Home / Werk Blog / Dit is handig om te weten over de Duitse arbeidsmarkt

Dit is handig om te weten over de Duitse arbeidsmarkt

Dit is handig om te weten over de Duitse arbeidsmarkt

Ben je een onderneming in Duitsland gestart of ben je van plan dit te gaan doen? Dan is het goed om eerst meer te weten te komen over de Duitse arbeidsmarkt. Waar we in Nederland graag emigreren naar het buitenland voor een gouden arbeidskans of tijdens het sollicitatiegesprek nog onderhandelen over het salaris, is dat in Duitsland absoluut niet het geval. Het is daarom belangrijk om te weten hoe de arbeidsmarkt in Duitsland zich ontwikkeld heeft en welke gebruiken Duitse werknemers kennen.

Arbeidsmarkt in Duitsland

Het kan behoorlijk lastig zijn om goed personeel te vinden op de Duitse arbeidsmarkt. Net als in Nederland staan veel Duitse ondernemingen te springen om personeel. Er zijn veel minder mensen in de leeftijd van 15 tot 64 jaar beschikbaar voor een baan. Dat zal de komende jaren alleen maar erger worden, want ook in Duitsland neemt de vergrijzing toe. Daarom is het belangrijk om goed om te gaan met de wensen van beschikbaar personeel.

Sales manager Duitsland vinden

Als je net een onderneming in Duitsland bent begonnen, is het goed om een sales manager Duitsland aan te stellen. Andere bedrijven in Duitsland doen namelijk het liefst zaken met andere ondernemingen in het land. Op die manier kunnen ze gemakkelijker communiceren en bovendien is het ook beter voor het onderlinge vertrouwen. Maar het vinden van zo’n manager is vaak nog een hele klus. Daarom is het verstandig een advertentie te plaatsen op de Duitse variant van LinkedIn, XING. De meeste werkzoekenden maken gebruik van dit platform. 

Nodig je een werkzoekende manager uit voor een sollicitatiegesprek? Dan is het belangrijk om een auto van de zaak aan te bieden. Wees daarin niet te karig, want ook het merk auto doet ertoe.

Bied goede arbeidsvoorwaarden

Het bieden van goede arbeidsvoorwaarden is erg belangrijk om werkzoekend personeel over te halen om voor deze werkgever te kiezen. Je zit dus in feite aan de andere kant van de tafel. De werkzoekende hoeft zichzelf niet te verkopen, de GmbH moet zich zien te verkopen aan de werkzoekende. Zorg er dus voor dat je een aantrekkelijk pakket op tafel legt en goed luistert naar de wensen van de sollicitant. Tijdens het sollicitatieproces terugkomen op het geadverteerde salaris is in ieder gevoel niet goed voor het vertrouwen.

Maak gebruik van het eigen netwerk

Het vinden van Duits personeel kan nog best ingewikkeld zijn. Advertenties op sites zoals XING en LinkedIn blijken steeds minder goed te werken. Recruiters moeten soms tot wel 200 berichten sturen om een handjevol positieve reacties te krijgen. Zorg er daarom voor dat je ook zelf een netwerk aanlegt en gebruikmaakt van dat netwerk. Naar Duitse meetings en borrels gaan, kan dus zeker helpen.

Dit is handig om te weten over de Duitse arbeidsmarkt

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

01-09-2023 - Nieuwe baan? Hier vind je passende vacatures!
Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Als werkzoekende kan het soms lastig zijn om interessante vacatures te vinden die passen bij je wensen en eisen. Maar, met de juiste aanpak is het zeker mogelijk o
Lees meer

13-08-2023 - Zo maak je een goede start op de banenmarkt in Zwolle
Een nieuwe baan vinden is leuk, maar tegelijkertijd een uitdaging. Of je nu in een grote of kleine gemeente zoekt, een job die bij je past is niet zomaar gevonden. Daarom wil je op voorhand zoveel mog
Lees meer

05-08-2023 - Succesvol werven met referral recruitment
In de wereld van werving en selectie zijn er verschillende strategieën en methoden die organisaties kunnen gebruiken om getalenteerde werknemers aan te trekken. Een van de meest effectieve en kos
Lees meer

26-07-2023 - Het belang van een CDD analist binnen financiele instellinge
In de steeds complexer wordende wereld van de financiele dienstverlening is het cruciaal voor financiele instellingen om effectieve maatregelen te nemen om fraude te voorkomen en witwassen tegen te ga
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap