Home / Sport Blog / Profiteren werkgevers van actieve werknemers?

Profiteren werkgevers van actieve werknemers?

Profiteren werkgevers van actieve werknemers?

Tijdens, voor of na het werk sporten zorgt voor een lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit van een werknemer. Een werknemer die actief is levert een werkgever dus meer geld op dan een werknemer die languit thuis op de bank ligt in zijn vrije tijd. Zijn deze effecten op financieel gebied erg groot? En wat kan een werkgever er aan doen om zijn werknemers er aan te zetten om te sporten op het werk, of tijdens zijn vrije uren?

De kans op ziektes wordt verkleind wanneer werknemers bewegen. Hierdoor wordt het percentage ziekteverzuim van een bedrijf ook lager. Een werknemer die geregeld beweegt, heeft minder kans op fysieke aandoeningen of hart- en vaatziekten, diabetes type 2, nek en rugklachten of overgewicht. Ook op de geestelijke gezondheid heeft bewegen een positief effect, het ervaren van werkstress wordt ook minder.

Hogere productiviteit

Werknemers die actief zijn hebben een hogere productiviteit binnen een bedrijf. Dit komt door een beter concentratievermogen en fitheid als zij voldoen aan de richtlijnen voor beweging. De arbeidstijd wordt hierdoor ook beter benut, kortom er wordt meer werk verzet. Op het gebied van leiderschap kan bewegen ook een positieve uitwerking hebben, er wordt meer verantwoording genomen waardoor er ook meer geproduceerd wordt. De werkgever profiteert niet alleen van een hogere productiviteit, ook de overheid profiteert ervan, omdat werknemers vaker aanwezig zijn.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je iedere minuut van je vrije tijd aan het bewegen bent omdat dit goed voor lichaam en geest is. Een gokje wagen bij een online casino door gokken met cruks is niets mis mee. Dit brengt ook de nodige positieve spanning met zich mee, waardoor je je ook beter voelt en een gevoel van geluk ervaart. Een gezonde combinatie van bewegen en rust nemen staat voor een positief resultaat.

Hoeveel werknemers bewegen nu?

Iets minder dan de helft van de Nederlanders vanaf 4 jaar voldoet aan de richtlijnen voor bewegen. De jaren daarvoor was dit percentage hoger. Het is wel positief dat meer mensen met de fiets naar het werk zijn gegaan dan voorheen. 40% kiest als hoofdvervoermiddel de fiets bij een afstand minder dan 7,5 kilometer. 6% van de werknemers wandelt deze afstand, maar de fiets is verreweg de populairste manier om naar het werk te gaan. De fiets is zo populair mede door de reiskostenvergoeding die je ervoor krijgt. Maar ook voor het milieu wordt de fiets vaker gepakt.

Te weinig bewegen is niet het enige probleem, van de mensen die te weinig bewegen zit het overgrote deel ook veel te lang. Op een doordeweekse dag zitten zij gemiddeld 9,5 per dag, hier liggen juist de mogelijkheden om bewegen meer te promoten tijdens, voor of na het werk. Ondanks dat sporten op het werk een investering is voor de werkgever, wordt dit er ruimschoots ingehaald door minder ziekte en een hogere productiviteit.

Werkgever heeft geen directe invloed

Een werkgever heeft geen directe invloed op het wel of niet bewegen van de werknemers. Natuurlijk kan een werkgever een werknemer stimuleren om meer te gaan bewegen, door bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen naar het werk. Gezondheidsbevorderende programma’s zijn tegenwoordig ook erg populair, door een werknemer hiervoor een financiële vergoeding te geven wordt dit erg aantrekkelijk.

Als werkgever kun je medewerkers bijvoorbeeld ook stimuleren om de trap te nemen in plaats van de lift, ongemerkt zijn werknemers dan toch in beweging tijdens de werkdag. Door het organiseren van yoga of andere activiteiten tijdens de werkuren zorg je dat werknemers meer bewegen, zonder dat het vrije tijd kost. Korting op sportkleding of sportabonnementen is ook aantrekkelijk. Werken werknemers ook thuis? Misschien kun je een bedrijf inschakelen dat de werknemers motiveert om ook tijdens het thuiswerken te bewegen.

Profiteren werkgevers van actieve werknemers?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

19-12-2023 - Zo wordt het kijken naar voetbalwedstrijden nog leuker
Wat is er nu beter dan heerlijk ontspannen voor de televisie te kunnen zitten, terwijl je geniet van een spannend potje voetbal? Nu weten we dat het dit seizoen met Ajax allemaal wat minder gaat en da
Lees meer

20-02-2023 - Hoe kies je de juiste pre-workout supplementen voor jouw doe
Ben je nieuw in de sportschool of ben je juist al langer professioneel bezig met krachttraining? Dan zullen sport supplementen je vast niet ontgaan zijn. Er zijn verschillende pre-workout supplementen
Lees meer

18-10-2021 - Fitness Voor Beginners: Hoe Kan Je Starten?
We worden steeds meer bewust dat bewegen een belangrijk onderdeel is in het creëren en behouden van een goede gezondheid. We begeleiden je als nieuwbakken sporter bij je eerste stappen i
Lees meer

10-03-2020 - UPDATE DE AFVALRACE 2019-2020
Afvalracer Jeanine: Mijn gezin aan het woord Hallo allemaal , al weer de laatste 4 weken van de afvalrace wat gaat dat snel. En wat ben ik positief veranderd. Vandaag is het de beurt aan mijn gezin o
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap