Home / Verzekeringen Blog / Het belang van de juiste verzekeringen als ondernemer

Het belang van de juiste verzekeringen als ondernemer

Het belang van de juiste verzekeringen als ondernemer

Als ondernemer bent u er wellicht niet zo mee bezig, verzekeren. Het is druk en u besteed uw tijd liever aan het runnen van uw onderneming. Maar of u nu zelfstandige zonder personeel bent of directeur bent van een B.V. met 50 man personeel, de juiste verzekeringen hebben is noodzakelijk. Want niet verzekerd zijn kan u veel geld kosten en zelfs de bestaanszekerheid van uw ondernemer in gevaar brengen.

Aansprakelijkheid jegens uw personeel

Als ondernemer met personeel heeft u een zorgplicht. Deze is opgenomen in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Maar ook in andere wetten en vanuit de jurisprudentie worden er op uw als onderneming allerlei plichten opgelegd. Voldoet u hier niet aan, dan kan er sprake zijn van aansprakelijkheid jegens uw medewerker.

De zorgplicht van uw als ondernemer

In artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek staat beschreven wat de zorgplicht van de werkgever jegens zijn medewerkers inhoudt. Ten eerste betekent de zorgplicht dat u ervoor moet zorgen dat alle bedrijfsmiddelen in orde zijn. Dit houdt onder andere in dat machines en gereedschappen goed onderhouden moeten zijn. Periodiek onderhoud is dus belangrijk. Maar ook het verzorgen van beschermende kleding en schoenen valt onder deze zorgplicht.

In de wet staat verder dat u voldoende toezicht op het werk moet houden en dat de instructies die belangrijk zijn voor het uitvoeren van het werk duidelijk zijn bij uw medewerkers. Dit betekent dat u ze schriftelijk moet vastleggen en overhandigen aan de medewerker en ook in diens eigen taal.

Overkomt uw medewerker een ongeval op het werk en blijkt dat u niet aan uw zorgplicht als werkgever voldaan heeft, dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid. De kans is dan groot dat u een aansprakelijkstelling ontvangt van een letselschade advocaat.

Fout van een medewerker en verkeersongeval onder werktijd

Er is niet alleen sprake van werkgeversaansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval als hierboven beschreven. Soms kunt u nog aan uw zorgplicht als werkgever voldoen, maar bent u toch aansprakelijk voor de schade die uw medewerker lijdt. Dit is het geval bij een schade veroorzaakt door een andere medewerker en bij letselschade als gevolg van een verkeersongeval onder werktijd.

Stel een van uw medewerkers rijdt per ongeluk een andere medewerker aan die hierdoor letselschade oploopt. Op grond van artikel 6:170 van het Burgerlijk Wetboek bent u voor de hierdoor ontstane schade aansprakelijk.

Niet alleen op grond van wet, ook op grond van de jurisprudentie kunt u aansprakelijk zijn. De Hoge Raad heeft namelijk uitgemaakt dat u medewerkers die voor de onderneming moeten reizen, deugdelijk moet verzekeren. Dit heeft een WEGAM of WEGAS verzekering. Heeft u deze niet, dan bent u aansprakelijk voor de schade van uw medewerker. Deze kan bij letselschade flink oplopen.

Zorg er dus als ondernemer voor dat u een goede aansprakelijkheidsverzekering heeft en een WEGAS of WEGAM verzekering. Laat u hierover goed adviseren door een expert.

Ziekte van uw medewerker

Stel uw medewerker is buiten werktijd slachtoffer van een verkeersongeval of hem of haar is een hondenbeet overkomen. Als werkgever dient u uw medewerker dan 2 jaar door te betalen volgens de wet. Het eerste jaar 100% en het tweede jaar 70%. Dit kan u veel geld kosten. 

Een goede verzuimverzekering kan u veel geld schelen. Maar er zijn nog veel meer belangrijke verzekeringen. Wellicht heeft u er niet de tijd voor, maar zorg er dus voor dat u als ondernemer goed verzekerd ben en laat u adviseren.

Het belang van de juiste verzekeringen als ondernemer

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

06-03-2024 - Een uitvaartverzekering afsluiten? Let op deze zaken
Het afsluiten van een uitvaartverzekering is een belangrijke stap voor iedereen die zijn nabije toekomst plant en zijn dierbaren wil beschermen tegen onverwachte kosten. Bij het afsluiten van deze ver
Lees meer

19-12-2023 - Wat moet je weten over de basis reisverzekering?
Wil je de juiste reisverzekering afsluiten en twijfel je of een basisverzekering wel voldoende is? Iedere verzekering begint in feite bij de basis en kan van hieruit steeds verder uitgebreid
Lees meer

24-08-2023 - Alles over het verzekeren van een bedrijfsauto
Veel bedrijven in ons land moeten voor het leveren van goederen of diensten beschikken over een bedrijfsauto. Omdat ze producten moeten afleveren bij klanten, omdat ze gereedschap of materialen mee mo
Lees meer

01-07-2023 - Waar ga jij je verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering
Als zelfstandig ondernemer, ook wel zzp'er genoemd, loop je bepaalde risico's die invloed kunnen hebben op je inkomen en financiële stabiliteit. Een van deze risico's is het wegvallen
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap