Home / Verzekeringen Blog / Alles over het verzekeren van een bedrijfsauto

Alles over het verzekeren van een bedrijfsauto

Alles over het verzekeren van een bedrijfsauto

Veel bedrijven in ons land moeten voor het leveren van goederen of diensten beschikken over een bedrijfsauto. Omdat ze producten moeten afleveren bij klanten, omdat ze gereedschap of materialen mee moeten nemen, om een professionele indruk te maken bij klanten en natuurlijk als rijdend reclamebord. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telde ons land begin 2023 bijna een miljoen bedrijfsauto’s. Meer dan de helft daarvan wordt gebruikt in de bouw- en nijverheidsbranche en handel. Hoe zit het eigenlijk met het verzekeren van een bedrijfsauto? 

De basisverzekeringen voor een bedrijfsauto 

Allereerst: een bedrijfsauto verzekeren is wettelijk verplicht. Net zoals dat geldt voor personenauto’s, dienen eigenaren (in dit geval het bedrijf) minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering ervoor te hebben afgesloten. Deze WA-verzekering dekt materiële of letselschade bij anderen als gevolg van een ongeval. Je kunt ook kiezen voor een uitgebreidere dekking van schade of letsel. Bij een WA + beperkt casco is bijvoorbeeld ook schade gedekt die buiten de eigen schuld om is ontstaat. Bijvoorbeeld door inbraak, brand of storm. Het meest uitgebreide verzekeringspakket voor een bedrijfsauto is tot slot WA + volledig casco. Deze allriskverzekering dekt ook schade die je per ongeluk zelf hebt veroorzaakt aan de bedrijfsauto.

Praktische aanvullende verzekeringen voor een bedrijfsauto

In de laadruimte van een bedrijfsauto bevinden zich vaak kostbare goederen zoals gereedschap. Diefstal of beschadiging van gereedschappen of andere bezittingen in de bedrijfsauto vallen binnen geen enkele basisverzekering. Wil je schade of diefstal ervan wel graag verzekeren? Dat is mogelijk met een ladingverzekering. De verzekeraar stelt hierbij overigens wel vaak een alarminstallatie verplicht als voorwaarde. Bedrijfswagens zijn hier echter ook steeds vaker standaard al van voorzien.

Rijden er daarnaast ook vaak medewerkers met je mee? Of rijden meerdere medewerkers van het bedrijf vaak samen naar klanten bijvoorbeeld? Dan is een inzittendenverzekering een aanrader. Tot slot kun je ook de verzekering uitbreiden met een aanvullende dekking zoals pechhulp. 

De premie van een bedrijfsautoverzekering

De premie van het verzekeren van een bedrijfsauto ligt over het algemeen hoger dan bij een autoverzekering van een particulier voertuig. Zeker als je geen zzp’er met een bedrijfsauto bent, maar het voertuig door meerdere medewerkers van het bedrijf gebruikt worden. Gemiddeld gaan medewerkers iets minder zorgvuldig om met een bedrijfsauto. Dit vergroot de kans op een schadeclaim.

De premie van de bedrijfsautoverzekering hangt dus onder meer af van de gewenste basisverzekering, eventuele aanvullende verzekeringen, de branche waarin jou of je onderneming actief zijn, de mogelijkheid dat er ook anderen gebruikmaken van de bedrijfsauto en uiteraard de nieuwwaarde en leeftijd van het voertuig.

Schade buiten werktijd

De verzekering van een bedrijfsauto dekt ook schade die is ontstaan buiten werktijd. Een verzekeraar maakt bij de afhandeling van een ontstane schade geen onderscheid naar het tijdstip waarop de schade ontstaan is. Daarbij maakt het ook niet uit wie verantwoordelijk was: jijzelf, of een medewerker van het bedrijf. Er is echter wel sprake van een uitzondering. Heeft een medewerker de bedrijfsauto gestolen? Dan kan de verzekeraar de schade wel verhalen op de medewerker persoonlijk.

Andere zinvolle verzekeringen voor ondernemers / ondernemingen

Als ondernemer loop je allerlei risico’s. Het kan verstandig zijn je tegen bepaalde risico’s in te dekken. Denk aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jezelf of een ziekteverzuimverzekering voor medewerkers, en een bedrijfs- of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Alles over het verzekeren van een bedrijfsauto

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

06-03-2024 - Een uitvaartverzekering afsluiten? Let op deze zaken
Het afsluiten van een uitvaartverzekering is een belangrijke stap voor iedereen die zijn nabije toekomst plant en zijn dierbaren wil beschermen tegen onverwachte kosten. Bij het afsluiten van deze ver
Lees meer

19-12-2023 - Wat moet je weten over de basis reisverzekering?
Wil je de juiste reisverzekering afsluiten en twijfel je of een basisverzekering wel voldoende is? Iedere verzekering begint in feite bij de basis en kan van hieruit steeds verder uitgebreid
Lees meer

13-10-2023 - Het belang van de juiste verzekeringen als ondernemer
Als ondernemer bent u er wellicht niet zo mee bezig, verzekeren. Het is druk en u besteed uw tijd liever aan het runnen van uw onderneming. Maar of u nu zelfstandige zonder personeel bent of directeur
Lees meer

01-07-2023 - Waar ga jij je verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering
Als zelfstandig ondernemer, ook wel zzp'er genoemd, loop je bepaalde risico's die invloed kunnen hebben op je inkomen en financiële stabiliteit. Een van deze risico's is het wegvallen
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap