Home / Verzekeringen Blog / Hoe werkt een ziekteverzuimverzekering en wat is de dekking?

Hoe werkt een ziekteverzuimverzekering en wat is de dekking?

Hoe werkt een ziekteverzuimverzekering en wat is de dekking?

Ben jij je aan het verdiepen in verzekeringen die je voor je bedrijf af kunt sluiten? Dan kom je vast en zeker ook een ziekteverzuimverzekering tegen. Ondanks dat je niet verplicht bent om deze verzekering af te sluiten, is het verstandig om hier eens naar te kijken. Je verzekert je immers tegen de (financiële) risico’s die verbonden zijn aan langdurige ziekte van een werknemer. Voordat je deze verzekering afsluit, wil je ongetwijfeld weten hoe hij werkt en wat de dekking is. Daarom vertellen wij je in deze tekst alles wat je moet weten over een ziekteverzuimverzekering.

Loondoorbetaling is verzekerd

Omdat het afsluiten van een ziekteverzuimverzekering geld kost, twijfel je misschien of je deze verzekering echt nodig hebt. Voordat je de knoop doorhakt, wil je waarschijnlijk eerst antwoord op de vraag ‘wat is een verzuimverzekering?’.  In principe verzeker jij je hiermee voor de wettelijke loondoorbetalingsverplichting die je als werkgever tegenover je werknemers hebt. In de Nederlandse wet is namelijk geregeld dat je het loon van (langdurig) ziek personeel twee jaar door moet betalen. Deze verplichting vervalt niet als je geen verzuimverzekering hebt. In dat geval worden de kosten voor het doorbetalen van het loon niet vergoed door een verzekeraar, maar moet je dit zelf betalen.

Ziekteverzuimverzekering uitbreiden

Wanneer je een ziekteverzuimverzekering afsluit, ben je in ieder geval verzekerd voor de kosten die loonbetaling met zich meebrengt. Bij de meeste verzekeraars kun je deze verzekering overigens nog uitbreiden met een module voor verzuimmanagement. Wanneer je deze module afsluit in aanvulling op een ziekteverzuimverzekering, ben je bovendien verzekerd voor deskundige hulp en begeleiding voor optimaal herstel van een zieke werknemer. Op deze manier voldoe je volledig aan de Wet verbetering poortwachter, de wet die de strijd met langdurig verzuim door ziekte aangaat.

Naast de module voor verzuimmanagement zijn er verzekeraars die nog een stapje verder gaan. Zo kun jij je naast loondoorbetaling en verzuimmanagement soms ook verzekeren voor begeleiding van zieke medewerkers. De verzekeraar onderhoudt dan contact met de medewerker. Doordat jij je hier niet mee bezig hoeft te houden, kun jij je volledig focussen op je bedrijf.

Personeel ziek en beter melden

Als één van jouw medewerkers ziek is en je een ziekteverzuimverzekering hebt, moet je ze ziek melden bij je verzekeraar. Tegenwoordig kan dit vaak via een online portaal of een app. Hierdoor kun je een medewerker binnen een paar tellen ziek melden. Zolang de medewerker ziek is, hoef je niets meer door te geven via het online portaal of de app. Jouw verzekeraar gaat er dan namelijk vanuit dat de persoon in kwestie nog steeds ziek is. Is de medewerker weer beter? Vergeet dit dan niet door te geven.

Hoeveel premie betaal je?

Nu je weet wat een ziekteverzuimverzekering is en hoe hij werkt, is er waarschijnlijk nog één vraag waar je antwoord op wilt: ‘wat kost een verzuimverzekering?’. Omdat de kosten voor ieder bedrijf anders zijn, kunnen we hier geen exacte uitspraken over doen. De premie hangt onder meer af van de branche waarin je actief bent, het aantal medewerkers dat je in dienst hebt en het loon dat zij op jaarbasis bruto verdienen. Via de site van de meeste verzekeraars kun je berekenen wat de verzuimkosten zijn. Hierdoor krijg je een beeld van de premie die je voor een verzuimverzekering betaalt.





Hoe werkt een ziekteverzuimverzekering en wat is de dekking?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

06-03-2024 - Een uitvaartverzekering afsluiten? Let op deze zaken
Het afsluiten van een uitvaartverzekering is een belangrijke stap voor iedereen die zijn nabije toekomst plant en zijn dierbaren wil beschermen tegen onverwachte kosten. Bij het afsluiten van deze ver
Lees meer

19-12-2023 - Wat moet je weten over de basis reisverzekering?
Wil je de juiste reisverzekering afsluiten en twijfel je of een basisverzekering wel voldoende is? Iedere verzekering begint in feite bij de basis en kan van hieruit steeds verder uitgebreid
Lees meer

13-10-2023 - Het belang van de juiste verzekeringen als ondernemer
Als ondernemer bent u er wellicht niet zo mee bezig, verzekeren. Het is druk en u besteed uw tijd liever aan het runnen van uw onderneming. Maar of u nu zelfstandige zonder personeel bent of directeur
Lees meer

24-08-2023 - Alles over het verzekeren van een bedrijfsauto
Veel bedrijven in ons land moeten voor het leveren van goederen of diensten beschikken over een bedrijfsauto. Omdat ze producten moeten afleveren bij klanten, omdat ze gereedschap of materialen mee mo
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap