Home / Zakelijke dienstverlening Blog / 5 tips voor ondernemers met een slechte cashflow

5 tips voor ondernemers met een slechte cashflow

5 tips voor ondernemers met een slechte cashflow

Cashflowproblemen kunnen elke ondernemer overkomen, of je nu een start-up runt of een succesvol bedrijf hebt. Als dit gebeurt, kan dit enorm stressvol zijn voor elke ondernemer. Met de onderstaande vijf tips kun je proactief werken aan een gezondere financiële toekomst voor je bedrijf. Want van het aanbieden van diverse betaalmethoden met een mobiel pinapparaattot aan het snijden in onnodige kosten, er zijn heel wat dingen die je kunt doen.

Tip 1: bied verschillende betaalmogelijkheden aan

Laat klanten betalen zoals zij dat willen en maak het hen zo gemakkelijk mogelijk. Als je dit doet, krijg je gegarandeerd sneller betalingen binnen. Zorg bijvoorbeeld voor duidelijke facturen met QR-codes, zodat klanten hun betaling eenvoudig en snel kunnen uitvoeren. Of nog beter: voeg een betaallink aan je mails toe. Bied klanten daarnaast altijd de mogelijkheid om digitaal te betalen. Dit versnelt de transacties en vermindert de afhankelijkheid van contant geld.

Tip 2: overweeg huren in plaats van kopen

Investeren in dure apparaten en machines kan een grote impact hebben op je cashflow. Overweeg daarom om te huren of te leasen in plaats van te kopen. Denk niet alleen aan een auto leasen of een pinautomaat huren, maar ook aan het kiezen voor SaaS-software in plaats van software op maat. Dit helpt je om geld vrij te maken dat kan worden gebruikt voor andere cruciale aspecten van je bedrijf.

Tip 3: zorg voor een strak debiteurenbeheer

Laat je facturen niet te lang openstaan. Wees duidelijk over je betalingstermijnen en de gevolgen van een uitblijvende betaling. En volg openstaande facturen nauwgezet op. Stuur op tijd herinneringen en overweeg om een incassobureau in te schakelen als dit nodig is. Een strak debiteurenbeheer helpt je om sneller betaald te krijgen, wat cruciaal is voor een gezonde cashflow.

Tip 4: snijd in de onnodige kosten

Bekijk je uitgaven kritisch en identificeer domeinen waar je nog kunt besparen. Dit kan variëren van het opzeggen van ongebruikte abonnementen tot het heronderhandelen van contracten met leveranciers. Door regelmatig je uitgaven onder de loep te nemen, kun je onnodige kosten elimineren en zo ook je cashflow verbeteren.

Tip 5: bouw een noodfonds op

Zorg voor een financiële buffer voor onvoorziene uitgaven. Dit noodfonds geeft je de ruimte om tegenslagen op te vangen zonder dat je meteen in de problemen komt. Het opbouwen van een reserve kan tijd kosten, maar het is een belangrijke stap om je bedrijf te beschermen tegen toekomstige cashflowproblemen. Zo kun je blijven investeren, ook wanneer je even moet wachten op nieuwe middelen.

5 tips voor ondernemers met een slechte cashflow

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

10-05-2024 - Hoe creeer je een uitnodigende ingang voor jouw bedrijfspand
Een uitnodigende ingang voor jouw bedrijfspand is noodzakelijk voor het imago van je bedrijf, aangezien het de eerste kennismaking is met je merk. Het moet zo een blijvende positieve indruk achterlate
Lees meer

07-05-2024 - 6 essentiele overwegingen bij het bouwen van je kantoor
Bij het plannen van de bouw van een nieuw kantoor zijn er tal van belangrijke zaken waarmee rekening moet worden gehouden. Of je nu een start-up bent die een eerste ruimte betrekt of een gevestigd bed
Lees meer

27-04-2024 - De voordelen van een extern callcenter
Is het de moeite waard om de klantenservice uit te besteden? Als klein of middelgroot bedrijf heb je vaak niet de ruimte voor een complete klantenservice die uren per dag beschikbaar is. De hele dag b
Lees meer

22-04-2024 - Deze vijf apps zijn onmisbaar op de werkvloer
In de moderne wereld van het werk is efficiëntie essentieel. Gelukkig biedt de iPhone een scala aan krachtige apps die je kunnen helpen om je werk te coördineren, taken te beheren en product
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap