Home / Waterschap Blog / Hoe kies je de juiste waterontharder?

Hoe kies je de juiste waterontharder?

Hoe kies je de juiste waterontharder?

Als je thuis last hebt van hard water, merk je dat snel genoeg. Je ziet kalkresten op de kranen, in de douche, op glazen en zelfs je apparaten zoals de koffiemachine en de wasmachine kunnen eronder lijden. Dat hard water kan een doorn in het oog zijn en voor heel wat extra schoonmaakwerk zorgen. Maar hoe pak je dat aan? Laten we eens kijken naar de mogelijkheden, te beginnen met een interessante optie, de keramische waterontharder.

Waarom hard water aanpakken?

Hard water, dat is gewoon water uit de kraan dat veel kalk bevat. Die kalk kan voor een hoop gedoe zorgen. Je ziet het overal terug: van die witte aanslag op je kranen en tegels tot aan de binnenkant van je waterkoker. Het is niet alleen een zichtprobleem; het kan ook je apparaten sneller naar de knoppen helpen en je moet vaker schoonmaken. Best vervelend, dus.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder helpt problemen door kalk op te lossen en te voorkomen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Sommige systemen gebruiken zout om de kalk om te wisselen voor natrium. Dan heb je ook nog de keramische waterontharder; die verandert hoe de kalkdeeltjes zich gedragen zodat ze niet meer aan dingen blijven plakken. Elk systeem heeft zijn plus- en minpunten.

Tips voor het kiezen

Als je een waterontharder uitkiest, zijn er een paar dingen om op te letten. Hoeveel water gebruikt je gezin bijvoorbeeld? Je wilt een systeem dat dat aankan. En hoe zit het met onderhoud? Sommige systemen moet je regelmatig bijvullen of onderdelen van vervangen. En de plek waar je woont, is die groot genoeg voor het systeem dat je op het oog hebt?

De pluspunten van zacht water

Een waterontharder gebruiken heeft best wat voordelen. Je hebt minder last van kalkaanslag, dus schoonmaken is een stuk makkelijker. Dat scheelt weer schoonmaakmiddel. En je apparaten? Die gaan langer mee en werken beter. Dat bespaart geld en energie.

Kies bewust: een waterontharder zonder stroom

Aan het eind van je zoektocht is het slim om ook even na te denken over hoe duurzaam je keuze is. Een waterontharder zonder stroom is een goede optie als je iets zoekt dat milieuvriendelijk is en makkelijk in onderhoud. Dit type werkt helemaal zonder elektriciteit, wat goed is voor je portemonnee en de planeet. Het is een slimme keuze als je op zoek bent naar iets dat weinig gedoe geeft en ook nog eens goed is voor de wereld om ons heen.

De juiste waterontharder kiezen

De juiste waterontharder kiezen, hangt af van wat je nodig hebt en wat je belangrijk vindt. Denk na over hoeveel ruimte je voor een waterontharder hebt, welke wel of niet bij u te installeren zijn, dit ook in verband met al dan niet aan moeten sluiten op een afvoer en/of elektra en wat de consequenties zijn voor de samenstelling en gezondheid van het water   en of je het belangrijk vindt dat het systeem makkelijk in gebruik is. Met de juiste info en een beetje nadenken over wat je echt nodig hebt, vind je vast het systeem wat je leven een stuk makkelijker maakt.

Hoe kies je de juiste waterontharder?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap