Home / Werk Blog / Succesvol werven met referral recruitment

Succesvol werven met referral recruitment

Succesvol werven met referral recruitment

In de wereld van werving en selectie zijn er verschillende strategieën en methoden die organisaties kunnen gebruiken om getalenteerde werknemers aan te trekken. Een van de meest effectieve en kostenefficiënte methoden is referral recruitment. Het is een krachtige strategie die je gebruikt om getalenteerde werknemers aan te trekken via het netwerk van jouw medewerkers. Het moedigt jouw huidige werknemers aan om geschikte kandidaten voor openstaande posities aan te bevelen. Deze aanbevelingen, ook wel 'referrals' genoemd, zijn waardevol omdat ze resulteren in kandidaten die langer blijven, beter presteren en beter passen bij de organisatiecultuur.

Kandidaten die worden aangedragen vanuit iemands persoonlijke netwerk hebben vaak al een connectie met iemand binnen de organisatie. Dit zorgt ervoor dat ze sneller kunnen integreren in het team en langer in dienst blijven. Bovendien dragen collega's vaak alleen kandidaten aan waarvan ze denken dat ze goed bij de organisatie passen, wat resulteert in een betere 'culture fit'. Dit vermindert het risico op een 'bad hire' aanzienlijk, omdat mensen niet zomaar iemand aanbevelen, maar alleen als ze die persoon kennen en een goed gevoel hebben dat ze bij de organisatie passen.

Een ander voordeel van referral recruitment is de kostenbesparing. In plaats van dure wervingsbureaus of campagnes in te zetten, kun je medewerkers een financiële beloning bieden voor het aandragen van geschikte kandidaten. Dit is vaak veel minder kostbaar dan het inschakelen van een bureau, waardoor je aanzienlijke kosten kunt besparen.

Uit onderzoek blijkt dat kandidaten die via referral recruitment worden aangenomen beter presteren. Maar liefst 28% van de kandidaten uit referrals worden beschouwd als overperformers. Dit komt doordat medewerkers alleen mensen aanbevelen waarvan ze denken dat ze de juiste vaardigheden en motivatie hebben om goed te presteren binnen de organisatie.

Referral recruitment draagt ook bij aan een positieve werkomgeving en werknemersbetrokkenheid. Medewerkers voelen zich gewaardeerd wanneer hun aanbevelingen serieus worden genomen, wat de teamdynamiek en samenwerking kan verbeteren. Daarnaast versterkt het de betrokkenheid van medewerkers, omdat ze actief kunnen bijdragen aan het aantrekken van nieuw talent en het succes van de organisatie.

Om het volledige potentieel van referral recruitment te benutten, is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan employer branding. Employer branding verwijst naar de reputatie en het imago van een organisatie als werkgever. Het gaat om de manier waarop de organisatie zich presenteert en communiceert naar potentiële kandidaten. Een sterk employer brand zorgt ervoor dat medewerkers trots zijn op de organisatie en graag hun netwerk enthousiast maken over de mogelijkheden binnen de organisatie. Het versterkt ook het vertrouwen en de interesse van potentiële kandidaten die via referrals binnenkomen.

Met een sterke combinatie van referral recruitment en employer branding kun je als organisatie de wedstrijd winnen en de beste kandidaten aantrekken. Door te investeren in deze strategieën en ze effectief te combineren, kun je tot wel 40% meer kandidaten aantrekken en jouw wervingsinspanningen naar een hoger niveau tillen. Dus…waar wacht je nog op?

Succesvol werven met referral recruitment

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

05-09-2023 - Dit is handig om te weten over de Duitse arbeidsmarkt
Ben je een onderneming in Duitsland gestart of ben je van plan dit te gaan doen? Dan is het goed om eerst meer te weten te komen over de Duitse arbeidsmarkt. Waar we in Nederland graag emigreren naar
Lees meer

01-09-2023 - Nieuwe baan? Hier vind je passende vacatures!
Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Als werkzoekende kan het soms lastig zijn om interessante vacatures te vinden die passen bij je wensen en eisen. Maar, met de juiste aanpak is het zeker mogelijk o
Lees meer

13-08-2023 - Zo maak je een goede start op de banenmarkt in Zwolle
Een nieuwe baan vinden is leuk, maar tegelijkertijd een uitdaging. Of je nu in een grote of kleine gemeente zoekt, een job die bij je past is niet zomaar gevonden. Daarom wil je op voorhand zoveel mog
Lees meer

26-07-2023 - Het belang van een CDD analist binnen financiele instellinge
In de steeds complexer wordende wereld van de financiele dienstverlening is het cruciaal voor financiele instellingen om effectieve maatregelen te nemen om fraude te voorkomen en witwassen tegen te ga
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap