Home / Tandarts Blog / 5x mythes over het tandenpoetsen

5x mythes over het tandenpoetsen

5x mythes over het tandenpoetsen

Je doet het elke dag, zonder al te veel na te denken: je tanden poetsen. Wist je dat er veel mythes bestaan over het schoonmaken van je gebit? Wij zetten de 5 opmerkelijkste voor je op een rij.

1. Direct je tanden poetsen na het eten is niet schadelijk

Poets jij altijd vlak na het eten je tanden, omdat je denkt dat het toch geen kwaad kan? Dan maak je onbewust meer kapot dan je lief is. Als je iets hebt gegeten of gedronken wat zuur is en je direct je tanden poetst, beschadig je namelijk je tanden.

Hoe je het dan wel aan moet pakken? Wacht minstens een uur na het eten of drinken met tandenpoetsen. In dat uur is je tandweefsel nog zacht en kan het makkelijk worden weggepoetst. Inschatten welk eten of drinken zuur is, kan lastig zijn. Daarom geldt dit advies eigenlijk altijd.

2. De meeste mensen poetsen hun tanden 2 minuten lang

Dat is wel de bedoeling, maar helaas niet de realiteit. Veel mensen poetsen zo’n minuut of anderhalf en raken dan afgeleid. Snel de wasmachine aanzetten, kleding uit de droger halen, iets klaarleggen voor morgen... En dat terwijl die 2 minuten poetsen heel belangrijk zijn.

Bij de tandarts komen dagelijks mensen die niet lang genoeg poetsen. Tandartsen kunnen dan een poetsadvies geven; ze leggen dan uit hoe je precies goed poetst. Dus niet 2 tellen rechtsboven en vervolgens 40 seconden linksonder. Nee, elk deel van je gebit heeft evenveel tijd en aandacht nodig.

3. Je kunt niet vaak genoeg je tanden poetsen

Poets jij je tanden extra vaak, om ervoor te zorgen dat ze super schoon zijn? Kijk dan wel uit: het kan zomaar dat je je tanden te vaak poetst. En hierdoor kun je tandvlees en -glazuur wegpoetsen.

Door die slijtage kun je klachten krijgen bij warm en koud eten en drinken, vooral op die plaatsen waar het glazuur en tandvlees is weggepoetst. En dat is echt geen pretje. Als je twee keer per dag poetst, ben je goed bezig.

4. Met een harde tandenborstel poets je het best

Poets jij je tanden keurig twee keer per dag? Top! Maar hoe zit het eigenlijk met je borstel zelf? Die moet toch vooral zo stevig mogelijk zijn? Nee!

Harde exemplaren zijn misschien wel goedkoper, maar kunnen het tandvlees beschadigen en het tandvlees er zelfs af schuren. Klinkt best pijnlijk, hè? De perfecte tandenborstel is medium hard en heeft een kleine kop. Poets je al een tijdje met dezelfde borstel en is deze zacht geworden? Dan is ‘ie aan vervanging toe.

5. Poetsen met baking soda zorgt voor wittere tanden

Wil je wittere tanden? Dan poets je ze toch gewoon even met baking soda! Dit is een mythe die veel mensen geloven. Maar geloof ons; dit kun je beter niet doen. Het zuiveringszout tast de tanden namelijk juist aan. Wil je graag een witter gebit? Bij veel tandartsen kun je jouw tanden laten bleken. Veilig, gemakkelijk en snel!

Wil jij zeker weten dat je je tanden goed poetst? Ga dan elk halfjaar naar de tandarts voor een controle. Bijvoorbeeld bij Tandarts Jordaan, waar een persoonlijke sfeer heerst en gebruik wordt gemaakt van de nieuwste apparatuur. Je weet dus zeker dat je in goede handen bent!

5x mythes over het tandenpoetsen

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

15-03-2017 - Een nieuwe tand
Wanneer je een tand verliest om welke reden dan ook is dat nooit leuk. Natuurlijk wil je hier zo snel mogelijk weer een nieuwe voor in de plaats hebben die het gat kan opvullen. Dit gaat tegenwoordig
Lees meer

23-06-2016 - Een reparatie aan uw kunstgebit uitvoeren (kunstgebit repara
Een kapot kunstgebit is erg vervelend, zeker als u het kunstgebit niet meer goed kunt gebruiken. Met een kapot kunstgebit neemt uw kauwvermogen af, door een veranderde pasvorm van het kunstgebit. Het
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap