een kunststof. Doordat het helder en transparant is wordt het vaak wel gebruikt voor dezelfde dingen als waar glasplaten voor gebruikt worden.

De ideale vervanger van glas: Acrylaat

Plexiglas is de meest ideale vervanger voor glas. Vanwege de prijs, het gewicht en de sterkte van het materiaal wordt plexiglas ook vaak gebruikt om grote oppervlaktes te beglazen. Hierbij kan je denken aan windschermen of geluidsschermen. Plexiglas is wel 25 keer sterker dan glas en is de helft lichter in gewicht. Ook is Plexiglas zo goed als onbreekbaar. De plexiglas plaat zal ook minder snel afbreken doordat het flexibeler en meer stootvast is dan glas.

Het gebruik van kunststof platen en plexiglas

Wanneer je de oppervlakte wil bewerken is Plexiglas ook makkelijker te bewerken dan met glas. Het is dus echt een ideaal product voor alle doe-het-zelvers. Mocht een plexiglas wel breken dan zal het niet versplinteren zoals glas dat wel doet. Bij Plexiglas ontstaat een grote scheur. Dingen waar plexiglas voor gebruikt wordt zijn veranda's, naambordjes, voorzetramen, windschermen, geluidsschermen.

Verschillen in plexiglas

Er wordt gebruik gemaakt van twee verschillende soorten Plexiglas. Gegoten Plexiglas (GS) en Geëxtrudeerde Plexiglas (XT). Om de juiste dikte van de platen te krijgen worden de Geëxtrudeerde platen gewalst. Bij het walsen wordt de plaat ook langer en breder gemaakt. Uit dezelfde hoeveelheid plexiglas kunnen daardoor ook meer platen gemaakt worden. Dit zorgt er dan ook weer voor dat plexiglas goedkoper verkocht kan worden. Door de vloeibare stof in een vorm te gieten . Voor de vormgeving hiervan wordt meestal spiegelglas gebruikt. Gegoten Plexiglas is harder en daardoor ook meer kras vast dan Geëxtrudeerde Plexiglas. Plexiglas in verschillende dikte te verkrijgen.

Waar is Plexiglas voor bestemd?

Op plaatsen waar je liever geen glasscherven hebt bieden kunststof platen een veilige oplossing. Plexiglas wordt gebruikt bij bijvoorbeeld: beglazing van kasten, vitrines, displays, maar ook als afschermplaten, voor carports, overkappingen, het bouwen van interieur, lichtbakken, inrichting van winkels, voorzetramen, scheidingswanden en ga zo maar door.

Kwaliteit van Plexiglas

Wanneer je er voor kiest om Geëxtrudeerde Plexiglas te gaan gebruiken moet je er wel goed op letten dat er een A en een B kwaliteit in omloop zijn. Bij de reguliere bouwmarkt zal je bijna altijd de B kwaliteit voorgeschoteld krijgen. Deze B kwaliteit platen zijn dunner en breken vele malen sneller dan de A kwaliteit platen. Een ander nadeel is dat de prijs veel hoger ligt dan dat je die zal hebben bij een leverancier die gespecialiseerd is in het leveren van kunststof.

Plexiglas bewerken

Het is niet al te ingewikkeld om Plexiglas te kunnen bewerken. Zo is Plexiglas goed te boren, zagen, buigen, frezen en polijsten. Sterker nog Plexiglas is juist heel erg goed te bewerken. Het meest belangrijke dat je bij het bewerken van Plexiglas moet kunnen is omgaan met het gereedschap dat je gebruikt en de Plexiglas platen die je wil gaan bewerken. Het is hoe dan ook goed om je vooraf eerst goed te laten adviseren voordat je aan het bewerken van Plexiglas gaat beginnen.





Het gebruik van kunststof platen en plexiglas

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap