Home / Werk Blog / Hoe verhoog je veiligheid op de werkvloer?

Hoe verhoog je veiligheid op de werkvloer?

Hoe verhoog je veiligheid op de werkvloer?

Veiligheid op de werkvloer is van cruciaal belang voor zowel werknemers als werkgevers. Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hun werknemers veilig en gezond kunnen werken, terwijl werknemers zelf ook verantwoordelijk zijn voor hun eigen veiligheid op de werkvloer. Een belangrijk hulpmiddel om veiligheid op de werkvloer te waarborgen is het maken van werkinstructies.

Een werkinstructie is een document waarin stap voor stap wordt beschreven hoe een bepaalde taak of procedure moet worden uitgevoerd. Werkinstructies kunnen betrekking hebben op verschillende taken of procedures binnen een organisatie, zoals het gebruik van machines, het werken met gevaarlijke stoffen of het uitvoeren van risicovolle werkzaamheden.

Het maken van een werkinstructie is een belangrijke stap in het waarborgen van de veiligheid op de werkvloer. Hieronder staan enkele belangrijke redenen waarom het maken van werkinstructies zo belangrijk is.

Verhoogde veiligheid

Een werkinstructie kan werknemers helpen om taken op een veilige en efficiënte manier uit te voeren. Door stap voor stap te beschrijven hoe een taak moet worden uitgevoerd, kan het risico op ongelukken of letsel worden verminderd. Werknemers weten precies wat ze moeten doen en hoe ze het moeten doen, wat de veiligheid op de werkvloer ten goede

Regelgeving en wetgeving

Voor sommige taken en procedures zijn specifieke regels en voorschriften van toepassing. Het maken van een werkinstructie kan ervoor zorgen dat werknemers op de hoogte zijn van deze regels en voorschriften en dat ze deze op de juiste manier naleven. Dit kan helpen om boetes of juridische problemen te voorkomen. Het is belangrijk om risicovolle taken in kaart te brengen en deze duidelijk te vermelden in de werkinstructie. 

Continu verbeteren

Een werkinstructie kan ook een belangrijk onderdeel zijn van het continu verbeteren van bedrijfsprocessen. Door de werkinstructie regelmatig te evalueren en te verbeteren, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun processen up-to-date zijn en dat werknemers de meest effectieve en veilige manier van werken volgen.

Het maken van een werkinstructie

Het maken van een werkinstructie begint met het identificeren van de taak of procedure die moet worden gedocumenteerd. De persoon die verantwoordelijk is voor de taak of procedure kan het beste de instructie schrijven, omdat hij of zij de taak het beste kent. Het is echter ook belangrijk om de feedback van andere werknemers en leidinggevenden te vragen om ervoor te zorgen dat de instructie volledig en duidelijk is. Je kan ervoor kiezen om je werkinstructie te digitaliseren zodat deze makkelijk toegankelijk is voor al je werknemers.

Een goede werkinstructie moet stap voor stap beschrijven hoe de taak of procedure moet worden uitgevoerd. Dit omvat details zoals de benodigde materialen en gereedschappen, de volgorde van de stappen en de veiligheidsvoorschriften die moeten worden gevolgd. Het is ook belangrijk om afbeeldingen en diagrammen toe te voegen om de instructie visueel te maken en te helpen bij het begrijpen van de procedure.

Na het maken van de werkinstructie moet deze worden gecontroleerd en getest om te zorgen dat deze duidelijk en volledig is. Dit kan worden gedaan door andere werknemers te vragen om de instructie te lezen en feedback te geven. Het is ook belangrijk om de werkinstructie regelmatig te evalueren en te herzien om ervoor te zorgen dat deze nog steeds up-to-date is.

Veiligheid op de werkvloer is van cruciaal belang voor zowel werknemers als werkgevers. Een belangrijk hulpmiddel om veiligheid op de werkvloer te waarborgen is het maken van werkinstructies. Werkinstructies kunnen werknemers helpen om taken op een veilige en efficiënte manier uit te voeren, zorgen voor consistentie in de manier waarop taken worden uitgevoerd, en kunnen helpen bij de training en opleiding van nieuwe werknemers. Het is ook belangrijk om werkinstructies regelmatig te evalueren en te herzien om ervoor te zorgen dat ze up-to-date zijn en dat werknemers de meest effectieve en veilige manier van werken volgen.

Hoe verhoog je veiligheid op de werkvloer?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

30-05-2023 - Hoe ga je om met een werkgever die buiten werktijd om belt?
Het is tegenwoordig niet ongewoon dat werkgevers buiten werktijd om contact zoeken met werknemers. Dit kan soms een goede zaak zijn, bijvoorbeeld als er sprake is van een noodsituatie of een belangrij
Lees meer

16-05-2023 - Alles over de re-integratie van een zieke werknemer
Ieder bedrijf heeft er weleens mee te maken: verzuim. Er is bijna geen ontkomen aan en toch wil je dit als bedrijf zo goed mogelijk voorkomen. We spreken van verzuim als een werknemer op werk afwezig
Lees meer

24-04-2023 - Thuiswerken; Dit is het aandachtspunt voor werkgevers
Een aantal jaren geleden leek het nog onvoorstelbaar, maar vandaag de dag is het de standaard; een aantal dagen vanuit huis werken. In veel bedrijven is dit inmiddels de norm, variërend van de he
Lees meer

18-04-2023 - Hoe voorkom je fysieke klachten op de werkvloer?
Veel mensen brengen tegenwoordig een groot deel van hun tijd door op kantoor of achter een bureau. Dit kan leiden tot verschillende fysieke klachten, zoals rugpijn, nekpijn en carpaal tunnelsyndroom.&
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap