Home / Verzekeringen Blog / 6x belangrijke verzekeringen voor ondernemers

6x belangrijke verzekeringen voor ondernemers

6x belangrijke verzekeringen voor ondernemers

Wil jij gaan starten met ondernemen? Dan komt er veel op je af. Zo moet je onder andere een aantal verzekeringen afsluiten, maar er zijn zó veel verzekeringen dat je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Dit kan stressvol zijn, omdat je al aan zo veel dingen moet denken. Gelukkig kunnen wij jou een handje helpen. Wij zetten hieronder een aantal verzekeringen op een rij die zeker het overwegen waard zijn om af te sluiten als ondernemer.

1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

We kennen de particuliere aansprakelijkheidsverzekering wel: de schade die jij veroorzaakt bij anderen of andermans spullen. Deze verzekering bestaat ook in het werkveld, namelijk de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Deze zal schade dekken als jij bijvoorbeeld schade in andermans kantoor aanricht, of als een van jouw werknemers schade bij iemand anders veroorzaakt. Veel ondernemers kiezen ervoor om een AVB af te sluiten. Dat scheelt je namelijk een hoop kosten.

2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Fouten maken is menselijk, maar financiële fouten die jij maakt in het werkveld kunnen in de kosten best hoog oplopen. Zo kun je een fout maken in de belastingaangifte als financieel adviseur zijnde. Maar je kunt je voor dit soort fouten gelukkig wel verzekeren, namelijk door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) af te sluiten. Hoeveel je voor zo'n verzekering moet betalen in de maand hangt af van een aantal factoren. Zo wordt de dekking bepaald aan de hand van jouw beroep, jouw jaaromzet en het aantal medewerkers die bij jou in dienst zijn. 

Let op: een BAV wordt vaak door elkaar gehaald met de bovengenoemde AVB. De BAV is bedoeld voor mensen die in de adviserende sector werken zoals advocaten, accountants, notarissen en architecten. Bij deze beroepen bestaat het risico dat er verkeerd advies wordt gegeven aan de klant met alle financiële gevolgen van dien. Het is daarom belangrijk om een BAV af te sluiten als jij in een sector werkt waarbij je veel advies geeft aan de klant. Wel is het aan te raden om verschillende verzekeraars te vergelijken, om te besparen op de kosten. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken kan gelukkig al binnen een paar stappen, zodat jij met een gerust hart kan beginnen met ondernemen.

3. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Zoals de naam al doet vermoeden, verzekert een arbeidsongeschiktheidsverzekering je als je arbeidsongeschikt raakt. Misschien geen onderwerp waar je over na wil denken, maar het is wel aan te raden om dit te doen. Je bent als ondernemer zijnde namelijk zelf verantwoordelijk voor het inkomen dat je binnenharkt, en als je arbeidsongeschikt raakt verlies je misschien wel een groot deel van je inkomen, of je volledige inkomen. Gelukkig kan een AOV jou deze angstige gedachte wegnemen, want dankzij een AOV blijf je een deel van jouw inkomen behouden wanneer je door ziekte of invaliditeit niet meer kunt werken. 

4. Rechtsbijstandsverzekering

Een conflict met een klant of een bedrijf kan zo uit de hand lopen, dat er misschien wel juridische stappen worden ondernomen. Juridische hulp kan namelijk erg veel kosten en als startende ondernemer heb je meestal wel zaken waar jij jouw geld beter in kunt investeren. Geen verkeerd idee dus om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Jij krijgt de hulp die je nodig hebt en de verzekeraar probeert het probleem op te lossen tussen beide partijen. Zo'n verzekering is niet verplicht, maar misschien wel handig. Je wil natuurlijk dat de klant ook daadwerkelijk jouw klant blijft. 

5. Inventarisverzekering en voorraadverzekering

Het is een prettig idee om te weten dat jouw spullen op de werkplaats zijn verzekerd tegen bijvoorbeeld brand, waterschade of diefstal. Hiervoor sluit je een inventarisverzekering af. Maar werk je vanuit huis? Dan is een inventarisverzekering misschien niet nodig om te hebben. Check wel even of jouw inboedelverzekering ook jouw zakelijke spullen verzekert wanneer deze in aanmerking komen met schade. 

Naast de inventarisverzekering kun je als ondernemer zijnde ook een voorraadverzekering afsluiten. Waar de inventarisverzekering schade dekt aan bijvoorbeeld jouw computer, geld en inrichting, zal de voorraadverzekering schade dekken aan onder andere jouw voorraad en emballage.

6. Zakelijke autoverzekering

Als ondernemer zijnde ben je waarschijnlijk vaak op pad, onderweg naar klanten en bedrijven. En je wil op dat moment natuurlijk verschijnen in een representatieve auto, want dit is jouw visitekaartje. Maar als jij rondrijdt in een auto op naam van de zaak is het wel verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. De auto moet minimaal WA-verzekerd zijn. Je kunt er ook voor kiezen om een auto aan te schaffen op jouw eigen naam. Deze mag je dan ook particulier verzekeren. Maar, hier zit wel een addertje onder het gras.

Je mag bij de meeste verzekeraars maar een aantal zakelijke kilometers rijden in jouw privéauto. Deze grens ligt meestal op de 25 duizend kilometers in het jaar, maar check voor de zekerheid altijd even deze grens voordat je een autoverzekering gaat afsluiten. Als je meer kilometers maakt dan de grens, ben je alsnog verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. 

6x belangrijke verzekeringen voor ondernemers

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

01-06-2022 - Drie alternatieven voor een arbeidsongeschiktheidsverzekerin
Bepaalde kosten en verzekeringen heb je als kleine ondernemer en ZZP’er gewoon echt nodig. Andere daarentegen zijn discutabel, zeker gezien de kosten die het met zich meebrengt en de risico&rsqu
Lees meer

31-03-2022 - Wanneer heeft u recht op schadevergoeding na een verkeersong
U bent gewond geraakt in het verkeer. Daardoor heeft u naast lichamelijke klachten, ook onverwachte kosten en verdriet te verwerken. Wanneer heeft u precies recht op schadevergoeding voor al uw leed?
Lees meer

28-01-2022 - Leveringsvoorwaarden om risico's te beperken: zo stel je die
Leveringsvoorwaarden maken deel uit van de algemene voorwaarden en zijn gericht op de verkoop en levering van producten. Het is belangrijk om algemene voorwaarden op te stellen omdat daarmee voor klan
Lees meer

03-12-2021 - Wat is een kredietverzekering?
Als u een ondernemer bent heeft u er vast wel eens van gehoord, een kredietverzekering (ofwel debiteurverzekering). Het internet staat vol met allerlei aanbieders als Coface, die u graag willen helpen
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap