Home / Vuurwerk Blog / Kinderen en vuurwerk: Is dat wel veilig?

Kinderen en vuurwerk: Is dat wel veilig?

Kinderen en vuurwerk: Is dat wel veilig?

Vuurwerk afsteken, officieel mag het pas vanaf 18:00 op oudejaarsavond. Echter is de realiteit dat veel mensen zich hier niet aan houden. Dagen en soms zelfs weken voor oudejaarsdag lopen mensen al rond om vuurwerk afsteken. Het is een vast onderdeel bij het vieren van oud en nieuw. Maar hoewel vuurwerk prachtig en leuk is, breng het ook risico’s met zich mee. Vooral voor kinderen die het gevaar niet goed kunnen inschatten is het van belang ze verantwoord leren omgaan met het afsteken van vuurwerk. In dit artikel verkrijgt u alle informatie die u nodig heeft om te zorgen dat uw kinderen ook van het feest kunnen genieten en het vuurwerk veilig kunnen gebruiken.

Tips en richtlijnen

Om te zorgen dat ook kinderen oudejaarsavond goed doorkomen zijn hier een paar tips en richtlijnen die je kunt volgen:

  • Houdt te allen tijde toezicht op het moment dat kinderen vuurwerk afsteken.
  • Zorg ervoor dat iedereen, ook omstanders een veiligheidsbril op hebben en op gepaste afstand staan.
  • Steek weigeraars nooit opnieuw aan. Mocht het aangestoken vuurwerk niet afgaan, probeer het dan nooit opnieuw aan te steken, omdat het plotseling alsnog kan ontploffen.
  • Weet wat je af gaat steken. Verdiep je van tevoren in het vuurwerk dat je je kinderen laat afsteken, zodat je weet wat er dient te gebeuren en zo kun je sneller anticiperen op onverwachte gebeurtenissen.

De belangrijkste tip is het gebruik van kindervuurwerk. Kindervuurwerk is een goed alternatief om af te steken voor kinderen. Vuurwerk is verdeeld in categorieën. Producten worden gelabeld aan een categorie naar mate van gevaarlijkheid. Kindervuurwerk valt in de categorie F1, de laagste categorie. Deze categorie bevat vuurwerk met zeer weinig gevaar en mag zelfs binnenhuis gebruikt worden (fop- en schertsvuurwerk). Hiermee is kindervuurwerk ideaal te gebruiken om de veiligheid te garanderen. 

Wat is kindervuurwerk?

Zoals hierboven vermeld is kindervuurwerk het lichtste soort vuurwerk dat er is. Het vuurwerk is speciaal ontworpen voor jongere gebruikers vanaf 12 jaar oud. Onder kindervuurwerk verstaan we sterretjes, knalerwten, knetterballen, fakkeltjes en grondtollen. Ze zijn het hele jaar door te koop en mogen ook het hele jaar door gebruikt worden. Kinderen mogen ze ook zelf kopen als ze 12 jaar of ouder zijn. 

De term ‘kindervuurwerk’ kan enigszins misleidend zijn, omdat elk vuurwerk potentiële gevaren met zich meebrengt en er bij kindervuurwerk wel toezicht van een volwassene vereist is. Kindervuurwerk wordt gekenmerkt door:

  • Laag risico: Het vuurwerk levert minimaal gevaar, waardoor de kans op ongelukken erg klein is.
  • Geluidsniveau: Kindervuurwerk maakt geen hard geluid, waardoor de buurt er geen last van heeft en de kinderen er geen gehoorschade van kunnen oplopen.
  • Eenvoudig in gebruik: Kindervuurwerk is eenvoudig af te steken.

Veiligheid kindervuurwerk

Doordat kindervuurwerk in de laagste categorie zit zijn er nauwelijks gevaren die op kunnen treden bij het aansteken, omdat de ‘knal’ niet plaats vindt. Omdat kindervuurwerk gebruikt dient te worden onder toeziend oog van een volwassene is de kans op ongelukken zo goed als nihil. In de productie van kindervuurwerk wordt minder kruit gebruikt, waardoor het een stuk veiliger is. 

Ook in de productie van het kindervuurwerk wordt er veel rekening gehouden met de veiligheid. Zo zijn er minder explosieve stoffen, wordt er op de verpakking duidelijke instructie meegeleverd en is het van tevoren uitvoerig getest. 

Ondanks dat kindervuurwerk al zo veilig is, is het altijd aan te raden om ook nog gebruik te maken van veiligheidsartikelen, zoals een aansteeklont en een veiligheidsbril. Op deze manier gaat iedereen gelukkig en gezond het nieuwe jaar in. 

Kortom, het is veilig genoeg om kinderen vanaf 12 jaar oud kindervuurwerk af te laten steken onder toezicht van een volwassenen. Fabrikanten, overheden en betrokken partijen werken samen hard om het vuurwerk extra veilig te maken. Met het gebruik van een veiligheidsbril en een aansteeklont kan er niks fout gaan. 

Waar koop ik kindervuurwerk?

Bij de aanschaf kindervuurwerk wil je er uiteraard zeker van zijn dat het vuurwerk van goede kwaliteit is. Ook al is er een laag risico op ongelukken, als ouder kun je er niet voorzichtig genoeg mee zijn. Het beste kwaliteit kindervuurwerk voor de beste prijs koop je bij vuurwerkkopen.nl

Kinderen en vuurwerk: Is dat wel veilig?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap