Home / Water winning Blog / De effecten van kalkrijk water op jouw omgeving & gezondheid

De effecten van kalkrijk water op jouw omgeving & gezondheid

De effecten van kalkrijk water op jouw omgeving & gezondheid

In Nederland hebben we het privilege dat er altijd voldoende schoon drinkwater voorhanden is. Hoewel we ons vaak niet beseffen dat dit een privilege is, is het dat zeker wel. Er zijn genoeg plekken op de wereld waar schoon stromend water niet altijd beschikbaar is. In Nederland wordt water voor het grootste gedeelte gewonnen uit de grond. Vervolgens wordt dit water gezuiverd waarna het door onze leidingen wordt gepompt. Er gaat dus een heel proces vooraf aan dat lekkere glaasje water uit de kraan. Omdat het grootste gedeelte van het water in Nederland uit de grond gehaald wordt, kan het in sommige gebieden voorkomen dat er meer kalk in het water zit. Dit komt doordat er veel mineralen zoals calcium en magnesium in de grond zitten. Wij vertellen je de effecten van kalkrijk water op jouw omgeving en gezondheid.

Maak water schoner door waterontharder

Kalk is niet schadelijk voor je gezondheid. Sterker nog het is zelfs wettelijk verplicht dat er een minimale hoeveelheid kalk en magnesium in het kraanwater zitten, omdat ons lichaam dat nodig heeft. Hoewel kalk dus niet schadelijk is voor onze gezondheid, heeft kalkrijk water wat ook vaker hard water genoemd wordt, wel een aantal andere effecten op onze omgeving en gezondheid. Zo ontstaat er sneller kalkaanslag op jouw sanitair. Gaat witgoed minder lang mee omdat kalkdeeltjes zich aan de stof gaan hechten wanneer water verwarmd wordt. En kan jouw energierekening hoger worden omdat kalkaanslag in een boiler of bijvoorbeeld waterkoker ervoor zorgt dat het verwarmingsproces langer duurt. Wanneer er dus teveel kalk in het water zit is het aan te raden om gebruik te maken van een waterontharder van Omega. Deze zorgt ervoor dat het teveel aan kalk uit het water wordt gefilterd. Wanneer je een waterontharder gebruikt voor jouw drinkwater kan het zijn dat je een lichte verandering aan smaak merkt. Dit kan echter geen kwaad en hier wen je snel aan.

Hoe weet je of er teveel kalk in jouw water zit?

Je zou het effect van kalkrijk water kunnen merken doordat je bijvoorbeeld snel kalkaanslag ziet ontstaan. Maar je kunt ook op andere manieren ontdekken of er veel kalk in het water zit. Dit kun je doen met een teststrip of testkit, of je kunt de gegevens opvragen bij het lokale leidingwater bedrijf. Zij kunnen je deze informatie altijd geven.

Waarom zou je water ontkalken?  

Naast dat kalkrijk water effect heeft op kalkaanslag, de energieprijzen en witgoed. Is het ook beter voor het milieu om overtollig kalk uit het water te verwijderen. Op deze manier verbruik je niet alleen minder energie maar zacht water (water met minder kalk) gaat ook veel efficiënter om met schoonmaakmiddelen waardoor je hier veel minder van nodig hebt. Daarnaast is kalkvrij water ook nog eens een stuk beter voor jouw huid. Wanneer er teveel kalk in het water zit kan jouw huid uitdrogen of trekkerig aanvoelen na het douchen. Het is dus zowel duurzaam als beter voor jouw gezondheid om gebruik te maken van een waterontharder.

Hopelijk hebben we je middels deze blog bewust kunnen maken van de effecten van kalkrijk water en wat je hiertegen kan doen. 

De effecten van kalkrijk water op jouw omgeving & gezondheid

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap