Home / Verzekeringen Blog / Ongeval op het werk: welke schade wordt vergoed door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Ongeval op het werk: welke schade wordt vergoed door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Ongeval op het werk: welke schade wordt vergoed door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Elk jaar raken er meer dan 200.000 werknemers gewond bij een bedrijfsongeval. Een deel van hen komt er gelukkig met de schrik of zeer lichte verwondingen vanaf. Bij de helft van alle ongevallen op het werk is er echter sprake van meer letsel en moet het slachtoffer naar het ziekenhuis. Een zeer vervelende situatie, want naast het persoonlijke leed kan een bedrijfsongeval ook veel kosten met zich meebrengen. 

Ongeval op het werk: welke schade wordt vergoed door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Gelukkig zijn veel werkgevers in Nederland verzekerd door middel van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Een werknemer kan de schade dan ook met de verzekeraar afhandelen, indien de werkgever ook aansprakelijk is. In vrijwel alle ongevallen op het werk is dit echter het geval, aangezien een werkgever in Nederland veel plichten heeft. Als werknemer heb je dan ook snel recht op een schadevergoeding voor de opgelopen letselschade.

Soorten bedrijfsongevallen

Sommige beroepen brengen een groter risico op een bedrijfsongeval met zich mee. Beroepen waarbij er wordt gewerkt met zwaar materiaal zijn hier een voorbeeld van. Zo zijn er elk jaar ongevallen waarbij een hand tussen de machine komt. Maar ook ongevallen met hoogwerkers komen voor en kunnen zorgen voor ernstige letselschade bij het slachtoffer.

Naast dergelijke ongevallen valt een aanrijding onder werktijd vaak ook onder de aansprakelijkheid van de werkgever. Enkel als de werkgevers kan aantonen dat de werknemer bewust roekeloos is geweest of de aanrijding heeft veroorzaakt vervalt de werkgeversaansprakelijkheid. Ook bij een bedrijfsuitje kan een werkgever aansprakelijk worden gesteld bij een ongeval. Hierin is de schuldvraag wel complexer omdat een externe organiserende partij ook (deels) aansprakelijk kan worden gesteld. Het is ook in dit soort situaties daarom een goed idee om experts van een juristenkantoor in te schakelen.

Werkgeversaansprakelijkheid

Zoals eerder vermeld is een werkgever al snel aansprakelijk voor een ongeval op het werk. Een werkgever heeft volgens de Nederlandse wet namelijk een zorgplicht voor de werknemer. Dit betekent dat een werkgever veilige werkomstandigheden moet bieden door:

  • Het zorgvuldig inrichten van de werkplek
  • Het voorzien in goede beschermingsmiddelen zoals beschermende kleding of oorbeschermers
  • Het geven van duidelijk instructies voor het gebruik van machines of zwaar gereedschap
  • Het voldoen aan veiligheidsinstructies op het werk

In de praktijk wordt een werkgever vaak als verantwoordelijk gezien voor de letselschade en zal hij/zij de letselschade moeten vergoeden.

Wanneer een zzp’er een ongeval heeft bij de opdrachtgever kan hij of zij ook de opdrachtgever aansprakelijk stellen. Hiervoor moeten de werkzaamheden die de zzp’er uitvoert echter wel gelijk kunnen worden gesteld aan de gebruikelijke werkzaamheden in het bedrijf en moeten andere werknemers de werkzaamheden ook uitvoeren.

Schadevergoeding eisen

Wanneer je slachtoffer bent van een bedrijfsongeval is het belangrijk snel over te gaan tot actie. De eerste stap is het aansprakelijk stellen van de werkgever. Dit kan soms voor een aarzeling zorgen bij een slachtoffer. Bespreek dit met een specialist! Hij of zij kan prima inschatten wat in jouw situatie verstandig is. Vervolgens kan met de verzekering worden gesproken over een schadevergoeding. Deze bestaat uit een vergoeding voor materiële en immateriële schade. 

Materiële schade is alle schade die in geld is uit te drukken, zoals kosten voor medische hulp of hulp in huis. Immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd en is een vergoeding voor pijn, verdriet of verminderde levensvreugde. Hoewel dit moeilijker kwantificeerbaar is, wordt ook hiervoor aan de hand van verschillende ranges en eerdere letselschadezaken een vergoeding berekend. Een letselschadejurist kan in dit soort gevallen helpen bij het proces. Zij hebben ervaring met eerdere zaken, weten waar een slachtoffer recht op heeft en hun hulp is bij de aansprakelijkheid van de werkgever gratis.

Ongeval op het werk: welke schade wordt vergoed door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

11-03-2023 - 4 tips voor het afsluiten van een autoverzekering
Het afsluiten van de juiste autoverzekering is belangrijk. Of je dit nu voor je privéauto of voor een groot wagenpark van je bedrijf doet, je wilt niet te veel premie betalen. En wat je ook zek
Lees meer

20-01-2023 - Welke zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen zijn er?
Veroorzaak je schade wanneer je aan het werk bent bij één van je klanten? Of ontstaat er schade door een product dat je maakt of levert? Dan word je hier waarschijnlijk aansprakelijk voo
Lees meer

18-11-2022 - 3 voordelen van een AOV als zzp'er
Wanneer je als zelfstandig ondernemer werkt, is het belangrijk om jezelf goed te verzekeren. Omdat veel zakelijke verzekeringen niet verplicht zijn en veel geld kosten, besluiten sommige zzp’ers
Lees meer

11-11-2022 - Gemakkelijk zorgverzekeringen vergelijken
Je bent als volwassene in Nederland verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Op die manier kunnen de zorgkosten namelijk gedekt worden. Je kunt wel zelf kiezen bij welke maatschappij je een ver
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap