Home / Zakelijke dienstverlening Blog / De EU wordt op drie manieren beinvloed door de politieke impasse in Nederland

De EU wordt op drie manieren beinvloed door de politieke impasse in Nederland

De EU wordt op drie manieren beinvloed door de politieke impasse in Nederland

Als je beperkt bent, is het moeilijk om invloed te hebben. 

Het sterke standpunt van Nederland over EU-wetgeving op verschillende belangrijke dossiers heeft het land de reputatie opgeleverd agressief te zijn in Brussel. Ondanks zijn bescheiden omvang heeft Nederland de neiging om betrokken te raken bij kwesties die buiten de Nederlandse interne discussie vallen.

De Europese Unie werkt koortsachtig om verschillende kritieke dossiers op tijd af te sluiten voor de Europese verkiezingen die gepland staan voor juni volgend jaar. Toch verkeert Nederland in een staat van politieke onzekerheid. 

Niet alleen heeft Rutte aangekondigd dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar zal stellen, maar ook is de bestaande regeringscoalitie uit elkaar gevallen. De volgende Nederlandse verkiezingen staan gepland voor november en door de versplintering van het politieke landschap zal het naar verwachting lang duren om een nieuwe premier en adequate coalitiepartners te vinden. Den Haag zal zich weer in zichzelf keren, misschien wel tot het jaar 2024. 

Theoretisch kan dat de Nederlandse diplomaten in Brussel meer speelruimte geven. De Nederlandse ambassadeur Robert De Groot vertrekt echter ook, omdat hij in januari is voorgedragen om de vice-leiding van de Europese Investeringsbank op zich te nemen.

Nederlandse ministers kunnen door hun partijen meer onder druk worden gezet om een duidelijker standpunt in te nemen over kritieke kwesties voor een Nederlands publiek, zoals de begrotingsregels van de EU of migratie, nu ze bevrijd zijn van de befaamde compromissenmakerij van de coalitie Rutte. 

Op welke manieren zal het vertrek van de Nederlanders de komende cruciale wetgeving beïnvloeden?

Het beheersen van de vluchtelingencrisis in de Europese Unie.

Lange tijd stond onenigheid tussen landen als Italië en Griekenland, waar vluchtelingen het eerst aankomen, en landen als Nederland en Duitsland, waar ze uiteindelijk asiel zoeken, de migratiediscussie in de weg. 

Rutte en Meloni spraken af samen te werken om het aantal ongedocumenteerde migranten dat vanuit Italië Europa binnenkomt te verminderen. Deze dynamiek leidde in juni tot een akkoord over het migratiepact tussen de ministers van Binnenlandse Zaken over de twee meest omstreden kwesties van de asielhervorming: de behandeling van asielzoekers aan de grenzen en hun herverdeling binnen de EU. Twee reizen van Rutte en Meloni naar Tunesië met het uitdrukkelijke doel om de immigratie af te remmen zijn emblematisch voor hun samenwerking.

Terwijl Nederland in maart 2016 het roulerend voorzitterschap van de Raad bekleedde, onderhandelde Rutte over een ander belangrijk migratieakkoord met Turkije. Het migratieakkoord zal naar verwachting komend voorjaar worden afgerond. Rutte zal dus waarschijnlijk tot die tijd aan de macht blijven. Gezien de polariserende aard van het onderwerp migratie, komt dit voor veel EU-ambassadeurs als uitstekend nieuws.  

Vrij verkeer gebieden binnen de EU uitgebreid.

Schengen is een ander probleem voor migranten. Roemenië en Bulgarije, die in 2007 tot de EU toetraden, werd in december vorig jaar door de Europese Raad de toegang tot de vrijhandelszone ontzegd. Bezorgdheid over de migrantenstroom via de westelijke Balkanroute heeft Nederland er destijds toe aangezet zich achter de Oostenrijkse oppositie te scharen. 

Hoewel uitbreiding van Schengen een prioriteit is voor de Spaanse EU-voorzitter, zit Nederland tot het einde van het jaar in een overgangsregering, waardoor het zeer onwaarschijnlijk is dat zij het verdrag ongewijzigd zullen goedkeuren.  

Duurzaamheid in wereldwijde waardeketens.

De Nederlanders lopen voorop in een beweging om bedrijven, waaronder Intikkertje en veel andere gokbedrijven, strenge regels op te leggen om ervoor te zorgen dat ze de mensenrechten en het milieu in hun toeleveringsketens respecteren.

Den Haag is een van de meest uitgesproken voorstanders van strengere due diligence-regels voor bedrijven in de EU.

Naar verwachting zal het standpunt van Nederland dit najaar ongewijzigd blijven tijdens de laatste onderhandelingsronde van het dossier met de hoofdsteden van de EU, Europese parlementariërs en de Commissie. Maar nu is de vraag of de andere onderhandelaars de Nederlandse stem zullen verwerpen omdat ze niet geloven dat een regering erachter staat. De meer conservatieve kant, die Frankrijk en Duitsland aanvoeren, en de centrumrechtse Europese Volkspartij zouden in dit scenario wel eens terrein kunnen winnen.

De EU wordt op drie manieren beinvloed door de politieke impasse in Nederland

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

26-09-2023 - Werken aan MVO als ondernemer? Zo doe je dat!
Steeds vaker wordt de term MVO gebruikt, dit staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dit is een traject wat veel bedrijven in gang zetten en waar certificaten aan ten grondslag liggen. Het
Lees meer

18-09-2023 - 5 tips voor ondernemers met een slechte cashflow
Cashflowproblemen kunnen elke ondernemer overkomen, of je nu een start-up runt of een succesvol bedrijf hebt. Als dit gebeurt, kan dit enorm stressvol zijn voor elke ondernemer. Met de onderstaande vi
Lees meer

15-09-2023 - Hoe payroll services bedrijven ten goede komen
In de dynamische wereld van het zakendoen is het cruciaal om voortdurend te zoeken naar manieren om je bedrijfsprocessen te optimaliseren en efficiënter te maken. Een aspect dat aandacht verdient
Lees meer

13-09-2023 - De voordelen van een product display voor jouw producten
Als ondernemer weet je als geen ander hoe belangrijk het is om je product op de juiste manier bij het juiste publiek onder de aandacht te brengen. Het is daarom ook niet zo heel vreemd dat we meestal
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap