Home / Ventilatie Blog / Geluiddempers voor ventilatiesystemen, dat werkt wel zo lekker

Geluiddempers voor ventilatiesystemen, dat werkt wel zo lekker

Geluiddempers voor ventilatiesystemen, dat werkt wel zo lekker

In moderne woningen en kantoorgebouwen zijn ventilatiesystemen onmisbaar. Een goed ventilatiesysteem zorgt namelijk voor de toevoer van frisse, verse lucht en het afvoeren van verontreinigde lucht. Dankzij ventilatiesystemen handhaaf je een gezond binnenklimaat en dat is heel belangrijk voor een gezonde werk- en woonomgeving. Helaas hebben ventilatiesystemen een onaangename bijwerking: ze maken geluid. Het ene systeem natuurlijk meer dan het andere en wanneer je met veel op kantoor zit, zal je het niet altijd direct horen, maar het is er wel. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen met handige geluiddempers.

Geluiddempers voor ventilatiesystemen, dat werkt wel zo lekker

Geluidsoverlast door ventilatiesystemen

Ventilatiesystemen kunnen verschillende geluiden produceren, variërend van het zoemen van de ventilator tot het ruisen van de luchtstromen door de kanalen. Hoewel dit geluid in sommige gevallen nauwelijks merkbaar is, kan het in stille ruimtes toch storend zijn. Je hoort het misschien niet bewust, maar je trommelvliezen registreren het wel. Het geluidsniveau van ventilatiesystemen wordt vaak gemeten in decibels (dB) en hoewel de meeste moderne systemen zijn ontworpen om stil te werken, kan het geluid soms oplopen tot 50 dB of meer. Ter vergelijking: een normaal gesprek vindt plaats op ongeveer 60 dB, dus ventilatiesystemen kunnen zeker merkbaar zijn, vooral in rustige omgevingen.

Het geluid dat door een ventilatiesysteem wordt geproduceerd, kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn de ventilator zelf, die lucht door het systeem blaast, en de lucht die door de ventilatiekanalen beweegt. Andere factoren, zoals trillingen van het systeem, slecht geïnstalleerde kanalen of verouderde apparatuur kunnen ook bijdragen aan een hoger geluidsniveau.

Gezondheidsproblemen door geluidsoverlast

Het is goed om iets aan dit geluidsoverlast te doen, want men kan er verschillende vage klachten van krijgen. Vooral wanneer je al gevoeliger bent voor trillingen, wat geluid natuurlijk is. Klachten die kunnen voorkomen zijn hoofdpijn, een duf of vermoeid gevoel en stress. Dit zijn klachten die de productiviteit van je werknemers verminderen. Geluidsoverlast van ventilatiesystemen thuis kan ook leiden tot stress, verstoorde slaap en hoofdpijn.

Oplossing: geluiddempers

Geluiddempers zijn speciaal ontworpen om de geluidsproductie van ventilatiesystemen te verminderen. De dempers worden meestal geïnstalleerd in de ventilatiekanalen zelf, waar dus de trillingen en het geluid vandaan komt. Vervolgens absorberen ze het geluid en verspreiden de trillingen, zodat deze niet in de woon- of werkruimte terechtkomen. Dit zorgt voor een stillere omgeving, wat bijdraagt aan het comfort en welzijn van bewoners of werknemers. En een betere concentratie, minder stress en betere slaap.

Geluiddempers zijn daarom belangrijk voor het handhaven van een prettige akoestiek, vooral in ruimtes waar stilte en concentratie belangrijk zijn. Maar ook om het algehele woon- of werkcomfort te verbeteren. Ze verminderen niet alleen het geluidsniveau, maar verbeteren ook de algehele kwaliteit van de ventilatie, omdat ze helpen bij het voorkomen van geluidsoverlast zonder de prestaties van het ventilatiesysteem te belemmeren. Hierbij profiteer je dus van betere lucht binnen en geen geluidsoverlast.

Absorberende materialen

Zoals gezegd absorberen geluiddempers de geluidsoverlast wat de ventilatiesystemen produceren. Dat komt doordat ze gemaakt zijn van speciale materialen die het geluid dus dempen. Er zijn verschillende soorten geluidsabsorberende stoffen die in de dempers verwerkt kunnen worden. Denk hierbij aan akoestische schuimen of minerale wol. Wanneer de geluidsgolven door de demper gaan, worden ze door deze materialen geabsorbeerd. Hierdoor kan de trilling niet verder door het ventilatiekanaal en wordt het geluidsniveau aanmerkelijk lager.

De effectiviteit van een geluidsdemper hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de demper, de dikte en het type van het dempingsmateriaal, maar ook de plaatsing van de demper in het ventilatiesysteem. In sommige gevallen kan het nodig zijn om meerdere dempers te installeren om het geluid tot een acceptabel niveau te reduceren.

Wel of niet zelf installeren

Het installeren van geluiddempers kan een relatief eenvoudig proces zijn, afhankelijk van de toegankelijkheid van het ventilatiesysteem en de specifieke configuratie van de ventilatiekanalen. Voor degenen met enige technische kennis en handigheid kan het mogelijk zijn om de dempers zelf te installeren. Dit kan kostenbesparend zijn en geeft je de mogelijkheid om de dempers precies op de gewenste plaatsen te monteren.

Echter, als je geen ervaring hebt met ventilatiesystemen of als het systeem ingewikkeld of moeilijk toegankelijk is, kan het verstandig zijn om een professional in te schakelen. Voor een bedrijfspand is het overigens sowieso aan te raden om een vakman in te schakelen. Een vakman zal de dempers correct installeren, wat essentieel is voor een optimale werking. Bovendien kan een expert de juiste type en grootte dempers aanbevelen, aangepast aan de specifieke eisen van je ventilatiesysteem.

Het laten installeren door een professional kan overigens net zo voordelig zijn in het geval van grotere of commerciële systemen, waar de installatie complexer kan zijn en foutloze plaatsing gewenst is om de geluidsvermindering te maximaliseren.

Comfortabel wonen en werken

Geluiddempers zijn een waardevolle toevoeging aan ventilatiesystemen, zowel in huizen als in kantoorgebouwen, omdat ze een effectieve manier vormen om geluidsoverlast te verminderen. Zo woon en werk je in een rustigere en comfortabelere omgeving. Bovendien vang je twee vliegen in een klap: de dempers verminderen het geluid en bevorderen een goed binnenklimaat, omdat de dempers ervoor zorgen dat je ventilatiesysteem optimaal functioneert.





Geluiddempers voor ventilatiesystemen, dat werkt wel zo lekker

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

04-09-2023 - Een adembenemende werkplek: de impact van kantoorfilters op
Denk je aan het inrichten van een nieuwe werkplek? Dan denk je al snel aan het uitzoeken van het juiste meubilair, gezellige accessoires en productieve werkplekken. Maar eigenlijk begint het allemaal
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap