Home / Zakelijke dienstverlening Blog / Bedrijven en een gezonde werkomgeving creeren

Bedrijven en een gezonde werkomgeving creeren

Bedrijven en een gezonde werkomgeving creeren

De werkomgeving heeft op verschillende manieren invloed op de menselijke gezondheid. Werk is natuurlijk goed voor de geestelijke gezondheid, maar een negatieve werkomgeving kan leiden tot lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen. Hoe kunnen bedrijven in Nederland ervoor zorgen dat hun kantoren bevorderlijk zijn in plaats van schadelijk voor de gezondheid?

Bedrijven en een gezonde werkomgeving creƫren

Het artikel weergeeft hoe minder geschikte werkplekken zowel de werknemer als het bedrijf zelf kan schaden. Door het inzicht bieden in de voordelen van een gezonde werkplek levert het ieder bedrijf in Nederland een verbeterde sfeer en gezondheid op de werkvloer op. 

Werknemers zijn verouderde werkomstandigheden zat

Het is geen verrassing meer dat factoren zoals werkgerelateerde stress, moeilijke werkrelaties en baanonzekerheid worden in verband gebracht kunnen worden met slechte gezondheidsresultaten. De gezondheidseffecten van jouw werkomgeving in de vorm van het kantoor of het gebouw waarin je werkt, de voorzieningen etc. oefenen hier ook invloed op uit.

Behalve tussen thuis en werk zijn we voornamelijk binnenshuis wezens geworden. Hierbij heeft de gebouwde omgeving een direct effect op ons fysieke en mentale welzijn. Maar liefst 80% van ons leven bevinden we ons binnenshuis. 

Ieder pand, kantoor of gebouw is weer anders ingericht en vormgegeven. Slechte  luchtkwaliteit, onvoldoende ventilatie, ongezonde apparatuur, onvoldoende drinkvoorzieningen of slecht onderhouden systemen, vochtigheid, een verouderd waterfilter, lawaaierige kantoren of een gebrek aan natuurlijk daglicht kunnen stuk voor stuk bijdragen aan de negatieve gevolgen voor de gezondheid van de werknemer. Voor iedere werknemer kan dit leiden tot ziekteverzuim, onvrede en onvermogen om zich op het werk te concentreren. Voor bedrijven vertalen deze zich in productiviteitsverlies en het onvermogen om talent vast te houden.

Comfort en wellness is het nieuwe duurzaamheid

Gelukkig zijn er partijen, bedrijven en organisaties in Nederland die de hierboven beschreven realiteit aan het veranderen zijn en de slechte werkomgevingen in goede zin aan het transformeren zijn. De algemene maatschappelijke trend leidt naar een gezondere levensstijl, waardoor veel bedrijven geïnteresseerd geraakt zijn in het welzijn op de werkplek. Zoals meer ondersteuning voor geestelijke gezondheidszorg of andere programma's. In de context van gebouw- en facility management heeft het geleid tot de opkomst van gezonde gebouwen. Een werkplek waar niet alleen werk centraal staat maar ook het welzijn van de werknemer. Door de pandemie zijn we meer thuis gaan werken, waar een bedrijf op in dient te spelen door de werknemer die thuis werkt ook voldoende te ondersteunen. Het werken op afstand geeft het risico dat het bedrijf de gezondheid van de werknemer minder kan toetsen en monitoren dan wanneer er op kantoor gewerkt wordt.

Betere zorg voor de mens voor een gezonder personeelsbestand

Medewerkers die klagen over symptomen zoals allergieën, aandoeningen van de luchtwegen en astma, worden veroorzaakt of verergerd door slechte ventilatie en kwaliteit van de binnenlucht. Ziekteverzuim kost eveneens miljarden aan productiviteitsverlies. Kunnen gezonde gebouwen deze verliezen helpen verminderen? Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat een gezonder binnenklimaat kan leiden tot een daling van het ziekteverzuim met 2% en een daling van het totale ziekteverzuim met 1,5%.

Zorg bijvoorbeeld voor meer toegang tot groen, minder lawaai, ruimte voor ontspanning, eigen invulling van werktijden, voldoende faciliteiten voor eten en drinken zoals een waterkan met filter, concentratieruimtes, vergaderruimtes, voldoende up-to-date apparatuur, flex-plekken etc. In een wereld vol digitale afleiding klagen velen al over de verloren kunst van concentratie, en een ongezonde werkomgeving kan de zaken nog erger maken.

Bedrijven en een gezonde werkomgeving creeren

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

23-06-2022 - 3 manieren om bedrijfsprocessen te verbeteren
Bij het runnen van een eigen bedrijf komt soms meer kijken dan je in eerste instantie zult denken. Het onderhouden, begeleiden en verbeteren van nodige processen binnen een bedrijf is dan ook voor vee
Lees meer

23-06-2022 - Wat kost factoring?
Ben jij een ondernemer die op zoek is naar een alternatieve financiering? Dan is factoring misschien wel iets voor jou. Misschien ben je nog niet bekend met factoring en vraag je je af: wat is fa
Lees meer

22-06-2022 - 3 dingen waar je op moet letten bij het verkopen van zilver
Zilver is weliswaar minder kostbaar dan goud, maar verkoop van dit edelmetaal kan je nog steeds een leuk bedrag opleveren. Heb je zilver in de kast liggen en kijk je hier eigenlijk nooit naar om? Dan
Lees meer

13-05-2022 - Ondernemer? lees deze tips
Als je ooit begonnen bent met je eigen onderneming, met of zonder personeel, een overname van een bestaand bedrijf of je eigen idee uitvoert, weet je waarschijnlijk hoe lastig het kan zijn. Ondernemer
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap