Home / Supermarkt Blog / Wie is de grootste supermarktketen van Nederland?

Wie is de grootste supermarktketen van Nederland?

Wie is de grootste supermarktketen van Nederland?

Nederland kent inmiddels aardig wat supermarktketens. In elke stad zijn verschillende winkels te vinden. Eén van de weinige soorten winkels die van de pandemie lijken te hebben geprofiteerd. Supermarkten draaien een topomzet, ook afgelopen jaar was weer een recordjaar. Niet zo gek dus dat verschillende ketens elk jaar weer lijken uit te breiden. Tel daar ook nog de tegenwoordig populaire online supermarkten bij op en het aanbod is enorm. Maar wat is dan precies de grootste supermarktketen van Nederland? We kijken naar de top vier van Nederland.

Albert Heijn

Het antwoord verbaasd je wellicht niet dat Albert Heijn met meer dan 1100 filialen de allergrootste supermarktketen van ons land is. Daarbij horen alle winkelconcepten, dus ook de Albert Heijn XL en To Go filialen. De keten heeft hiermee een marktaandeel van bijna 36% in handen. Een groei ten opzichte van vorig jaar. Albert Heijn probeert haar klanten aan zich te binden door middel van de Bonuskaart. Er zijn tegenwoordig ook andere opties mogelijk met de Bonuskaart zoals digitaal punten sparen, het krijgen van persoonlijke aanbiedingen en een digitale kassabon. Albert Heijn maakt gretig gebruik van de Bonusaanbiedingen en er zijn dan ook elke week vele producten in de aanbieding. In de AH folder volgende week kun je alle Bonusaanbiedingen terugvinden. Albert Heijn heeft niet alleen de meeste winkels wat betreft supermarkten, maar ook in het algemeen. Lange tijd had de Kruidvat de meeste winkels, maar inmiddels heeft de Albert Heijn ze ingehaald. 

Jumbo

De supermarktketen Jumbo staat op de tweede plek van de grootste supermarktketens. Met zo’n 700 winkels hebben zij bijna 22% procent marktaandeel, net als Albert Heijn is er sprake van een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. Samen met Albert Heijn heeft Jumbo dus meer dan de helft van het marktaandeel van supermarkten in Nederland te pakken. Jumbo werkt hard aan het uitbreiden van haar winkels. In steeds meer stadscentra zijn tegenwoordig ook Jumbo filialen aanwezig, iets dat eerder nog vooral was toebedeeld aan concurrent Albert Heijn. Ook is er op dit moment sprake van een samenwerking met bezorgdienst Gorillas. 

Plus/Coop

Eind vorig jaar kondigden Plus en Coop aan samen verder te gaan. Alle Coop filialen gaan verder onder de naam Plus. Hiermee werden ze ineens de derde grootste supermarktketen van Nederland met iets minder dan 600 winkels en een marktaandeel van ongeveer 10%. 

De naam Coop zie je voorlopig wel nog steeds op de supermarkt staan. Het gaat een tijdje duren voordat alle Coop filialen zijn veranderd in Plus, waarschijnlijk is pas in 2024 de laatste Coop winkel Plus geworden. Door deze samenwerking is het marktaandeel natuurlijk gestegen, maar voor alleen de Plus supermarkten was er sprake van een daling. 

Aldi

Hoewel Aldi eerder nog op de derde plek stond in de lijst, is dat sinds de samenwerking van Plus en Coop niet meer het geval. Ze staan nu op de vierde plek met een marktaandeel van iets meer dan 5 % met ongeveer 500 winkels. Dat betekent een daling in het marktaandeel voor deze supermarkt. Aldi is overigens van deze top vier de enige supermarkt die nog niet doet aan boodschappen thuisbezorgen.

Wie is de grootste supermarktketen van Nederland?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap