Home / Woninginrichting Blog / Waarom een goede thuiswerkplek belangrijk is

Waarom een goede thuiswerkplek belangrijk is

Waarom een goede thuiswerkplek belangrijk is

Door de coronacrisis is de visie op werk behoorlijk veranderd: menig werkgever kwam er afgelopen jaar achter dat werknemers ook prima op afstand kunnen werken. Het is niet voor niets zo dat zeven op de tien werknemers hoopt dat zij ook na de crisis veelvuldig vanuit huis kunnen werken, blijkt uit onderzoek van vakbond CNV. Des te meer reden om eens kritisch naar je werkplek te kijken: voldoet jouw werkplek thuis aan de daarvoor gestelde veiligheids- en gezondheidseisen? In dit artikel lees je meer over wat een goede thuiswerkplek is en hoe je daar zelf voor kunt zorgen.

Waarom een goede thuiswerkplek belangrijk is

Wat is een goede werkplek thuis precies?

Er is een aantal voorwaarden waar een goede werkplek aan moet voldoen. Het inrichten van je thuiswerkplek of kantoor thuis is een punt van aandacht. Je moet je namelijk realiseren dat je een groot deel van de dag spendeert op die werkplek. Daarom is het belangrijk om te investeren in goede kantoormeubels. Denk bijvoorbeeld aan een verstelbaar bureau en dito bureaustoel en vergeet ook niet om naar de verlichting te kijken. Veel mensen onderschatten het belang van goede verlichting op de werkplek.

Je bent over het algemeen een stuk productiever met genoeg (dag)licht op de plek waar je werkt. Zet daarom je bureau het liefst zo dicht mogelijk bij een raam. Natuurlijk licht werkt namelijk het best. Ga liever niet recht voor een raam zitten. Dat is niet alleen in verband met afleiding een aanrader, maar juist ook omdat je anders met je ogen gaat knijpen. Tegen het licht in kijken ga je uiteindelijk zeker merken aan je ogen. Je kunt je daardoor vaak minder goed concentreren en je kunt er zelfs hoofdpijn van krijgen.

Let op de temperatuur en luchtvochtigheid

Naast het hebben van goede kantoormeubels en voldoende verlichting is het belangrijk om te kijken naar de temperatuur in de ruimte waar je werkt. Per persoon is het verschillend wat de ideale temperatuur is. De één vindt het fijn om in een ruimte te werken waar het 19 graden is, terwijl de ander beter werkt in een ruimte waar het 23 graden is. Over het algemeen geldt dat een temperatuur tussen 19 en 21 graden het best werkt. Kouder dan 19 graden zorgt ervoor dat je lichaam veel energie gaat verbruiken om je lijf warm te houden en je moe wordt. Warmer dan 21 graden zorgt er ook voor dat je vermoeid raakt omdat je het te warm kan krijgen.

Iets waar veel mensen niet op letten, is de luchtvochtigheid van de ruimte waarin ze werken. Merk je dat je snel hoofdpijn hebt na een dag werken of dat je huid heel droog aan voelt? In dat geval kan het zijn dat de luchtvochtigheid niet goed is. Een te droge lucht zorgt voor vervelende kwaaltjes. Zet een bakje met water op de verwarming om de lucht vochtiger te maken. Wat nog beter, en gezelliger, is is het aanschaffen van een paar kamerplanten. Planten zorgen voor meer zuurstof in de lucht, wat weer van invloed is op je werkproductie.

Let op je werkhouding op je thuiswerkplek

Nu je je ideale werkplek hebt gemaakt met een paar goede kantoormeubels, groene planten voor de sier en de extra zuurstof en de nodige verlichting is het belangrijk om naar je eigen werkhouding te kijken. Je thuiswerkplek kan nog zo goed in orde zijn; wanneer je houding dat niet is, ga je dit alsnog merken in zowel lichaam als geest. Stel je bureaustoel bijvoorbeeld zo in dat je met je knieën een hoek van 90 graden kunt maken. Je bureau zet je op ellebooghoogte en de bovenkant van je beeldscherm moet op ooghoogte staan. Tot slot is het belangrijk om de afstand tot het scherm te beperken met minimaal één armlengte.

Dit soort maatregelen worden niet zonder reden aangeraden om thuis toe te passen. Een goede werkplek die efficiënt en met comfortabele meubels is ingericht heeft net als de juiste werkhouding invloed op je werkproductie. Wanneer je goed zit en je werk op een comfortabele manier kunt doen, voel je je vaak beter dan wanneer je last krijgt van je rug, je nek of een ander lichaamsdeel door een slechte houding of verkeerde meubels. Dit kan zelfs zo ver gaan dat je je uiteindelijk ziek moet melden of dat je helemaal geen zin meer hebt om je werk te doen. Dat is voor jezelf en voor je werkgever natuurlijk niet handig. Investeer daarom zeker in een goede inrichting voor je thuiswerkplek voor optimale werkproductie en -plezier.





Waarom een goede thuiswerkplek belangrijk is

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

25-01-2024 - Ontdek de Voordelen van Elektrische Verwarming met Adax
Zoekt u naar een efficiënte en moderne oplossing voor verwarming in uw huis of kantoor? Ontdek de voordelen van elektrische verwarming met Adax! Adax staat bekend om zijn hoogwaardige elektr
Lees meer

14-12-2023 - Hoe maximaliseren slaapbanken ruimte in kleine woningen zond
Tegenwoordig zijn de prijzen van huizen, appartementen en woningen enorm hoog. Veel mensen wonen daarom (tijdelijk) kleiner dan ze misschien gewild hadden. Maar dit hoeft geen enkel probleem te zijn!
Lees meer

30-05-2023 - Werken vanuit huis? Opbergkasten maken het verschil
Corona heeft er in 2020 voor gezorgd dat we met z’n allen vanuit huis werkten. En voor veel van ons is (deels) thuiswerken de norm geworden. Thuiswerken kan hartstikke fijn zijn, maar wanneer je
Lees meer

15-09-2022 - Zo creeer je een milieuvriendelijke woning
Met z’n allen voelen we ons verantwoordelijk voor de huidige staat van onze aarde. We proberen daarom steeds duurzamer te leven om voor te zorgen dat wij, maar ook de generaties na ons, op een f
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap