Home / Werk Blog / Personeelstekort in Nederland houdt aan: dit moet je weten

Personeelstekort in Nederland houdt aan: dit moet je weten

Personeelstekort in Nederland houdt aan: dit moet je weten

Sinds enkele jaren hebben we in Nederland te maken met een ernstig personeelstekort. Steeds meer bedrijven in ons land kampen met de uitdaging om gekwalificeerd personeel te vinden en uiteindelijk te behouden. Voor werkzoekenden is er inmiddels zoveel keuze dat ze niet meer voor het eerste het beste baantje gaan.

Dit fenomeen heeft logischerwijs verstrekkende gevolgen voor de bedrijfsvoering van diverse organisaties en uiteindelijk voor de economische groei in Nederland. In dit artikel zoomen we verder in op de oorzaken van het aanhoudende personeelstekort en lees je meer over enkele oplossingen voor werkgevers en werkzoekenden om deze uitdaging aan te gaan.

Dit is waarom er sprake is van een personeelstekort in Nederland

In sommige branches, zoals de zorg en de IT, is er al langer sprake van een tekort aan goed personeel. De laatste jaren zijn er echter meer en meer branches bij gekomen waarin organisaties te maken hebben met personeelstekort. Denk aan de horeca, maar ook aan het onderwijs en in de marketing. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het toenemende personeelstekort:

  • De Nederlandse economie groeit, wat leidt tot een hogere vraag naar personeel. Bedrijven breiden uit, bijvoorbeeld door de komst van digitalisering, waardoor er nieuwe banen worden gecreëerd. De arbeidsmarkt kan deze snelle groei maar lastig bijbenen waardoor er een tekort aan personeel ontstaat.
  • De pandemie heeft er een aantal jaren geleden voor gezorgd dat er meer mensen zijn begonnen als zelfstandig ondernemer. Uit cijfers van het CBS blijkt namelijk dat het aantal zzp’ers de laatste jaren wél in de lift zit. Door de economische onzekerheid zochten mensen naar betere alternatieven voor hun werk, die ze onder andere vonden in het zelfstandig ondernemerschap.
  • Ook heeft de vergrijzing van de bevolking te maken met het personeelstekort. Er is namelijk niet alleen in Nederland een tekort, maar ook in andere landen. We worden alsmaar ouder, waardoor steeds meer werknemers de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Dat terwijl er onvoldoende instroom is van jonge professionals om het werk over te nemen.

Wat kun je doen als werkgever tegen personeelstekort?

Omdat meerdere bedrijven met een tekort aan personeel kampen, is het lastig om passend personeel te vinden. Althans: wanneer je daar als werkgever niets voor doet. Ondanks de vele uitdagingen zijn er namelijk verschillende strategieën die je kunt toepassen om het personeelstekort te verminderen. Het is bijvoorbeeld aan te raden om een sterk merk op te bouwen waarmee je talent aantrekt. Dit wordt ook wel employer branding genoemd. Dit omvat een positieve bedrijfscultuur, groeimogelijkheden en veel meer te gekke voorwaarden. Kijk maar eens naar hoe Joinuz Gouda het aanpakt; een goed voorbeeld van een bedrijf met een sterk merk. Check meteen de openstaande vacatures als je op zoek bent naar een baan.

Verder is het een must om als werkgever te investeren in opleiding en training. Door je werknemers constant op te leiden kunnen bedrijven de vaardigheden van hun personeel verbeteren, wat ideaal is voor de ontwikkeling van je bedrijf. Daarmee zorg je voor interne doorgroeimogelijkheden en het behoud van kwalitatief personeel. Ook is het aanbieden van flexibele arbeidsvoorwaarden een goede om ervoor te zorgen dat werkzoekenden voor jouw bedrijf kiezen, evenals de nadruk leggen op diversiteit en inclusie. Door een inclusieve werkomgeving te creëren, kun je een breder scala aan kandidaten aantrekken die veel voor je bedrijf kunnen betekenen.

Hoe kies je als werkzoekende een baan die bij je past in tijden van personeelstekort?

Het is overigens niet alleen lastig voor werkgevers om aan passend personeel te komen in deze tijden; werkzoekenden hebben vaak ook problemen met het vinden van de juiste baan. Juist omdat er zoveel aanbod is, verliezen ze zichzelf daar snel in. Er is immers zoveel keuze! Het is in dit geval in ieder geval goed om te analyseren wat je vaardigheden zijn en waar je passies liggen. Denk na over wat je echt leuk vindt, zodat je een baan kunt vinden in een sector die je interesseert. Dat zorgt vaak voor meer voldoening en een langer durende carrière bij één bedrijf, wat een win-winsituatie is voor werkgever en werknemer.

Kijk vervolgens naar de arbeidsmarkt en naar sectoren waar de vraag naar personeel hoog is. Matcht dit met je eigen wensen? Als werkzoekende heb je in ieder geval meer kansen en betere arbeidsvoorwaarden in tijden van personeelstekort. Verder is het raadzaam om inzicht te krijgen in de werkcultuur van potentiële werkgevers. Een bedrijf met een sterk bedrijfsmerk geeft je al een kijkje in hun bedrijfscultuur in de vacature of op de website zelf, zoals Joinuz Gouda bijvoorbeeld doet. Check of dit, inclusief de missie en waarden, overeenkomt met je eigen overtuigingen zodat het bedrijf en de baan een match zijn.

Personeelstekort in Nederland houdt aan: dit moet je weten

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

19-06-2024 - Klaarstomen voor de arbeidsmarkt? Doe callcenter werk!
Een goede basis Callcenter jobs zijn een uitstekende manier om je carrière te starten en je klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Werken in een callcenter biedt je de kans om je vaardig
Lees meer

19-03-2024 - Wat is Food Recruitment?
Ben je ondernemer en werk je binnen de voedingsindustrie? Wanneer het al jarenlang een grote passie is, kun je vast beamen dat het hard werken is en discipline vergt. Het is dus niet gek dat je wat ex
Lees meer

14-03-2024 - Hoe werkt factoring: Een stap-voor-stap uitleg
Factoring is een financiële praktijk die steeds populairder wordt, vooral onder freelancers en kleine bedrijven. Het biedt een handige manier om cashflow te verbeteren en financiële stabilit
Lees meer

01-03-2024 - Alle voordelen van een technisch beroep
Er zijn tal van redenen om voor een technisch beroep te kiezen. Toch heerst er nog altijd een nijpend personeelstekort in de technische sector. Jongeren kiezen steeds minder vaak voor technische oplei
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap