Dit is waarom bedrijven steeds vaker investeren in natuurlijke speelomgevingen
Dit is waarom bedrijven steeds vaker investeren in natuurlijke speelomgevingen
Waar speelomgevingen, zoals speeltuinen en schoolpleinen, tot voorheen voornamelijk bestonden uit steen, metaal en beton, zien we alsmaar meer groen verschijnen. Bedrijven, maar ook instellingen zoals scholen, horecagelegenheden en recreatieparken investeren namelijk steeds vaker in natuurlijke speelomgevingen.
Binnen zo’n omgeving staat plezier nog steeds centraal, maar ligt er meer nadruk op de natuur. Waarom wordt deze trend alsmaar populairder en voor wat voor toestellen kun je kiezen bij een speeltoestellen leverancier binnen dit genre? In dit artikel bespreken we de redenen waarom bedrijven steeds vaker investeren in dit soort omgevingen, want waarom zou jij er niet van profiteren als ondernemer?
Hoe ziet een natuurlijke speelomgeving er ongeveer uit?
Een natuurlijk speelomgeving is een speelomgeving waar de natuur, het gebruik van organische en natuurlijke materialen en het begrip ‘zelf ontdekken’ centraal staan. Denk aan speeltuinen, schoolpleinen en andere soorten speelomgevingen waar kinderen kunnen spelen. Op dit soort plekken zie je geen speeltoestellen van plastic of metaal, maar wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zoals je bijvoorbeeld ziet bij robinia speeltoestellen. Dit soort natuurlijke speeltoestellen passen beter in een natuurlijke en groene omgeving dan felgekleurde speeltoestellen van niet-natuurlijke materialen.
Er zijn verschillende soorten natuurlijke speeltoestellen die je tegen kunt komen in een dergelijke speelomgeving, waarbij je als ondernemer, directeur van een school of baas van een recreatiepark bijvoorbeeld kunt kiezen voor een natuurlijke belevingswal, een trekvlot van hout, een speeltoren met thema, een houten ontdekhuisje, een zandbak met loket of een ander houten speeltoestel op maat. Ook vind je diverse klimconstructies, touwbruggen en soms waterspeelplekken in dit soort speelomgevingen, zodat kinderen echt kunnen ontdekken en op avontuur kunnen gaan.
Natuurlijke speelomgevingen zijn goed voor de ontwikkeling van kinderen
Hoewel er verschillende redenen op te noemen zijn waarom bedrijven en instanties investeren in dit soort speelomgevingen is het zonder twijfel het belangrijkst dat natuurlijke speelomgevingen bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Zo is het van invloed op de motorische ontwikkeling, omdat natuurlijke speelomgevingen over verschillende avontuurlijke onderdelen beschikken zoals boomstammen om op en over te balanceren en natuurlijke heuvels waar kinderen overheen moeten klimmen. Dit soort natuurlijke speeltoestellen en elementen nodigen kinderen op spelenderwijs uit om hun evenwicht te verbeteren en om actief bezig te gaan met hun coördinatie.
Kinderen worden immers meer uitgedaagd om te klimmen, balanceren, kruipen en springen. Hierbij bouwen ze tegelijkertijd meer zelfvertrouwen op, omdat ze worden uitgedaagd om dingen te doen die ze misschien nog niet kunnen of die ze spannend vinden om te doen. Daarbij is het goed om te weten dat er binnen een natuurlijke speelomgeving weinig tot geen vaste regels of speelstructuren zijn, waardoor kinderen zelf moeten verzinnen hoe ze met bepaalde elementen om moeten gaan. Dit stimuleert hun creatief denken en draagt bij aan een fantasierijk spel, waar ze ook weer veel van leren. En wat dacht je van de sociale ontwikkeling die gestimuleerd wordt door de verschillende uitdagingen die ze zelf of samen met hun vriendjes en vriendinnetjes moeten oplossen?
Lichamelijke en mentale gezondheid krijgt boost door natuurlijke speelomgeving
Wat hierbij mooi meegenomen is, is het feit dat kinderen die in een natuurlijke speelomgeving spelen al vroeg te maken krijgen met de natuur. Uit divers onderzoek blijkt dat de natuur een gunstige invloed heeft op de ontwikkeling en de mentale en lichamelijke gezondheid van kinderen. Wat betreft fysieke gezondheid moedigen natuurlijke speelomgevingen aan om lekker actief te zijn. Er is niets leuker dan een natuurlijke speeltuin te ontdekken door te rennen, te klimmen, te kruipen en te springen. Dit zorgt voor een betere conditie én uithoudingsvermogen.
Ook krijgt het immuunsysteem een flinke oppepper wanneer kinderen veel buiten zijn in een natuurlijke omgeving. En wat dacht je van de mentale boost door buiten te spelen in een omgeving met veel natuurlijke speeltoestellen? Tijd doorbrengen in de natuur en je omgeving met natuur zorgen er onbewust voor dat kinderen zich meer ontspannen voelen. Gevoelens van angst en stress kunnen hier zelfs worden verminderd. Dit heeft ook een directe invloed op de verbetering van de cognitieve functies, zoals de concentratie, en zelfs op verbeteren van de nachtrust.
Reacties
Geef als eerste jouw mening.
Auteur
Jan Kleine