Home / Zakelijke dienstverlening Blog / Met dit certificaat kunnen jouw werknemers verantwoord werken

Met dit certificaat kunnen jouw werknemers verantwoord werken

Met dit certificaat kunnen jouw werknemers verantwoord werken

Voor installatiebedrijven is het belangrijk dat ze verantwoord werken. Daarmee bedoelen we het werken met optimale aandacht voor de veiligheid. Zeker omdat er gewerkt wordt met potentieel gevaarlijke stoffen, is het belangrijk dat werknemers verantwoord werken. Dat wordt getoetst aan de hand van een veiligheidsladder en certificering. Hoe werkt dit precies?

Waarom een CO-certificering?

Sinds 1 oktober 2020 geldt een verplichte certificeringsregeling voor installateurs. Deze verplichting is ingevoerd nadat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in 2015 een rapport publiceerde over de gevaren van koolmonoxide bij cv-ketels. Jaarlijks vallen er zo’n 50 dodelijke slachtoffers en enkele honderden gewonden door blootstelling aan koolmonoxide.

Met een CO-certificering laten installateurs zien dat ze weten aan welke kwaliteitseisen en veiligheidseisen een installatie moet voldoen. Vanaf 1 april 2022 moeten alle cv-installateurs over een CO-certificaat beschikken.

Waardering van vakmanschap

Consumenten, bedrijven en de overheid weten dat ze met vakmanschap te maken hebben als een bedrijf een CO-certificering heeft. Het zorgt voor meer kwaliteit en minder ongevallen. Omdat de certificering verplicht is, is er een gelijk speelveld voor alle verwarmingsbedrijven. Bovendien zorgt zo’n certificering ervoor dat er weer waardering komt voor echt vakmanschap.

Met dit certificaat kunnen jouw werknemers verantwoord werken

Stappen maken op de veiligheidsladder

Bij het installeren van cv-ketels hoort natuurlijk een procedure om veilig te werken. Installateurs kunnen stappen maken op de veiligheidsladder. Dit is een instrument om veiligheidsbewustzijn, houding en gedrag te meten. Hoe hoger je bedrijf op de veiligheidsladder komt, des te meer bewustzijn er is van veilig werken. Dat is niet alleen belangrijk voor je werknemers, maar ook om opdrachten binnen te halen.

Voorkeur voor bedrijven die veilig en bewust werken

Wanneer een groot bedrijf of de overheid kiest voor een installateur, wordt er gekeken naar de reputatie van het installatiebedrijf. Bedrijven die hoger op de veiligheidsladder staan, genieten de voorkeur bij een aanbesteding. Bij de veiligheidsladder wordt echt gekeken naar de bedrijfscultuur, en niet alleen naar certificeringen als ISO 45001 en VCA. Steeds vaker wordt een zogenaamd SCL-certificaat vereist bij aanbestedingen en opdrachten voor internationale leveranciers als Prorail en TenneT.

Je organisatie laten certificeren is daarom erg belangrijk. Om op de veiligheidsladder te stijgen, zijn stappen opgesteld. Voor elke trede geldt een bepaalde mate van bewustzijn. Bij elke stap kan de organisatie zich opwerken. Om te beginnen met het werken met de veiligheidsladder, begint het bedrijf met een zelfbeoordeling. Daarna kan een audit worden aangevraagd bij een SCL aangesloten gecertificeerde instelling. Zo vergroot ieder bedrijf het bewustzijn rondom veiligheid binnen het bedrijf.

Met dit certificaat kunnen jouw werknemers verantwoord werken

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

31-05-2023 - Ouderschapsverlof voor DGAs
Ouderschapsverlof is een essentieel recht dat werknemers in staat stelt om tijd te besteden aan de zorg voor hun kinderen. Het biedt ouders de mogelijkheid om werk en gezin in evenwicht te brengen en
Lees meer

30-05-2023 - 4 redenen om als bedrijf te investeren in lockerkasten
Als bedrijf kun je in allerlei voorzieningen voor werknemers investeren, maar dat heeft niet altijd de hoogste prioriteit. Hoewel het een goede service naar je medewerkers is, is ook niet alles altijd
Lees meer

30-05-2023 - Handige apps voor de ondernemer
Je telefoon staat er waarschijnlijk bomvol mee; apps. Van social media tot het nieuws, overal is tegenwoordig wel een app voor. Het is vaak ook een lastig dilemma wanneer je je telefoon aan het opscho
Lees meer

24-05-2023 - Fulfilment uitbesteden versus in-house fulfilment: wat is be
Efficiënte fulfilment is een essentieel onderdeel van een succesvol bedrijf. Het omvat het proces van orderverwerking, voorraadbeheer, verpakking en verzending van producten naar klanten. Bij het
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap