Home / Zakelijke dienstverlening Blog / 5 tips voor ondernemers met een slechte cashflow

5 tips voor ondernemers met een slechte cashflow

5 tips voor ondernemers met een slechte cashflow

Cashflowproblemen kunnen elke ondernemer overkomen, of je nu een start-up runt of een succesvol bedrijf hebt. Als dit gebeurt, kan dit enorm stressvol zijn voor elke ondernemer. Met de onderstaande vijf tips kun je proactief werken aan een gezondere financiële toekomst voor je bedrijf. Want van het aanbieden van diverse betaalmethoden met een mobiel pinapparaattot aan het snijden in onnodige kosten, er zijn heel wat dingen die je kunt doen.

Tip 1: bied verschillende betaalmogelijkheden aan

Laat klanten betalen zoals zij dat willen en maak het hen zo gemakkelijk mogelijk. Als je dit doet, krijg je gegarandeerd sneller betalingen binnen. Zorg bijvoorbeeld voor duidelijke facturen met QR-codes, zodat klanten hun betaling eenvoudig en snel kunnen uitvoeren. Of nog beter: voeg een betaallink aan je mails toe. Bied klanten daarnaast altijd de mogelijkheid om digitaal te betalen. Dit versnelt de transacties en vermindert de afhankelijkheid van contant geld.

Tip 2: overweeg huren in plaats van kopen

Investeren in dure apparaten en machines kan een grote impact hebben op je cashflow. Overweeg daarom om te huren of te leasen in plaats van te kopen. Denk niet alleen aan een auto leasen of een pinautomaat huren, maar ook aan het kiezen voor SaaS-software in plaats van software op maat. Dit helpt je om geld vrij te maken dat kan worden gebruikt voor andere cruciale aspecten van je bedrijf.

Tip 3: zorg voor een strak debiteurenbeheer

Laat je facturen niet te lang openstaan. Wees duidelijk over je betalingstermijnen en de gevolgen van een uitblijvende betaling. En volg openstaande facturen nauwgezet op. Stuur op tijd herinneringen en overweeg om een incassobureau in te schakelen als dit nodig is. Een strak debiteurenbeheer helpt je om sneller betaald te krijgen, wat cruciaal is voor een gezonde cashflow.

Tip 4: snijd in de onnodige kosten

Bekijk je uitgaven kritisch en identificeer domeinen waar je nog kunt besparen. Dit kan variëren van het opzeggen van ongebruikte abonnementen tot het heronderhandelen van contracten met leveranciers. Door regelmatig je uitgaven onder de loep te nemen, kun je onnodige kosten elimineren en zo ook je cashflow verbeteren.

Tip 5: bouw een noodfonds op

Zorg voor een financiële buffer voor onvoorziene uitgaven. Dit noodfonds geeft je de ruimte om tegenslagen op te vangen zonder dat je meteen in de problemen komt. Het opbouwen van een reserve kan tijd kosten, maar het is een belangrijke stap om je bedrijf te beschermen tegen toekomstige cashflowproblemen. Zo kun je blijven investeren, ook wanneer je even moet wachten op nieuwe middelen.

5 tips voor ondernemers met een slechte cashflow

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

26-09-2023 - Werken aan MVO als ondernemer? Zo doe je dat!
Steeds vaker wordt de term MVO gebruikt, dit staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dit is een traject wat veel bedrijven in gang zetten en waar certificaten aan ten grondslag liggen. Het
Lees meer

15-09-2023 - Hoe payroll services bedrijven ten goede komen
In de dynamische wereld van het zakendoen is het cruciaal om voortdurend te zoeken naar manieren om je bedrijfsprocessen te optimaliseren en efficiënter te maken. Een aspect dat aandacht verdient
Lees meer

13-09-2023 - De voordelen van een product display voor jouw producten
Als ondernemer weet je als geen ander hoe belangrijk het is om je product op de juiste manier bij het juiste publiek onder de aandacht te brengen. Het is daarom ook niet zo heel vreemd dat we meestal
Lees meer

13-09-2023 - Alles wat je moet weten over eHerkenning
eHerkenning is een belangrijk en innovatief hulpmiddel in de digitale wereld, ontworpen om de identiteit van gebruikers te verifiëren bij het toegang krijgen tot online diensten. Het is niet alle
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap