Home / Transport Blog / Waar moet ik op letten bij het kopen van een tweedehands vrachtwagen?

Waar moet ik op letten bij het kopen van een tweedehands vrachtwagen?

Waar moet ik op letten bij het kopen van een tweedehands vrachtwagen?

Bij het kopen van een tweedehands vrachtwagen zijn er altijd aandachtspunten. Hoe kies je bijvoorbeeld het juiste merk en model? En belangrijker nog: hoe weet je dat je geen miskoop begaat? In dit artikel leggen we uit waar je bij het kopen van een tweedehands vrachtwagen op moet letten.

Kies de juiste toepassing

Of je nu chauffeur, transporteur, ondernemer, fleetmanager of handelaar bent – het is belangrijk om te weten aan welke eisen je vrachtwagen moet voldoen. Bedenk daarom van te voren goed waar je de vrachtwagen voor in gaat zetten. Gaat het om langeafstandsvervoer, bouwtransport of binnenstaddistributie? Elke toepassing heeft zo zijn eigen kenmerken. 

Selecteer de juiste as configuratie

Een goed voorbeeld hierbij is de as configuratie. Bij zwaar werk, bouwwerkzaamheden en zwaar beladen trekkers kiest men vaak voor meer assen. Zoals een trekker met 6x4 of 8x4 as configuratie. Terwijl voor distributie vaak voor 4x2 gekozen wordt. 

De meest voorkomende as configuraties zijn: 4x2, 6x2, 4x2 Mega, 6x4, 4x4, 8x4 en 8x2. Hoe meer assen een vrachtwagen heeft, hoe beter het gewicht over de vrachtwagen verdeeld wordt. Een as configuratie van een vrachtwagen bepaalt hoeveel gewicht iemand achter de trekker kan én mag vervoeren. Denk dus goed na over het gewenste laadvermogen. 

Let op het bouwjaar

Er zijn in Europa steeds meer emissiezones. Dat betekent dat je met té oude vrachtwagens niet meer overal mag rijden. Controleer daarom altijd eerst wat het bouwjaar is en welke Euro norm de tweedehands vrachtwagen heeft. De Euro norm laat namelijk zien hoe schoon de motor is. Sinds 2014 is Euro 6 het schoonste label op de markt. In Europa mag je nieuwe voertuigen met Euro 5 of lager niet meer registeren. Oude voertuigen, die al geregistreerd zijn, mogen nog wel rondrijden door Europa. Het kan alleen zijn dat je in bepaalde emissiezones niet mag komen. Deze strenge Euro norm-richtlijnen zijn overigens specifiek in Europa van kracht. In andere continenten gelden andere regels. Zo mag je in Afrika bijvoorbeeld nog steeds een Euro 3-trekker maken en verkopen.

Zijn de onderdelen makkelijk aan te schaffen?

Vrachtwagens gaan lang mee en rijden over het algemeen veel kilometers. Dat betekent ook dat onderdelen op den duur aan vervanging toe zijn. Of dat er eens iets stuk gaat. Kies dus een merk waarvan je in jouw omgeving eenvoudig nieuwe onderdelen aan kunt komen. Zit er een lokale dealer in je buurt? Het is belangrijk om stilstand zo veel mogelijk te beperken. Het kost je namelijk meer geld hoe langer die truck stilstaat. Check daarom ook altijd goed wat de kilometerstand is van de gebruikte vrachtwagen.

Informeer naar de onderhoudsgeschiedenis

Een tweedehands trekker of vrachtwagen heeft vaak al flink wat kilometers op de teller staan. Dat maakt het prijstechnisch vaak interessant, maar brengt ook iets meer risico op onverwachte kosten met zich mee dan wanneer je een splinternieuwe truck koopt. Controleer dan ook altijd de geschiedenis van de gebruikte vrachtwagen. Zijn er veel terugkerende problemen geweest? Je kunt precies zien hoe de vrachtwagen door de jaren heen is onderhouden. Bij een vrachtwagen waar veel mee gereden wordt, is het belangrijk dat deze goed onderhouden is. Heeft de truck altijd op tijd zijn onderhoudsbeurten gehad? 

Wat is de staat van het voertuig?

Afhankelijk van het type transport waar je de vrachtwagen voor inzet, kies je een bijpassende cabine uit. Voor internationaal transport gaat men vaak voor een slaapcabine met hoog comfort. Daarnaast maakt men onderscheid tussen een torpedocabine (de cabine bevindt zich achter de motor – zodat de motor van buitenaf bereikbaar is) en een frontstuurcabine (de cabine is voor of boven de vooras geplaatst).

Neem daarnaast ook vooral de staat van het interieur onder de loep. En is de cabine voorzien van alle eisen die je in gedachten hebt? Vraag ook altijd na wat de status is van de banden. Hoeveel kilometer hebben deze afgelegd en hoe zit het slijtage?

Welke functies en accessoires zijn belangrijk?

Een vrachtwagen is vaak voorzien van verschillende functies en accessoires. Deze kunnen van pas komen voor hetgeen je jouw vrachtwagen wil inzetten. Denk bijvoorbeeld aan een PTO (Power Take-off), waarvan het vermogen gebruikt kan worden om een kipper te ondersteunen of luchtcompressor aan te zwengelen. Of aan retarders en intarders die het remsysteem ondersteunen. Voor welke transmissie kies je: automatisch, handmatig of halfautomatisch? Andere opties zijn: standairco, adaptive cruise control, dodehoekcamera, rijbaanassistentie of forward collission warnings. Vraag altijd na welke opties er op de tweedehands vrachtwagen zitten. De verkoper of dealer kan je hier altijd meer informatie over geven.

Wat is de herkomst van de vrachtwagen?

Het liefst wil je bij de aankoop van een tweedehands vrachtwagen weten of de vorige eigenaar betrouwbaar is en altijd zuinig is geweest. Staat de truck bij een dealer of handelaar? Probeer altijd in te schatten of de verkoper betrouwbaar is. Heeft de verkoper er zelf in gereden of heeft deze het voertuig gekocht? Het is aan te raden om te achterhalen of de vrachtwagen door de jaren heen schade- en ongevalvrij is gebleven. 

Hoe weet je dat de verkoper en tweedehands truck betrouwbaar zijn?

Vertrouwen, dat is een belangrijk uitgangspunt voor succesvol handelen. In de praktijk is het vaak lastig om in te schatten of een verkoper betrouwbaar is en dat je geen kat in de zak koopt. Bij BAS World zijn alle tweedehandse vrachtwagens uitgebreid geïnspecteerd, indien nodig opgeknapt en uitgebreid vastgelegd. Op basworld.com vind je namelijk bij elk voertuig 25 HD foto’s en video’s. En een zeer complete specificatielijst. Dat geeft een koper online al een uitstekend, eerlijk beeld. Op onze locatie in Veghel zijn de voertuigen ook met eigen ogen te bekijken. 

Met meer dan 60 jaar ervaring in de Automotive weet het team van BAS World alles over tweedehands vrachtwagens, trekkers en opleggers. Onze experts adviseren je natuurlijk uitgebreid over elke vrachtwagen in voorraad. Neem de tijd en maak geen overhaaste beslissingen. Weeg het gevoel dat je bij het voertuig hebt af tegen alle eisen en specificaties. En wie weet beschik jij binnenkort over een nieuwe of gebruikte vrachtwagen. Ga naar onze website en bekijk Europa’s grootste voorraad.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een tweedehands vrachtwagen?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

20-03-2024 - Het Belang van Intern Transport voor Efficiente Bedrijfsvoer
Intern transport is onmisbaar in de wereld van logistiek en productie. Het omvat alle middelen en methoden die worden gebruikt om materialen en goederen binnen een bedrijf te verplaatsen. Een eff
Lees meer

15-12-2023 - Carel Lurvink: Uw Partner in Producten voor een schone & vei
Al ruim 130 jaar staat Carel Lurvink synoniem voor hoogwaardige producten die bijdragen aan een schone en veilige werkomgeving. Als vertrouwde partner bieden wij niet alleen een eigen lijn hoogwaardig
Lees meer

07-11-2023 - 7 Interessante trends die momenteel in de transportbranche p
De transportsector is altijd in beweging en blijft zich ontwikkelen met nieuwe technologieën en trends. Dit jaar is daarop geen uitzondering en we zien een aantal interessante ontwikkelingen die
Lees meer

02-11-2023 - Duurzaamheid en circulaire economie in de logistieke sector
Ontdek hoe duurzaamheid en de circulaire economie de logistieke sector transformeren en waarom gebruikte trucks een cruciale rol spelen in deze evolutie. De logistieke sector ondergaat een opme
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap